Toate au fost norocoase: Guvernul Orban a trecut cu 240 din 240
- Ionel Sclavone
- 5 noiembrie 2019, 06:10
Guvernul condus de premierul desemnat, Ludovic Orban, a trecut cu un număr de 240 voturi, dintr-un total de 240, după o ședință care a debutat cu emoții. Astfel, la primul apel, pe fondul boicotului impus de PSD și Pro România, și-au declarat prezența un număr de 235 de parlamentari, dintre care doi, Cătălin Rădulescu - Mitralieră și Alfred Simonis – liderul grupului parlamentar, ambii de la PSD, au participat doar ca să asigure cvorumul. Ulterior, pe măsură ce timpul s-a scurs și discuțiile au avansat, numărul parlamentarilor prezenți a crescut până la 241, la momentul votului.
Parlamentul s-a întrunit în ședință comună în jurul orei 14.00, pentru a dezbate și pentru a acorda votul de învestitură pentru Guvernul condus de premierul desemnat Ludovic Orban. În absența președinților Camerelor parlamentare, dezbaterile au fost conduse de vicepreședintele Senatului, Alina Gorghiu (PNL). Chiar de la începutul ședinței, aleșii prezenți s-au confruntat cu o problemă de natură tehnică deoarece 11 dintre ei nu au reușit să-și acceseze cartelele electronice de vot.
Alfred Simonis, liderul deputaților PSD a cerut parlamentarilor care s-au aflat la conducerea ședinței să se asigure că votul va fi corect, chiar dacă sistemul electronic nu a funcționat.
„Vă solicit un vot de control al votului nominal privind întrunirea cvorumului. Vă rog, nu vă comportați așa cum s-au comportat chiar colegi de-ai mei, pe care i-ați blamat mult timp-Alfred Simonis, liderul deputaților PSD“.
După mai multe minute, problema a fost remediată dar numai pe jumătate. Astfel, un număr de cinci parlamentari și-au putut folosi cartelele, în vreme ce restul de șase au fost nevoiți să-și exercite opțiunea nominal.
Bodyguardul lui Dăncilă
Când ședința era în toi, pe scările care duc la balcon, și-a făcut apariția Mihai Fifor. Urca sprinten, câte două trepte deodată, a tras câteva uși închise, a ajuns la loje, a deschis fiecare ușă și s-a uitat cine este acolo. Apoi, val-vârtej, așa cum a venit, a plecat. Nu afară, nu la Marcel, ci la Senat.
Ludovic Orban a venit cu alai
Dintr-o dată s-a făcut liniște. A apărut Ludovic Orban cu suita de miniștri. Mai puțin Cătălin Predoiu, care își făcea un selfie într-un colț. Cap de pluton era ministrul Sănătății Victor Costache. Publicul a avut dificultăți serioase în recunoașterea unora dintre miniștrii lui Orban, așa că le căuta numele și chipurile pe telefon. Cum au intrat în sală, premierul desemnat s-a așezat cu satisfacție pe scaunul premierului demis. Când Alina Gorghiu a anunțat că va prezenta programul de guvernare, parlamentarii USR și ALDE nu au aplaudat, dar liberalii au pus atâta patos în aplauze, că părea că toată sala, inclusiv pesediștii absenți, bat din palme.
Un Guvern cu o majoritate fragilă
După stabilirea ordinei de zi au urmat discursurile premierului desemnat și a reprezentanților grupurilor parlamentare. Liderii politici și-au făcut cunoscute așteptările pe care le au de la acest guvern condus de Ludovic Orban.
- Președintele USR, Dan Barna: „Votul acordat de USR pentru învestirea Guvernului Orban nu reprezintă o garanţie că membrii Uniunii Salvaţi România vor rămâne nepăsători la eventualele derapaje sau la numirile unor persoane cu probleme de integritate“.
- Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu aşteaptă minuni de la noul Executiv, dar aşteaptă o guvernare responsabilă faţă de fiecare cetăţean.
- Marius Pașcan PMP: Aveți obligația să opriți hemoragia banului public; Poporul a cerut 300 de parlamentari, trebuie adoptată legislația necesară în acest sens; Trebuie îndeplinit și dezideratul pentru alegerea primarilor în două tururi.
- Purtătorul de cuvânt al ALDE, deputatul Varujan Vosganian: „Votăm Guvernul, pentru a nu risca o perioadă de instabilitate. Dar, luând în considerare anumite declarații din trecut ale unor miniștri desemnaț, vom fi foarte vigilenți“.
Înainte de începerea votului cu bile, în sală au fost prezenți un număr de 240 de parlamentari, respectiv 178 deputati și 63 de senatori.
Voturile necesare învestirii au fost a asigurate de grupurile PNL, ALDE, PMP și USR, de un număr de șase parlamentari PSD, Cristina Burciu, Eugen Gioanca, Remus Borza și Elena Hărătău, opt de la Pro România, Sorin Câmpeanu, Mircea Banias, Damian Florea, Daniel Constantin, Emilia Meiroșu, Georgian Pop, Liviu Iona Balint și Mihai Niță precum și șase independenți, Mihăiță Găină (PSD), Marius Bota (PSD), Emanoil Savin (PSD), Adrian Dohotaru (USR), Ștefan Băișanu (ex-ALDE), Marian Cucșa (ex-ALDE).
Viorica Dăncilă, acidă la adresa viitorilor guvernanți
În ultima ședință de Guvern, Viorica Dăncilă a lansat un atac la adresa contracandidatului său, Klaus Iohannis și a premierului desemnat, Ludovic Orban pe care i-a acuzat că cer votul Parlamentului pentru un Guvern care are trei miniștri respinși de comisiile de specialitate.
„Ne aflăm în faţa unei premiere, în sens negativ, prin faptul că se cere Parlamentului votul de învestitură pentru o echipă din care nu mai puţin de trei miniştri desemnaţi au fost respinşi la audierile din comisiile de specialitate. Chiar dacă regulamentul activităţilor comune ale Camerei Deputaţilor şi Senatului prevede că avizul motivat al acestor comisii este unul consultativ, este o problemă de responsabilitate asumată cu privire la potenţialul miniştrilor propuşi de a gestiona portofoliul la care aspiră. Am toată încrederea în comisiile de specialitate şi consider că avizul negativ dat în cazul a trei miniştri propuşi pentru portofolii importante - Finanţe, Muncă, Dezvoltare Regională - ar fi trebuit să-i dea de gândit domnului Orban şi să vină cu alte propuneri“, a declarat Viorica Dăncilă.
Guvernul Orban va nominaliza comisarul european
Una dintre mizele votului pentru învestirea Guvernului condus de Ludovic Orban este numirea viitorului comisar european susținut de România. Este de notorietate că PNL și președintele Klaus Iohannis îl doresc pentru această funcție pe europarlamentarul PNL Siegfried Mureșan.
Aceasta în condițiile în care premierul demis, Viorica Dăncilă, l-a propus, la Bruxelles, pe ultima sută de metri, pe Victor Negrescu, fost ministru pentru Afaceri Europene. Nominalizarea n-a fost acceptată, însă, la nivelul Comisiei Europene deoarece n-a fost rezultatul unui acord între președintele Iohannis și Guvern și nici n-a fost supus validării în Parlament. Mandatul actualei Comisii Europene, condusă de Jean-Claude Juncker, ar fi trebuit să se încheie la 31 octombrie, însă a fost prelungit cu încă o lună, până la finalul lui noiembrie, până când noua Comisie va fi completată cu reprezentanții Franței, Ungariei și României.