Oameni blocați de mai bine de 11 ore în nămeți și la care salvatorii nu pot ajunge, vânt cu putere de uragan care a doborât copaci și semafoare, drumuri și căi ferate blocate - sunt câteva dintre efectele vremii din ultimele ore.
Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare Cod portocaliu de viscol, valabilă în zone din 18 judeţe, respectiv de Cod galben de vânt puternic şi ninsori, ce vizează alte patru judeţe, valabile începând de joi, de la ora 8:00.
Avertizarea Cod portocaliu va fi în vigoare în intervalul ora 8:00 - 12:00 şi va afecta zone din estul Munteniei, sudul Moldovei şi în Dobrogea, unde vântul va continua să prezinte intensificări susţinute cu rafale de 70 - 80 km/h. În Carpaţii Meridionali şi de Curbură, vântul va sufla cu peste 80 - 90 km/h viscolind şi spulberând ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.
Judeţele vizate de această avertizare sunt: Tulcea, Constanţa, Călăraşi, Ialomiţa, Brăila, Galaţi, Vrancea, Buzău, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Covasna, Braşov, Sibiu, Alba Hunedoara, Gorj şi Vâlcea.
Potrivit meteorologilor, joi, între orele 8:00 - 15:00, va fi Cod galben de intensificări ale vântului şi zăpadă spulberată în judeţele Bacău, Vaslui, Teleorman şi Giurgiu. În aceste zone, temporar va mai ninge, iar vântul va prezenta intensificări, cu viteze de peste 55 km/h, iar în zona montană de peste 70 km/h, spulberând zăpada.
Pe de altă parte, în Bucureşti, până la ora 10:00, va continua să ningă, iar stratul de zăpadă va atinge grosimi variabile, în general de 20 - 35 cm. Vântul va mai prezenta unele intensificări, cu viteze de până la 40 - 50 km/h, trecător viscolind zăpada. Temperatura va fi cuprinsă între -1 grad şi zero grade Celsius şi nu va avea variaţii semnificative.
ANM menţionează că, în funcţie de evoluţia şi intensitatea fenomenelor meteorologice, va actualiza avertizările emise.
Ialomița
Un microbuz cu pasageri şi aproximativ 20 de autovehicule au rămas blocate în zăpadă, cabluri electrice au căzut pe carosabil şi 52.595 de abonaţi din 46 de localităţi sunt fără curent electric din cauza vântului şi a zăpezii viscolite în judeţul Ialomiţa, potrivit unui comunicat de presă transmis, joi dimineaţa, de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU).
Pe DJ 306A, între localităţile Ciochina şi Crunţi, un microbuz cu 10 persoane a rămas blocat în zăpadă. Alte aproximativ 20 de autovehicule, dintre care şase în apropiere de localitatea Gheorghe Doja, patru pe DN 2C, între Nicoleşti şi Tovărăşia, cu şapte persoane, cinci pe DN 21, între Iazu şi Slobozia au rămas, de asemenea, blocate în nămeţi.
„Forţele de intervenţie, SDN Slobozia şi IPJ Ialomiţa, sunt prezente pe DN 2C, între Nicoleşti şi Tovărăşia, unde patru autoturisme cu şapte persoane au rămas blocate la rândul lor în zăpadă”, au declarat reprezentanţii ISU.
În oraşul Amara, din cauza vântului puternic, mai multe cabluri electrice au fost rupte, iar în Feteşti s-a desprins tabla de pe un bloc. În localitatea Scânteia, o femeie însărcinată în 38 săptămâni a fost preluată de către echipaj SAJ, ajutat de către subofiţerii ISU.
Reprezentanţii ISU Ialomiţa au precizat că, la ora 5,00, din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, erau afectate 46 localităţi, 37 linii tensiune, 672 PT nealimentate, cu un total de 52.595 clienţi nealimentaţi.
Caraş-Severin
Județul se află, joi, sub o avertizare nowcasting Cod portocaliu de viscol, ce vizează, pe durata următoarelor patru ore, zona montană a judeţului Caraş-Severin. Conform Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), până la ora 12:00, în judeţul avertizat, la altitudini de peste 1.800 de metri, se va semnala vânt cu rafale de 100 - 130 km/h, iar zăpada va fi viscolită.
Constanța
Douăzeci de localităţi din judeţ sunt fără electricitate, iar după ora 5,00 au fost închise DN 2A şi autostrada A2 pe tronsonul Constanţa - Cernavodă, din cauza vântului puternic şi a zăpezii, a informat, joi dimineaţa, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) „Dobrogea”.
