Veste uriașă despre Cazinoul din Constanța. Contractul de reabilitare, semnat de sărbători UPDATE
- Feri Predescu
- 20 decembrie 2019, 19:30
După ce a fost întârziat cu peste șapte ani, timp în care au avut loc patru licitații, toate contestate și apoi anulate, proiectul consolidării și reabilitării Cazinoului din Constanța devine, în sfârșit, realitate. Firma care contestase, în două rânduri, ultima licitație, a renunțat la acțiune. Ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, vrea ca până la sfârșitul acestui an, Compania Națională de Investiții să semneze contractul cu consorțiul câștigător.
UPDATE 20 decembrie ora 19:20 Compania Națională de Investiții și asocierea Aedificia Carpați au semnat, astăzi, în prezența ministrului Dezvoltării, Ion Ștefan, contractul privind "Consolidarea și Restaurarea Cazinoului din Constanța", după ce Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a confirmat, astăzi, în scris, că firma care a pierdut licitația și-a retras contestația. Ministrul Ion Ștefan și-al luat, cu această ocazie, ca și toți ceilalți miniștri dinaintea sa, că va susține CNI să ducă la bun sfârșit acest proiect. “În doi ani, Cazinoul din Constanţa va redeveni perla litoralului Mării Negre”, a declarat ministrul Ion Ştefan.
”Am așteptat acest moment încă din anul 2011, de când am preluat acest proiect și CNI își ia acum angajamentul ca, la sfârșitul lucrărilor, să predea cea mai frumoasă clădire de pe întreg litoralul Mării Negre”, a afirmat Manuela Pătrășcoiu, directorul general al Companiei Naționale de Investiții, societate care funcționează sub autoritatea Ministerului Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice, și prin intermediul căreia se vor realiza lucrările de consolidare și reabilitare.
Potrivit Ministerului Dezvoltării, în urma finalizării procedurii de achiziție publică, asocierea Aedificia Carpați SA & SC Remon Proiect SRL & SC Profesional Construct Proiecare SRL & SC Tehnoinstal SRL a fost declarată câștigătoare, valoarea contractului fiind de 56.627.697,09 lei cu TVA (peste 11 milioane de euro). Durata contractuală de realizare a investiției este de 30 luni (din care 3 luni dedicate activității de proiectare).
Cazinoul din Constanța este un obiectiv important, pentru care autoritățile locale și centrale au încercat încă din anul 2012 să găsească fondurile și soluțiile necesare pentru reabilitarea și consolidarea acestuia. La nivelul CNI, în perioada 2012 – 2018, au fost derulate 3 proceduri de achiziție publică privind reabilitarea acestui obiectiv de investiții. Principalele motive ale anulării procedurilor demarate de-a lungul timpului de către CNI au fost reprezentate tocmai de lipsa unor operatori economici capabili să îndeplinească toate condițiile impuse de caietele de sarcini. "Astfel, după aproape 8 ani de zile și nu mai puțin de 4 proceduri de achiziție publică, Cazinoul din Constanța are o șansă reală de a-și recăpăta măreția de altădată".
Finanțarea obiectivului de investiții va fi asigurată de Ministerul Lucrărilor Publice, Dezvoltării și Administrației Publice și se realizează prin Compania Națională de Investiții, în cadrul Programului Național de Construcții de Interes Public sau Social, în conformitate cu prevederile OG 25/2001 cu modificările și completările ulterioare.
19 decembrie ora 19:39
Pentru primarul Constanței, Decebal Făgădău, cea mai mare nerealizare pe anul 2019 este Cazinoul, potrivit propriei declarații. Însă din informațiile obținute de el de la Compania Națională de Investiții, după ce Curtea de Apel București a respins contestația la prima decizie de descalificare, firma Eldiclau și-a retras cea de a doua contestație.
„Asta înseamnă că nu mai are pe ce să se pronunțe Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor. Înseamnă că sunt întrunite toate elementele pentru semnarea contractului cu consorțiul câștigător. Sper ca anul viitor să avem, în sfârșit, un contract semnat și schelele pe Cazinou”, a declarat primarul Decebal Făgădău într-o conferință de presă.
Informațiile obținute de primarul Constanței sunt confirmate de Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC). Pe site-ul instituției a fost înregistrat, în această după amiază, dosarul prin care Eldiclau renunță la contestație. Urmează ca CNSC să trimită, către Compania Națională de Investiții, din subordinea Ministerului Dezvoltării, adresa de renunțare. Contactat de EVZ, ministrul Dezvoltării, Ion Ștefan, a declarat că imediat după primirea adresei de la CNSC, contractul va fi semnat, la București, până la sfârșitul acestui an.
„Il vom semna înainte de Crăciun, pe 23 sau pe 24 decembrie, sau, cel mai târziu, pe 30 decembrie”, a precizat ministrul Ion Ștefan, spunând că vestea îi va bucura nu numai pe constănțeni ci și pe toți românii.
La rândul său, fostul ministru PSD al Dezvoltării, Daniel Suciu, susține că, deși a fost enorm de greu, a fost cel care a dus obiectivul la bun sfârșit.
„Noi am făcut asta! Este cred cea mai mare mulțumire a activității mele de ministru și nimeni nu-mi va putea lua asta! Așa se întâmplă în viață uneori, să lași la cheie și să pleci. Sper doar ca Ion Ștefan, noul ministru, să aibă decența să nu se împăuneze cu munca mea și a echipei mele, deși cred că e o speranță în van. Simbolul Constanței va fi refăcut și le mulțumesc celor ce au sprijinit acest demers, de la specialiștii din CNI până la Decebal Făgădău, primarul Constanței, colaborarea cu el fiind esențială. În măsura în care noii guvernanți nu își vor asuma munca noastră, voi fi în cazinou la momentul semnării contractului de lucrări. Nu mă deranjează că o face altcineva, bine că s-a terminat! Ion Ștefan, acum să-ți văd caracterul!”, a postat Daniel Suciu, pe Facebook.
Durata estimativă pentru realizarea proiectului de reabilitare a Cazinoului era de 30 de luni (3 luni etapa de proiectare și 27 de luni cea de execuție). Valoarea estimată a investiţiei este de 111.500.000 de lei.