Armament. China îl depășește pe Putin și suflă-n ceafa lui Trump

Armament. China îl depășește pe Putin și suflă-n ceafa lui Trump

Obținerea de informații despre industria chineză de armament este un exercițiu dificil. Și totuși...

Din cauza lipsei datelor credibile și posibilității verificării încrucișate, nici un producător chinez nu figurează în clasamentul celor 100 de grupuri industriale din sectorul armamentului, clasament stabilit în fiecare an de Institutul SIPRI din Stockholm.

În ciuda acestei lipse cronice de transparență din partea beijingului, institutul suedez a publicat un studiu potrivit căruia China ar fi al doilea producător mondial de armament, în frunte fiind Statele Unite.

Este o estimare, SIPRI concentrându-se pe vânzările principalilor patru industriași chinezi din domeniul armamentului, între care AVIC (aeronautică), Norinco (armament terestru), CETC (China Electronics Technology Group Corporation) și CSGC (China South Industries Group Corporation)

Ne puteți urmări și pe Google News

Chiar dacă nu avem o „înțelegere completă” a industriei armementului din China, datorită opacității care o înconjoară, „cu siguranță putem spune că China este al doilea mare producător din lume, în spatele Statelor Unite și înaintea Rusiei ", a declarat Nan Tian, coautorul raportului publicat de SIPRI.

Astfel, acesta din urmă a evaluat rezultatele vânzărilor făcute de AVIC la peste 20 de miliarde de dolari în 2017, ceea ce ar plasa grupul chinez pe locul 6 în clasamentul celor mai importante grupuri de armament.

NORINCO, cu vânzări estimate la 17,2 miliarde de dolari, ar ocupa locul 8, devenind astfel „cel mai mare producător mondial de sisteme terestre”.

Și CETC, cu o cifră de afaceri estimată de 12,2 miliarde, ar ajunge pe poziția a 9-a. CSGC ar fi pe locul 19, cu 4,6 miliarde.

SIPRI și-a bazat evaluarea acestor patru grupuri chineze pentru că a putut colecta informații financiare „credibile” referitoare la acestea pentru perioada 2015-2017.

O navă sau un distrugător pe lună

Cu toate acestea, industria navală militară lipsește din tabel, adică China Shipbuilding Industry Corporation(CSIC) și China State Shipbuilding Corporation (CSSC).

Cu toate acestea, aceste două grupuri specializate în construcția de nave ar fi cu siguranță în top 20 al clasamentului SIPRI, avansează studiul.

Și dintr-un motiv întemeiat: este suficient să luăm în considerare creșterea puterii flotei chineze .

Începând cu 2012, anul în care China număra 527 de nave, totalizând 920.000 de tone, țara a ajuns pe locul trei în lume cu 601 de nave reprezentând un total de 1,5 milioane de tone.

Se estimează că șantierele navale chineze lansează, în medie, o fregată sau un distrugător pe lună și lansează la apă un submarin pe trimestru.

Buget de 177,6 miliarde de dolari

Oricum ar fi, producția industriei chineze de armament, care a crescut cantitativ și calitativ, urmărește să răspundă nevoilor Armatei de Eliberare a Poporului, care are un buget de 177, 6 miliarde de dolari.

Cel puțin oficial. Deoarece cheltuielile militare ale Beijingului ar fi semnificativ mai mari, ceea ce a permis Chinei în special dezvoltarea de noi arme (tun electro-magnetic, drone stealth, aeronave de generația a 5-a, arme hipersonice etc.).

„China nu mai are nevoie să se bazeze pe alte țări pentru armele sale”, notează Nan Tian.

Cu toate acestea, mai există zone în care industria chineză întâmpină anumite dificultăți, în special în domeniul motoarelor de avioane.

Industria chineză de armament a câștigat, de asemenea, cotă de piață la export.

În ciuda absenței cifrelor oficiale, SIPRI consideră că „ există o cerere crescută de arme chineze în străinătate”.

În 2016, un studiu al SIPRI a stabilit că exporturile chineze de echipamente militare au crescut cu 88% (cu excepția armelor ușoare), între 2011 și 2015, când, în aceeași perioadă, importurile au scăzut cu 25%.

„Acum zece ani, chinezii nu erau în măsură să ofere decât echipamente sărace în tehnologie. Asta s-a schimbat ", a declarat Siemon Wezeman, cercetător în cadrul programului Arme și cheltuieli militare al SIPRI, la acea vreme.

În prezent, se estimează că Beijingul, care nu a semnat Tratatul privind comerțul cu arme, ar ocupa al cincilea loc în rândul țărilor exportatoare de arme.