Descoperire incredibilă! Ficatul unui alcoolic are şanse să se refacă

Descoperire incredibilă! Ficatul unui alcoolic are şanse să se refacă

Oamenii de știință dezvoltă un medicament pentru a anula cicatrizarea țesuturilor la bolile pulmonare și hepatice. Aşadar, deteriorarea ficatului din cauza consumul de alcool poate deveni reversibilă.

Țesutul cicatricial se formează în locul țesutului sănătos în organe. Acest proces se numește ciroză la ficat și fibroză la plămâni. Este un semn distinctiv al bolilor hepatice și pulmonare declanșate de consumul excesiv de alcool și fumat. În prezent, aceste daune sunt ireversibile, incurabile și se pot dovedi fatale. Dar cercetătorii Clinicii Mayo au descoperit că pot bloca două proteine ​şi să lucreze invers, eliminând și descompunând țesutul cicatricial.

Această deteriorare, numită ciroză la nivelul ficatului și fibroza la plămâni, este un proces nesfârșit de cicatrizare care se poate întâmpla la aproape orice organ cu vârsta. Țesutul cicatricial poate depăși țesutul sănătos al unui organ devenind fatal, așa cum se întâmplă în bolile hepatice și pulmonare terminale - unde nu există nicio cură, doar atenuarea bolii.

Dar oamenii de știință din Clinica Mayo pot fi pe punctul de a schimba asta

În țesuturile de laborator la șoareci, echipa de cercetare a descoperit că ar putea bloca cele două proteine ​​care poartă „instrucțiuni” pentru formarea fibroblastelor - oboseala țesutului cicatricial - încetinind și chiar inversând procesul de fibroză.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ficatul unui alcoolic

Munca pe care un ficat trebuie să o facă pentru procesarea alcoolului este extrem de grea. Se poate compara cu anii de muncă brută a mâinilor unui om. Îndepărtarea alcoolului și a altor toxine - precum și efectuarea altor fucțiuni precum stocarea glucozei, crearea proteinelor din sânge și a vezicii biliare - face ficatul vulnerabil la infecții precum hepatita B și C - care-i dăunează în timp, în ceea ce numim boală hepatică.

Încet, țesutul cicatricial înlocuiește țesutul hepatic sănătos

Sângele nu poate curge la fel de bine prin acest țesut dur și capacitatea ficatului de a prelucra toxinele și nutrienții pompați prin el începe să se degradeze. Odată ce se instalează ciroza, medicii nu mai pot face mare lucru pentru a forța ca țesutul hepatic sănătos să înlocuiască țesutul cicatricial care a preluat ficatul, doar cu un transplant complet de organe. Un proces aproape identic se întâmplă în evoluția bolii pulmonare, deși se numește fibroză și nu ciroză.

Ţesutul cicatricial este mai rigid, astfel încât persoanele care suferă de fibroză se luptă să respire în mod corespunzător și, de cele mai multe ori, cu tuse.  În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit două proteine ​​care păreau să activeze anumite gene care, la rândul lor, trimit instrucțiuni plămânilor sau ficatului care "ordonă" cicatrizarea țesuturilor.

Cele două proteine, YAP și TAZ, sunt implicate în mai multe boli, în special la cancer

În ciuda faptului că YAP și TAZ fac ținte ispititoare atât în creșterea tumorii, cât și a dezvoltării fibroblastelor, oamenii de știință nu au putut pur și simplu să le blocheze fără a perturba o întreagă cascadă a altor procese biologice esențiale. Dar echipa Clinicii Mayo a vrut să privească mai atent fibroblastele în sine pentru a găsi o modalitate de a bloca YAP și TAZ în mod izolat.

Și, după cum relevă noul studiu, au găsit-o: Este dopamina

Fibroblastele specifice în plămâni și ficat, au descoperit, un receptor pentru dopamină, același neurotransmițător care ne permite să simțim plăcere și durere. "Dopamina este studiată mai ales în afecțiunile sistemului nervos central și am fost surprinși să găsim receptori de dopamină exprimați în fibroblaste", a declarat autorul principal al studiului, dr. Daniel Tschumerlin.

Stimularea receptorilor de dopamină din fibroblaste a făcut ceva destul de remarcabil pentru precursorii țesutului cicatricial. Le-a făcut să-şi schimbe modurile de activitate. Așadar, dacă YAP și TAZ pun vehiculul distructiv care este fibroza în „conducere”, adăugarea de dopamină la ecuație o pune pe „invers”, oprind formarea țesutului cicatricial și chiar îmbunătăţind-o la șoareci.

Aproximativ 100.000 de persoane din SUA suferă de fibroze pulmonare ireversibile și alte 30.000 până la 40.000 de persoane sunt diagnosticate anual. Unul din 400 de adulți din SUA prezintă ciroză hepatică care se va agrava doar cu timpul. Dar dacă cercetările din Clinica Mayo sugerează că, dacă același proces este sigur şi la oameni, într-o bună zi, recuperarea ar putea fi posibilă, notează Daily Mail.