Pericol deasupra Pământului. Ciocnirea este aproape sigură

Pericol deasupra Pământului. Ciocnirea este aproape sigură

Science Alert a anunțat că pe data de 29 ianuarie  doi sateliți considerați „morți” s-ar putea ciocni la o distanță de 900 kilometri deasupra Pământului.

Cei doi sateliți vor trece unul pe lângă altul la o distanță de numai 15-30 de metri, ceea ce în termeni cosmici reprezintă o distanță incredibil de mică. Din această cauză specialiștii cred că cei doi sateliți ar avea o probalilitate foarte mare să se ciocnească.

E vorba de un telescop spațial lansat în 1983 și un satelit lansat în 1967, care cântăresc o tonă, respectiv 4,5 kg și se deplasează prin spațiu cu o viteză de 14 kilometri pe secundă. Cele două obiecte sunt scose din uz.

Problema e că ambii sateliți sunt „morți”, prin urmare nu pot fi dirijați de la sol, în așa fel încât să se evite o posibilă coliziune.

Ne puteți urmări și pe Google News

Dacă ciocnirea celor doi sateliți se va produce, acest lucru va da naștere unei cantități nedefinite de deșeuri spațiale de mici și mari dimensiuni, care vor pune în pericol alți sateliți ce urmează să fie lansați de pe Pământ.

Resturile rezultate din ciocnirea celor două obiecte nu au nici o șansă să ajungă pe Terra, întrucât ar arde instantaneu la intrarea în atmosferă, potrivit rfi.ro.