Secrete nespuse despre pesta porcină. „Un joc murdar pe spatele nostru”

Secrete nespuse despre pesta porcină. „Un joc murdar pe spatele nostru”

Economistul Dan Diaconu face comparaţie între secțiile de terapie intensivă ale spitalelor şi un combinat de creştere a porcilor.

„chestiune la care trebuie obligatoriu să vă gândiți. Din punct de vedere al contactului cu exteriorul, un combinat de porci e mai protejat decât o maternitate. Combinatele moderne au filtre sanitare în care se pornește de la zona murdară - prima cameră de acces în combinat - spre zona curată, adică interioru unde sunt crescuți porcii. În zona murdară angajații se dezbracă de toate hainele și bijuteriile, având voie să rămână numai cu ochelarii. Trec apoi prin dușuri, fiind obligați să stea cel puțin 5 minute în cabina de duș, unde li se recomandă să insiste asupra părului. Documentele personale trec prin aparatul de sterilizare cu lampă UV. Eventualele medicamente de care ar avea nevoie un angajat în interiorul crescătoriei sunt, de asemenea, sterilizate.

Tot ceea ce am descris mai sus e preluat dintr-un manual de bune practici al unuia dintre producătorii de talie mondială și este aliniat perfect cu standardele UE. Vi le-am enumerat pentru a realiza că o asemenea curățenie nu e nici măcar în secțiile de terapie intensivă ale spitalelor. În mod normal, în afară de halat și papuci, nu se ia nicio măsură de securitate în spital. Indiferent de secție.

Cred că e limpede pentru oricine că, într-un asemenea mediu, e imposibil ca vreun animal să contacteze o boală. Teoretic nu are de unde. După ce o generație părăsește crescătoria, spațiul e închis o perioadă de timp pentru igienizare. Se pulverizează peste tot substanțe atât de puternice încât angajații trebuie să poarte măști. Curățenia spațiului e impecabilă, iar singurul contact cu exteriorul are loc abia când sosește noua generație de porci. Și lor însă li se asigură condiții sterile de transport.

Ne puteți urmări și pe Google News

Faceți comparația acum cu porcul tradițional, crescut într-o cocină cu acces liber la exterior. Uneori, când i se dă porcului de mâncare, mai sare câte-o pasăre acolo. Din când în când, dacă nu ești atent, e posibil ca la mâncarea porcului să atenteze și vreun șobolan. Care, dacă e violent, poate să muște porcul, riscând să-i transmită una dintre nenumăratele boli al căror purtător este. Cum vi se pare diferența?” a spus Dan Diaconu

De asemenea, economistul a afirmat că este un bun observator al fenomenului pestei porcine africane care a îngrozit România.

„Urmăresc de ceva vreme fenomenul îmbolnăvirilor de Pestă Porcină Africană(PPA), o boală care nu exista la noi înainte de aderarea la UE. Ne confruntam cu versiunea banală de pestă porcină care putea fi rezolvată prin vaccinare. Dacă-ți vaccinai porcul nu aveai treabă cu ea. Marea majoritate însă nu apela la vaccin. Chiar și-n aceste condiții, cazurile nu erau de speriat. Mai mult amenințarea.

Pesta Porcină Africană a intrat la noi după aderarea la UE. De declanșat nu se declanșează în gospodăriile oamenilor, ci în marile combinate. Întrebarea logică pe care-ar trebui să ne-o punem este „de ce?”. Nu există un răspuns rațional. Cu toate acestea, când izbucnește PPA, vecinătățile fermei sunt decimate. Toți porcii de pe o anumită rază sunt decimați. Mulți cer și sacrificarea porcilor mistreți. Noroc cu organizațiile pentru protecția mediului, că am risca să rămânem fără animale sălbatice” a mai spus Diaconu.

Totodată, el face o remarcă deosebit de interesantă, şi anume, faptul că nu s-a consemnat niciodată vreun caz de PPA, ci de la marile combinate

„Ceea ce remarc este că niciodată, dar absolut niciodată, nu s-a consemnat vreun caz de PPA pornit de la un porc crescut în curte, ci de la marile combinate. De-acolo începe nebunia, iar porcii populației sunt victimele colaterale ale unui război surd. Să nu-mi spuneți că oamenii sunt proști și nu știu. Indiferent cât de proști ar fi, un veterinar ar constata cu ușurință boala, iar alertarea autorităților intră în atribuțiunile sale. Cu toate acestea, niciun caz de PPA nu a pornit de la gospodăriile oamenilor, ci de la marile combinate. De obicei străine. Poate că mă înșel, dar, din câte știu, nu de la exploatațiile autohtone - care nu sunt atât de stricte în ceea ce privește măsurile de biosecuritate - a pornit PPA, ci de la crescătoriile investitorilor străini.

În aceste condiții, îmi poate explica cineva logic ce se întâmplă? Nu sunt de specialitate, n-am de-a face cu porcul decât din postura de consumator. Iar de consumat consum porc de țară. Rareori mai iau câte ceva carne translucidă, cu gust de antibiotic, din rețeaua comercială. Ar putea cineva să ne explice logic de ce se întâmplă ceea ce se întâmplă? Aș vrea o explicație logică, bazată pe dovezi, nu pe presupoziții.

Bănuiala mea e că se face un joc murdar pe spatele nostru. Acum, de exemplu, în rețeaua comercială nu prea se mai găsește decât porc de import. Al cărui preț e nejustificat de mare. De ce? Nu mă aștept la echipa uzurpatorilor din fruntea țării să iasă și să dea o explicație. Fac însă apel la bunul vostru simț. Dacă înțelegeți despre ce vorbesc, ar trebui să vă căutați să vă asigurați proteina animală din altă parte decât din magazin. Ar fi o primă măsură de biosecuritate proprie. Nu de alta, dar așa cum li se induce porcilor PPA, la fel vi se pot induce anumite boli. Boli care au explodat în ultima vreme. Probabil înțelegeți acum și de ce”, a scris Dan Diaconu pe Facebook