Asistenta acuzata ca refolosea seringile

Asistenta acuzata ca refolosea seringile

O angajata a spitalului "Victor Babes" este invinuita de mai multe mamici ca ii injecta nesteril pe copiii internati la Sectia de boli infectioase.

O asistenta de la Spitalul „Victor Babes” este acuzata ca refoloseste seringile de mai multe mamici care au copiii internati la Sectia de boli infectioase a spitalului. Desi riscul de contaminare cu virusul HIV ori cu hepatita este mare intr-un spital de boli infectioase, conducerea unitatii sanitare incerca s-o disculpe pe asistenta.

O comisie de ancheta din spital a suspendat-o totusi pe o perioada nelimitata.  Managerul spitalului, Cristian Banu,  afirma ca in curand asistenta ar putea fi concediata. El mai spune ca refolosirea seringilor nu este o practica obisnuita in spital. Copiilor internati li s-au luat din nou probe de sange si vor fi monitorizati timp de sase luni pentru a vedea daca au fost contaminati cu vreun virus.

„Sunt gramezi de seringi in spital”

Asistenta a fost surprinsa duminica seara de Mihaela Haba, una dintre mamici, cum folosea pentru tratamentul fiicei ei seringi desfacute. Asta in conditiile in care spitalul nu trece acum printr-o criza de materiale sanitare. Medici cu renume din spital spun ca nu-si pot explica gestul femeii in conditiile in care sunt „gramezi de seringi” in aceasta unitate sanitara. „E dincolo de vreo logica normala ce s-a intamplat. Nu exista epitete pentru a califica gestul ei!”, s-a revoltat medicul infectionist Petre Calistru.

Instrumente refolosite dupa sase ore de la utilizare

Mihaela Haba, a carei fetita a fost internata timp de o saptamana la pavilionul 2, alaturi de alti 70 de copii, multi dintre ei cu hepatita, spune ca a urmarit-o pe asistenta de mai multe ori cand si-a dat seama ca intr-adevar asa procedeaza.

„La prima seringa am crezut ca nu vad bine, ca m-am inselat, asa ca la a doua am fost mai atenta. M-am convins ca reutilizeaza seringile. Cum poti sa folosesti niste seringi dupa ce au stat desfacute sase ore, chiar utilizandu-le pentru acelasi copil”, se arata indignata mamica ingrijorata ca, de oboseala, asistenta ar fi putut incurca seringile cu cele folosite in cazul copiilor bolnavi de hepatita ori HIV.

In urma protestului femeii, alte doua mamici s-au plans ca asistentele nu le desfac in fata seringile. Desi se arata socati de fapta colegei lor, personalul medical incearca s-o disculpe: „Toti copiii cu tratament injectabil au branule (n.r. - un ac care ramane in brat si prin care se introduce ulterior tratamentul). Nu se mai foloseste un alt ac, ci doar o alta seringa. De regula, contaminarea se face prin ac, mai greu prin seringa. Probabil asta a si  gandit asistenta, de aceea a refolosit seringa”, a subliniat Simin Florescu, purtatorul de cuvant al institutiei.

Parintii sunt insa speriati pentru ca au vazut cum pe branula se mai scurge sange care intra in contact cu seringa. „Nici nu vreau sa stiu ce s-ar intampla daca asistenta a gresit si a refolosit pe copilul meu o seringa de la un copil cu hepatita”, mai spune mamica.

Asistenta, suspendata pe termen nelimitat

Medicii afirma ca nu exista risc de contaminare cu HIV, chiar daca asistenta ar fi incurcat seringile copiilor intre ele, deoarece bolnavii cu HIV se afla in  alt pavilion. Insa, nu toti copiii din sectia unde asistenta refolosea seringile au fost testati la internare de prezenta acestui virus, sustin parintii revoltati.

Pana cand comisia de ancheta din cadrul spitalului va decide daca o va concedia sau nu pe asistenta, aceasta nu va mai veni la spital, fiind deocamdata suspendata.

„Se pot lua de la masuri administrative pana la masuri penale. Administrativ, i se poate taia din salariu, va fi retrogradata sau concediata, dupa cum decide comisia”, ne-a declarat Sorin Banu, directorul spitalului. Comisia de ancheta va face si alte controale in spital pentru a vedea daca mai sunt asistente care procedeaza astfel.

Atentie!

Ce trebuie sa urmariti cand vi se face o injectie:

1. Daca asistenta se spala pe maini inainte sa va injecteze

2. Daca a verificat termenul de valabilitate a seringii cu care urmeaza sa va intepe

3. Daca ambalajul este in stare buna (fara gauri) si daca este desfacut in fata dumneavoastra. In caz ca nu se intampla asa, ca pacient aveti dreptul sa-i cereti asistentei sa foloseasca o seringa noua.

4. In spital, asistentele trebuie sa foloseasca „masa de sterile”, acea masa speciala pe care instrumentele medicale sunt dezinfectate cu alcool

5. Dupa folosire, seringile trebuie aruncate in recipiente speciale (albastre sau galbene)

Ne puteți urmări și pe Google News