Culisele conflictului dintre Marcel Vela și sindicate. Ce a stabilit ministrul de Interne

Culisele conflictului dintre Marcel Vela și sindicate. Ce a stabilit ministrul de Interne

După mai bine de cinci ore de dezbateri la sediul MAI, ministrul Marcel Vela a convenit cu reprezentanții sindicatelor ca propunerile scrise ale organizațiilor sindicale să fie înaintate MAI. Oficialul Guvernului a transmis și câteva din punctele de interes pe care dorește să le promoveze, în cadrul reformei din ministerul pe care îl conduce.

În cadrul unei ședințe-maraton care a avut loc la sediul MAI, ministrul Marcel Vela i-a anunțat pe liderii de sindicat punctele de interes pe care dorește să le promoveze.

Așa cum reiese din informațiile transmise de Sindicatul Național al Agenților de Poliție (SNAP), „ministrul Vela a fost foarte răbdător și a ascultat în detaliu problemele expuse de fiecare organizație sindicală în parte. Sindicaliștii au avut timp să întoarcă pe toate fețele, atât problemele semnalate de membrii lor de sindicat, cât și zvonurile apărute în ultima perioadă de timp, în mediul online”.

Iată câteva din din punctele de interes pe care ministrul Vela dorește să le promoveze:

Ne puteți urmări și pe Google News

- bugetul M.A.I. este mai mare în acest an cu 15%; - se va păstra în continuare sporul pentru SDSL; - din ianuarie 2020 angajații M.A.I. vor primii salariul mai mare cu 33% din diferența rămasă în plată până la intrarea în grilă din Legea 153/2017; - susținerea la nivel de Parlament a pensiilor de serviciu pentru polițiști; - un număr consistent de Dacia Duster achiziționate, fără temei, de Jandarmerie vor fi distribuite către Poliție; - în zilele următoare se va emite un OUG pentru punerea în aplicare a modificărilor Legii 364/2004 privind avizul de poliție judiciară ; - se vor demara procedurile pentru examene de T.C.O. ; - se dorește o debirocratizare prin implementare de formulare electronice; - va fi pusă în aplicare Decizia 51/2019 a I.C.C.J. privind plata la nivel maxim prin OUG care deja se află în fază avansată; - va fi elaborat un proiect de modificare a Statutului Polițistului; - va fi elaborată o metodologie mult mai simplă pentru plata ratelor polițiștilor care își achiziționează o locuință; - se promovează un act normativ pentru renovarea sediilor de poliție rurale de către primării.

La ședința care a avut loc, miercuri, la sediul MAI, au mai fost prezenți secretarul de stat, chestor-șef Bogdan Despescu și șeful de cabinet al ministrului, Traian Berbeceanu.

La ședință au participat atât reprezentanți ai FSDPR „A. I. Cuza”, cât și reprezentanți ai SNAP. Încă de la începutul ședinței, care a durat mai bine de 5 ore jumătate, ministrul de Interne a ținut să precizeze că nu se vor face restructurări în MAI și polițiștii nu trebuie să se teamă pentru locurile lor de muncă, transmite SNAP.

În următoarele zile va urma o nouă întâlnire în care organizațiile sindicale își vor prezenta, în scris, propunerile pentru mult așteptata reformă.

Ministerului Afacerilor Interne a transmis că la sediul instituției a avut loc ședința de consultare între conducerea MAI și reprezentanții organizațiilor sindicale ale polițiștilor și ai Corpului National al Polițiștilor.

„Această consultare a avut loc ca urmare a dorinței conducerii MAI de a exista un proces transparent și echitabil de identificare a unor soluții pentru eficientizarea instituției”, transmit oficialii ministerului.

„Pentru o bună organizare și comunicare, ministrul afacerilor interne, Ion Marcel Vela, a propus întâlniri periodice într-un Consiliu consultativ sindical. Întâlnirea face parte din calendarul inițiat pentru armonizarea tuturor propunerilor părților implicate în procesul de modernizare a Ministerului Afacerilor Interne”, a precizat MAI.