Când se produce acvaplanarea. Ce trebuie să știi despre fenomen

Când se produce acvaplanarea. Ce trebuie să știi despre fenomen

Fenomenul de acvaplanare apare atunci când pe șosea există prea multă apă, iar viteza de deplasare este prea mare. Controlul mașinii în momentul apariției fenomenului de acvaplanare este foarte dificil, astfel că recomandarea este să evitați pe cât posibil apariția acestei alunecări pe apă.

Iată ce este bine de știut despre acvaplanare.

Acvaplanarea apare atunci când anvelopele mașinii nu mai fac contact direct cu asfaltul, deoarece între cele două suprafețe există o peliculă de apă. Cu cât aceasta este mai groasă, cu atât controlul este mai dificil și perioada de acvaplanare mai lungă. Acvaplanarea este semnalată de momentul în care mașina nu mai poate fi controlată.

 

Ne puteți urmări și pe Google News

Important despre acvaplanare

Viteza – cu cât viteza este mai mare pe timp de ploaie, cu atât riscul apariției fenomenului de acvaplanare este mai ridicat. Anvelopa trebuie să fie capabilă să elimine apa mai repede decât ea se strânge în fața ei. Astfel, dacă viteza crește este mai greu să evacueze apa.

Anvelopa – cu cât anvelopa este mai uzată și are un profil mai mic, cu atât mai greu îi este să evacueze apa. Recomandarea este ca profilul să nu fie mai mic de 2,5 mm, iar presiunea în pneuri să fie corectă.