Alertă meteo în România. Fenomenul ciudat care poate produce mari probleme

Alertă meteo în România. Fenomenul ciudat care poate produce mari probleme

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis, duminică, o alertă meteo de vânt și depuneri de polei pentru mai multe județe din țară.

Potrivit specialiştilor, fenomenul „freezing rain” , cunoscut ca ploaie înghețată, și-a făcut apariția la Tulcea, sâmbătă, în jurul orei 22.00.

Şi în Capitală este anunțată ploaie înghețată în cursul zilei de duminică. Meteorologii prognozează că în București, temperaturile se vor încadra între 5 și 4 grade C, iar la munte între 8 și 3 grade C.

La munte şi în depresiuni vor apărea lapovița și ninsorile.

Ne puteți urmări și pe Google News

Și alte județe din țară vor fi afectate de intensficări ale vântului și de polei, iar ANM a prezentat informații detaliate și a specificat care vor fi zonele în care aceste fenomene meteorologice își vor face apariția..

În judeţele Băila, Ialomiţa Prehova, Călăraşi, Giurgiu, Ilfov şi Caraş-Severin vor semnala: intensificări ale vântului care vor atinge local la rafală 60-70 km/h

Ploaia înghețată este un fenomen meteorologic în care picăturile de ploaie suprarăcite îngheață instantaneu la atingerea solului sau obiectelor cu temperaturi negative de la sol. Spre deosebire de lapoviță – un amestec de ploaie și zăpadă, peleți de gheață sau grindină – ploaia înghețată se face în întregime din picături lichide. Picăturile de ploaie devin suprarăcite în timp ce trec printr-un strat de aer sub temperatura de îngheț la sute de metri deasupra solului și apoi îngheață la impact cu orice suprafață pe care o întâlnesc, inclusiv sol, copaci, fire electrice, aeronave și automobile. Gheața rezultată – numită polei – se poate acumula la o grosime de câțiva centimetri și acoperă toate suprafețele expuse, potrivit cancan.ro