„20 localităţi au rămas fără energie electrică, fiind afectaţi 9.968 de clienţi. Începând cu ora 5,15 s-a închis drumul DN 2A”, au transmis reprezentanţii ISU Constanţa.
Conform sursei citate, o ambulanţă a rămas înzăpezită la Mircea Vodă, intervenindu-se cu un autocamion şi o autospecială de stingere pentru scoaterea autospecialei din nămeţi. Trei maşini au derapat şi au ieşit în afara carosabilului, autovehiculele fiind scoase de lucrători de la Secţia Drumuri Naţionale Constanţa.
Viscolul a doborât 11 copaci, trei dintre aceştia căzând pe autoturisme şi opt pe carosabil.
ISU a mai intervenit pentru degajarea elementelor smulse de vântul puternic de la două schele folosite în construcţii.
Cursurile au fost suspendate, joi, în unităţile de învăţământ din 35 de localităţi din judeţul Constanţa, din cauza vântului puternic şi a ninsorii, a informat Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ). Toate şcolile unde cursurile nu se mai ţin sunt din localităţi din mediul rural, cu excepţia oraşului Hâşova.
ISJ Constanţa a transmis că cele 35 de localităţi sunt Târguşor, Dumbrăveni, Pantelimon, Cerchezu, Mihai Viteazu, Topalu, Hârşova, Bărăganu, Independenţa, Crucea, Ion Corvin, Comana, Grădina, Adamclisi, Fântânele, Lipniţa, Rasova, Deleni, Horia, Seimeni, Mereni, Ghindăreşti, Tortoman, Siliştea, Ciobanu, Ostrov, Istria, Cogealac, Oituz, Sibioara, Cumpăna, Oltina, Vadu Oii, Săcele, Cuza Vodă.
Harghita
Circulaţia pe DN 12C Gheorgheni - Lacu Roşu şi DN 13B Gheorgheni - Praid rămâne închisă din cauza arborilor prăbuşiţi pe carosabil, la faţa locului acţionând pentru degajare angajaţi ai Secţiei de Drumuri Naţionale, precum şi pompieri militari şi civili.
Vântul deosebit de puternic, care a bătut în rafale, a doborât zeci de brazi pe drumurile din judeţ, miercuri seara luându-se decizia închiderii DN 12C Gheorgheni - Lacu Roşu, DN 13B Gheorgheni - Praid şi DN 15 Topliţa - Borsec, precum şi a drumului judeţean Sândominic - Bălan, în acest sens fiind transmise mesaje de avertizare a populaţiei, prin sistemul RO-ALERT.
În cursul serii s-a reuşit deblocarea DN 15 Topliţa - Borsec, precum şi a drumului judeţean Sândominic - Bălan, celelalte două drumuri naţionale rămânând blocate.
Un şofer a fost rănit de un arbore căzut peste cabina autocamionului pe care îl conducea, pe DN 15, fiind preluat şi transportat la spital cu traumatism cranian şi contuzii toracice.
Traficul feroviar a fost afectat pe linia 501, care face legătura între Siculeni şi Adjud, din cauza unor arbori căzuţi peste firele de contact.
Două trenuri au rămas staţionate în gările Livezi-Ciuc şi Lunca de Jos, iar cei 95 de pasageri au fost transbordaţi cu mijloace de transport auto, pentru a-şi putea continua circulaţia spre destinaţie.
Pe tronsonul de cale ferată 501 se circulă în prezent cu locomotive Diesel, linia de contact urmând să fie reparată în cursul zilei.
De asemenea, zona Borsec - Topliţa este parţial nealimentată cu energie electrică, fiind afectaţi 1.649 de utilizatori, la fel ca şi localităţile Sânsimion, Tuşnad, Secu, Bilbor, Bălan, Lacu Roşu şi Liban, unde nu au curent electric aproximativ 6.000 de utilizatori.
În oraşul Bălan şi în comuna Corbu unităţile şcolare vor fi închise joi, iar cursurile se vor relua vineri, dacă vremea va permite.
Tulcea
Un număr de 43 de localităţi din judeţul Tulcea, între care şi oraşul Sulina, nu au fost alimentate cu energie electrică, în noaptea de miercuri spre joi, din cauza viscolului, iar toate şcolile din judeţ vor fi închise joi, a anunţat Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Delta.
În două din cele 43 de localităţi, Baia şi Turcoaia, avariile afectează doar parţial comunităţile.
