Vindecarea pentru coronavirus va veni din Timișoara? „Principala problemă...”
- Georgeta Petrovici
- 1 februarie 2020, 13:59
Cercetătorii OncoGen propun un vaccin personalizat pentru pentru noul coronavirus din China. Este vorba de o strategie de vaccinomică personalizată, care, conform testelor efectuate în laborator, se dovedește mai eficientă decât procedurile clasice de vaccinare la scară largă, permițând identificarea de peptide specifice adaptate caracteristicilor genetice imune ale populației dintr-o anumită regiune. Soluția găsită derivă din tehnologia de vaccinare bazată pe ”long neoantigen peptides” folosită în terapia cancerului.
Localizat la Timișoara, OncoGen este cel mai mare centru de terapii genetice și celulare în tratamentul cancerului din Estul Europei. Cercetătorii de aici au anunțat, acum trei zile, definitivarea unui vaccin împotriva coronavirusului, care ar fi extrem de eficient în cazul populației României și a Europei, fiind dezvoltat pentru oamenii care fac parte din tipul caucazian. Ideea specialiștilor de la Timișoara este aceea că în funcție de specificul unei populații se impune un tratament adecvat de imunizare.
Este cunoscut faptul că orice virus e capabil să sufere rapid mutații, adaptându-se. Vaccinurile tradiționale pentru boli virale au avut un succes limitat în cazul epidemiilor virale cu rate mari de mutație. „Abordarea pe care am folosit-o pentru proiectarea potențialilor candidați la vaccinul peptidic are o strategie mai personalizată, denumită vaccinomică, care permite selectarea proteinelor virale țintă cu rate de mutație scăzute și proiectarea peptidelor adaptate la caracteristicile imune ale populațiilor țintă, variabilă pe baza locației geografice și a etnicității”, transmit specialiștii în studiul publicat.
Dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen, a declarat pentru Evz.ro, că a transmis cercetarea către mai mulți colegi medici din Statele Unite și Europa, iar aceștia au catalogat-o drept „foarte interesantă”, informându-și mai departe colegii specializați în muncă de laborator.
Un vaccin care ține cont de ”haina” proteică a virusului
„Principala problemă în vaccinarea antivirală este aceea că virusul își tot schimbă „haina”, capsula proteică. Aceasta este partea din virus care acoperă virusul, care este recunoscută de sistemul imun și folosită ca atare în imunizări, în producerea de vaccinuri. (...) Există opt molecule implicate în răspunsul imun, care acoperă cam 90 la sută din populația României.
Folosind acele date și folosind datele despre structura virusului din China, prezentate de cercetătorii chinezi, din genomul virusului poți deduce structura capsulei, care poate fi ținta unui răspuns imun. Le-am pus împreună și am reușit să obținem o baterie de peptide, de fragmente de proteine, din capsula virusului, care ar stimula foarte puternic receptorii de antigen ai celulelor imune specifice zonei noastre geografice și Europei. Este, ceea ce noi am numi un vaccin personalizat regional.
S-ar putea să nu aibă mare efect în China. Noi am pus tehnologia pe site, public. Chiar credem că este o variantă fezabilă și s-ar preta pentru a începe producția și studiile, dar neavând la îndemână o unitate de producție de mari dimensiuni le punem la dispoziția celor care pot să fac lucrul acesta. (...) Urmează să comandăm în străinătate peptidele, așa cum le-am obținut, o să cerem unui laborator să le sintetizeze”, a declarat pentru Tion.ro prof. dr. Virgil Păunescu, directorul OncoGen Timișoara.
Tehnici care nu au mai fost folosite până acum
Ținând cont de caracteristicile populaţiei din România, de tip caucazian, și de răspunsul imun la coronavirus, folosind structura genomică a acestuia, cercetătorii OncoGen au propus o serie de peptide imunogenice. Pe baza variației de alele MHC uman (n.r. - antigenul leucocitelor umane), vaccinurile peptidice pot fi făcute mai relevante pentru o comunitate sau individ. Selecția peptidelor care ar putea acționa ca vaccinuri este determinată de legarea peptidei virale procesate cu moleculele majore de complex de histocompatibilitate (MHC) clasa I și II și alelele HLA relevante.
„Noi am recurs la o combinație de tehnici, care nu a mai fost folosită până acum. Folosim metodele pe care le folosim în vaccinarea antitumorală, care sunt personalizate, realizăm o personalizare populațională”, a mai declarat Virgil Păunescu. În momentul de față deși formula vaccinului a fost stabilită, el nu este produs. OncoGen nu este un institut de producție, ci unul de cercetare. Nimeni nu poate avansa un termen.
„Noi nu suntem un institut de producție. Am pus la vedere cercetările noastre ( n.r. în limba engleză, pe site-ul OncoGen și pe pagina de Facebook a institutului) pentru unitățile care pot produce vaccinuri în unități mari. Evident. Dacă ar fi funcționat încă Institutul Cantacuzino în România, i-am fi putut contacta. Cei care pot să fabrice vaccinul sunt producătorii mari”, a mai declarat pentru Evz.ro dr. Păunescu.