Iohannis trasează „Urgența Zero”. „Repararea răului produs”. Sectorul energetic, vizat!

Iohannis trasează „Urgența Zero”. „Repararea răului produs”. Sectorul energetic, vizat!

Preşedintele Klaus Iohannis știe ce trebuie să facă în regim de urgență Guvernul Orban, imediat ce va trece de votul Parlamentului.

Prezent la inaugurarea staţiei de comprimare gaze naturale Podişor, din judeţul Giurgiu, șeful statului a declarat că sectorul energetic românesc a fost grav perturbat în ultimul an de măsurile hazardate luate de guvernarea pesedistă, între care Ordonanţa 114 ocupă un loc fruntaș.

„Este indiscutabil faptul că, în domeniul energetic, România se bucură de avantaje certe. Resursa umană calificată, poziţia geostrategică, mixul energetic diversificat, producţia importantă de gaze naturale şi o puternică independenţă energetică asigură României premise autentice pentru un parcurs strategic în viitor. Din păcate, mai ales în ultimul an, sectorul a fost grav perturbat de măsuri hazardate, precum cele ale vestitei deja, vestite în sensul cel mai negativ, Ordonanţe 114”, a declarat președintele României, citat de Agerpres.

„Efectele toxice ale guvernării, resimțite de fiecare român”

Klaus Iohannis este de părere că fiecare cetățean român a resimțit „efectele toxice ale guvernării din ultimii ani, prin preţuri record la gaze şi energie electrică, dar şi la bunuri de strictă necesitate”.

Ne puteți urmări și pe Google News

Iată de ce, în opinia liderului de la Cotroceni, viitorul guvern al premierului desemnat Ludovic Orban are drept urgență zero „repararea răului produs de această guvernare, iar în etapa următoare este esenţial să ne concentrăm atenţia spre viitor, spre ceea ce ne poate aduce o Românie normală. În primul rând, trebuie reglementată rapid situaţia consumatorului vulnerabil, pentru susţinerea şi protejarea acestuia. Fenomenul de sărăcie energetică trebuie combătut prin extinderea infrastructurii de transport al gazelor naturale”.

În opinia lui Klaus Iohannis, România trebuie să devină „un important jucător regional în domeniul energiei”.

Mesaj pentru proiectul BRUA

Proiectul BRUA și gazoductul Ungheni-Chişinău trebuie să fie două priorități ale guvernării viitoare, a anunțat Iohannis: „Le iau de bune şi le predau spre urmărire şi finalizare domnului prim-ministru desemnat care, cu siguranţă, împreună cu noua echipă, vor face să se mişte cu totul şi cu totul altfel lucrurile. Şi, domnule prim-ministru, mă aştept să luaţi din prima zi în mână aceste chestiuni şi să începem să dezvoltăm România aşa cum trebuie şi aşa cum poate, nu aşa cum, din nefericire, s-a întâmplat în ultimii ani. Situaţii dintre cele mai ciudate - o investiţie finalizată de 500 de milioane de euro, dar drumul până acolo, prin grija unui baron pesedist, nu s-a realizat”.

Ludovic Orban: „Trebuie să luăm măsuri”

La rândul său, prezent și el la eveniment, premierul desemnat Ludovic Orban a declarat că sectorul energetic românesc este afectat de lipsa predictibilităţii şi a subliniat necesitatea unor măsuri urgente.

„Sectorul energetic poate şi trebuie să fie principalul motor al dezvoltării economice a României. Sectorul energetic românesc, fiind profund afectat de lipsa predictibilităţii, rămâne departe de propriul potenţial şi de tendinţele internaţionale. Noi, în România, trebuie să luăm măsurile urgente care se impun pentru a redeveni actori relevanţi din punct de vedere energetic”, a spus Orban.