Toate şcolile din judeţ, inclusiv cele din municipiul Tulcea, vor fi închise joi ca urmare a evoluţiei fenomenelor meteorologice şi a drumurilor impracticabile.
ISU Delta a anunţat patru cazuri de autovehicule înzăpezite pentru care s-a intervenit în noaptea de miercuri spre joi, în acestea aflându-se aproape zece persoane.
Lucrătorii ISU Delta au intervenit, în ultimele ore, inclusiv pentru degajarea de arbori căzuţi fie pe autoturisme, fie pe drumuri.
Traficul pe toate drumurile din judeţ este închis din cauza codului roşu de viscol.
Pentru a preveni apariţia unor probleme din cauza drumurilor impracticabile, încă de miercuri au ajuns în municipiul Tulcea 33 de persoane din judeţ care trebuie să se prezinte joi la dializă. De asemenea, dintre cele 140 de gravide aflate în al treilea trimestru de sarcină, 50 se află în unităţi sanitare. Celelalte au refuzat să respecte recomandările autorităţilor.
Brăila
Trei trenuri de călători au fost blocate pe raza judeţului Brăila din cauza ruperii de către vânt a firelor de tensiune şi a pantografului, a informat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, Ştefan Stoian.
Trenul R8204 Constanţa - Buzău se află în halta Spicu din comuna Bărăganu din cauza ruperii pantografului şi se aşteaptă o locomotivă pentru a fi tractat. Călătorii, în număr de 30-35, vor fi preluaţi de trenul IR1861 Constanţa - Iaşi.
Trenul R7366 Galaţi - Buzău a rămas blocat blocat în apropierea inelului de testări Făurei din cauza firului de tensiune rupt. În tren se află 15 călători şi s-a trimis o locomotivă de la Buzău pentru tractare.
Trenul IR1577 Bucureşti Nord - Galaţi s-a aflat blocat în staţia Lacu Sărat, călătorii fiind preluaţi de trenul R7365 Buzău - Galaţi.
Călărași
Sute de locuinţe din judeţul Călăraşi au rămas fără curent electric din cauza vântului puternic, care a doborât liniile de înaltă tensiune. Tot din cauza vântului, circulaţia bacurilor în zona Chiciu - Ostrov a fost suspendată.
Județul Călărași se află în continuare sub avertizare meteo cod roșu până la ora 8:00. La această oră, circulația este paralizată, pe niciunul dintre drumurile naționale și județene nu se circulă.
De asemenea, a fost anulat și singurul tren care face legătura între Călărași şi Constanța, prin stația Ciulniţa. Încă de azi-noapte a fost oprită şi circulația bacurilor pe Dunăre între Chiciu și Ostrov. Din cauza vremii nefavorabile ,elevii au o zi de vacanță forțată.
Încă de ieri, reprezentanții Comitetului Județean pentru Situații de Urgență au luat decizia de a suspenda cursurile în toate cele 92 de şcoli şi grădiniţe din județ. Astăzi, aceștia vor analiza situația și vor decide dacă vor suspenda cursurile și mâine.
Cea mai gravă problemă generată de vremea la Călărași rămâne însă alimentarea cu energie electrică în mai multe zone din județ. În momentul de față, jumătate din cele 55 de localități ale județului sunt fără energie electrică.
Buzău
Cea mai amplă misiune a specialiștilor în situații de urgență din zona Buzăului s-a încheiat imediat după ora 1:00 a acestei zile, aproape de Râmnicu Sărat. Pompierii au scos dintr-o fermă 220 de oi şi vaci, 29 de alte animale fiind însă strivite de acoperişul care s-a prăbuşit peste acestea.
Pe fondul vântului puternic, au fost smulse acoperişuri, panouri publicitare, garduri şi chiar magazine ambulante în zona centrală a oraşului Buzău, iar în comuna de munte Visoca a atins 140 km/h.
Toate drumurile naţionale din zona Buzăului rămân închise până cel puţin la ora 8:00. Potrivit autorităţilor din judeţul Buzău, nu sunt semne de îmbunătăţire a vremii, deci şi drumurile naţionale ar putea rămâne închise alte câteva ore.
Două gravide la termen, 11 bolnavi cu grad ridicat de risc medical, dar şi alţi buzoieni care depind de oxigen sau dializă au fost aduşi în urmă cu 12 ore la Spitalul Judeţean de Urgenţă Buzău, pentru a le fi asigurată asistenţa medicală.