Lovitură pentru multinaționale! Planul Uniunii Europene

Lovitură pentru multinaționale! Planul Uniunii Europene

Eurodeputații vor ca multinaționalele să dezvăluie impozitul plătit în fiecare țară din UE unde își desfășoară activitatea

Uniunea Europeană ia în discuție noi reguli pentru impozitarea firmelor multinaționale. Eurodeputații doresc ca statele care sunt membre ale Uniunii Europene să ajungă la o înțelegere în privința unor reguli care să conducă la dezvăluirea publică a profitului obținut de companiile multintionale.

Eurodeputații mai vor ca multinaționalele să dezvăluie impozitul plătit în fiecare țară unde își desfășoară activitatea , potrivit RADOR. Eurodeputații consideră că firmele multinaționale nu plătesc impozit real și dau naștere unor mecanismeze fictive pentru a-și micșora sarcina fiscală.

Deputații europeni sunt nemulțumiți și de punctul de vedere al Consiliului European care nu se grăbește să pună în aplicare un sistem corect de impozitare și nici să pună bazele unei concurenţe loiale în UE. În anul 2016 Comisia Europeană a propus publicarea datelor referitoare la impozitele plătite în fiecare ţară de către multinaționale, dar inițiativa nu a avut succes.

Ne puteți urmări și pe Google News

Acum doi ani şi Parlamentul European a elaborat un punct de vedere propriu, așteptând să înceapă tratativele cu Consiliul European.. Propunerea se referea la firmele multinaţionale care au o cifră de afaceri la nivel mondial de minim 750 milioane de euro. Acestea ar urma, dacă noile reguli ar fi aprobate, să anunțe public cât au câştigat şi cât impozit au plătit în fiecare ţară din spaţiul comunitar.

Eurodeputaţii spun că astfel s- ar stimula transparenţa şi s-ar limita externalizarea de către companii a profiturilor înregistrate în întreagă lume în țări cu impozite mici, pentru a scapă de o impozitare corectă. Potrivit eurodeputaţilor,firmele mici sunt afectate de faptul că multinaționalele nu își declara public profiturile obținute.