Valeriu Tabără: Trebuie stopate importurile din țările cu gripă aviară

Valeriu Tabără: Trebuie stopate importurile din țările cu gripă aviară

România trebuia să oprească importurile de produse avicole de orice fel din ţările în care există gripa aviară. Avertismentul a fost lansat de fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără.

Acesta avertizează că această boală reprezintă un pericol iminent. Valeriu Tabără este preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice ''Gheorghe Ionescu-Şiseşti'' (ASAS). ”Gripa aviară este una dintre cele mai mari probleme pe care le avem la această dată, dar şi un pericol iminent. În opinia mea, în primul rând trebuiau oprite, sub orice formă, importurile de produse de orice fel din ţările care au gripă aviară: Ungaria, Polonia, Slovacia, măcar pentru o perioadă de timp. Era primă măsură care trebuia luată.

Nu se poate, când ştii că ai în jur ţări cu focare să nu iei măsurile preventive, inclusiv suspendarea importurilor de material din avicultură, din Polonia şi din restul ţărilor. Mergem cu probleme argumentate, dar şi cu curaj la Comisia Europeană şi explicăm de ce trebuie să luăm această măsură, pentru că altfel vom cheltui banii europeni. În schimb, noi am continuat să importăm, ştiind că Polonia este burduşită de gripă aviară. Mai grav, s-a constatat că toate magazinele din vestul ţării sunt pline de carne importată din Polonia”, a declarat pentru Agerpres preşedintele ASAS.

Acesta afirmă că autorităţile nu au cerut părerea instituției pe care o conduce în această problemă, ”deşi avem la ASAS secţiile ştiinţifice pe care le sprijină şi statul”. Valeriu Tabără a mai arătat că industria avicolă din România este una dintre cele mai moderne din Uniunea Europeană, iar carnea românească de pasăre este preferată la export datorită calităţii ei, chiar dacă este mai scumpă. În timp ce România exportă carne de pasăre, pe piaţa internă se importă carne foarte ieftină inclusiv din ţări în care evoluează gripa aviară.

Potrivit specialistului, pe lângă suspendarea importurilor din ţările unde evoluează gripa aviară, ar mai trebui omologate măsurile de prevenţie, inclusiv dotarea obligatorie a fermelor cu microincineratoare unde să neutralizeze animalele bolnave, atunci când este cazul. ”De asemenea, este importantă şi instruirea oamenilor. Consider că este una dintre cele mai mari erori de a nu vedea că este o lovitură formidabilă dată economic României şi dezvoltării rurale. Cealaltă perioadă cu gripă aviară ne-a costat 6-7 ani de interdicţii - nu am avut voie să exportăm de nici un fel.

Nu pot concepe ca la nivel de prim-ministru astăzi să nu fie un comitet cât mai transparent care să dea zilnic un comunicat cu măsurile luate. Nu să vii să speculezi sau să iei informaţii din presă. (...) Dacă măsurile care se iau nu sunt de fond şi puternice, chiar dacă sunt nişte riscuri mici economice acum, mai bine pierdem puţin decât să pierdem tot”, a mai adăugat Tabără, pentru sursa citată.