Oradea, orașul care nu cunoaște cuvântul „debranșare”. Secretul rețelei de termoficare
- Laurențiu Teodorescu
- 17 ianuarie 2020, 15:23
Oradea este singurul oraş din România în care populaţia se racordează în trend ascendent, în ultimii cinci ani, la reţeaua de termoficare a municipiului.
„În anul 2014, aveam 62.500 de apartamente racordate la reţeaua de termoficare, iar acum avem aproape 69.000. Pentru noi înseamnă creşterea vânzărilor şi scăderea pierderilor, iar pentru populaţie înseamnă o încredere sporită faţă de serviciile noastre. Suntem singura societate din România care, în ultimii cinci ani, nu numai că nu am pierdut consumatori, ci, dimpotrivă, am câştigat noi consumatori, anual creştem numărul consumatorilor cu 10%”, afirmă directorul comercial al SC Termoficare SA, Dan Creţu.
Potrivit acestuia, motivele sunt două: în primul rând, sprijinul Primăriei şi al societăţii de termoficare pentru noile zone imobiliare, în sensul că li se asigură extinderea racordului termic şi furnizarea modulelor termice, precum şi instituirea zonelor unitare de încălzire, unde zonele de dezvoltare industrială sunt „oarecum obligate să acceseze sistemul centralizat”, la fel ca în cartierele noi, de tip condominiu.
Aproape 78% din populaţia oraşului este racordată la reţeaua de termoficare, respectiv 150.000 de locuitori, 3.200 de case, 69.000 de apartamente, 238 de instituţii publice şi private.
În momentul de faţă sunt reabilitate în jur de 40 puncte termice din cele 146 din administrare. Până în anul 2022, când se termină POIM, etapa a treia de reabilitare, toate punctele termice din municipiu vor fi reabilitate. În ceea ce priveşte reţelele primare, acestea sunt reabilitate în proporţie de 60%, urmând ca, până în 2022, să fie modernizate 98-99%.
În anul 2020, va demara un amplu proiect în valoare de 26 milioane de euro, prin POIM, pentru modernizarea a 24 de km de reţea primară, 1,3 km de reţea secundară, instalaţii interioare pentru 42 de puncte termice şi instalarea de mini-puncte termice. De asemenea, va începe proiectul pentru construcţia unităţii de producţie în cogenerare de înaltă eficienţă, ce va înlocui Blocul 1 existent, în valoare de 6,3 milioane de euro, prin Programul guvernamental „Termoficare 2019-2027”.