Pod de sacose la Ruse

Pod de sacose la Ruse

Romanii vin in orasul bulgaresc sa-si faca aprovizionarea lunara sau sa-si innoiasca garderoba. Preturile sunt cu pana la 50% mai mici decat in Romania.

La fiecare sfarsit de saptamana, orasul-vama Ruse freamata de romani, in special giurgiuveni si bucuresteni, veniti la cumparaturi in magazinele si supermarketurile bulgarilor.

Eliminarea taxei ecologice de la vama, usurinta cu care treci in tara vecina doar cu buletinul, preturile mai mici cu 20%-30% decat in Romania si calitatea produselor sunt cateva dintre motivele pentru care romanii aleg sa faca sesiuni de shopping la Ruse. In parcarile de la Billa, Kaufland, Metro sau CBA, autoturismele cu numere de Bucuresti si Giurgiu se aliniaza tantos langa Lada bulgareasca.

Romanii isi fac proviziile pentru doua saptamani sau o luna, bifand pe lista de la branzeturi, salamuri, oua, pana la  pilote, articole de imbracaminte, incaltaminte, camere digitale sau aparate de aer conditionat. Majoritatea cumparatorilor pun in cosuri si bauturi alcoolice, mult mai ieftine decat pe taram romanesc.

La o aruncatura de bat

De la Bucuresti pana la Ruse faci maximum o ora, iar din Giurgiu - 30 de minute. Timpul poate varia in functie de aglomeratia din vama. Sambata dimineata, de exemplu, in jurul orei 9.00, aproximativ 20 de masini stateau la coada. Soferii asteptau sa plateasca taxa de pod si sa treaca Dunarea la vecinii bulgari. Tariful - 25 de lei. O alta coada - la ghiseul de plata a rovinietei pentru drumurile bulgaresti - 5 euro, valabila pentru o saptamana. Dupa aceea, masinile se indreapta spre magazine.

Drumul la intrarea in Ruse e plin de gropi si, de multe ori, garnisit cu „fetite”, chiar si ziua in amiaza-mare. La periferie se zaresc blocuri vechi, cu balcoane scorojite si ruginite, si multe gramezi de gunoaie. Indicatoarele sunt putine si scrise doar in bulgareste. Iar centrele comerciale le nimeresti gratie siglelor asemanatoare celor de acasa.

Chirilice, leva si mici bulgaresti

La ora 10.00, parcarea de la Billa e plina de masini, mai mult de jumatate avand numere romanesti. In magazin, in dreptul rafturilor pline, se vorbeste in romaneste.

Clientii de la nord de Dunare umplu cosurile cu de toate: muraturi, legume, fructe, carne, sucuri si dulciuri, paste fainoase, lactate si branzeturi, produse de curatenie si de igiena. Shoppingul se face intocmai ca acasa, doar ca denumirile produselor sunt scrise numai cu litere chirilice, preturile sunt afisate in leva (1,94 leva ­ 1 euro), iar plata se face in aceeasi moneda nationala.

Portbagajele romanilor se umplu cu produse alimentare si la Kaufland, aflat in imediata apropiere de Billa. Tot aici, afara, la soare, romanii stau la masa: chiftele sau mici la gratar, cu mustar, zacusca picanta sau ketchup.

O portie din fiecare, aproximativ 3 lei. Vizavi de Kaufland se afla un centru comercial cu haine si incaltaminte. Articole vestimentare mai de calitate, insa, si cateva magazine de firma - Levi’s, Kappa, Collin’s - se gasesc in centrul orasului.   Sfaturi utile Aveti nevoie de ajutor, cautati romani sau invatati bulgareste! > Luati in portofel euro, dar schimbati-i in leva! Case de schimb gasiti in centru. Curs: 1 euro ­ 1,95 leva.

> Magazinele au program pana la 19.00-20.00 - in cursul saptamanii si pana la 18.00 - sambata si duminica. Kaufland e deschis pana la 22.00 de luni pana sambata si pana la 21.00 duminica.

> Taxe: 25 de lei - taxa de pod la intrare, 5 euro - rovinieta, 6 euro - taxa de pod la plecarea din oras.

> Daca aveti nevoie de informatii, uitati-va in jur dupa compatrioti! Bulgarii v-ar ajuta cu placere, dar numai pe limba lor. ce spun romanii

Ce spun romanii Ca sa nu iesiti in pierdere, veniti in grup la bulgari! Giurgiuvenii veneau sa cumpere la Ruse si inainte de intrarea in UE. Acum insa numarul de cumparatori este, pe saptamana ce trece, mai mare. Iar doritori de cumparaturi in orasul bulgaresc se arata si bucurestenii.

Alexandra Zamfirescu, in varsta de 21 de ani, vine peste granita sa-si innoiasca garderoba de trei ani. „Oferta e mai bogata decat in Giurgiu si preturile la haine, in special, sunt mai mici”, spune fata. Sambata si-a cumparat un tricou de la Levi’s cu aproximativ 50 de lei si o fustita din blugi cu 45 de lei.

Un grup de asistente de la Spitalul Polizu din Capitala a inchiriat un microbuz ca sa vina la Ruse. „Suntem 21 de persoane. Am dat fiecare cate 50 de lei, am plecat dimineata si ne intoarcem seara”, spune Mariana. Dupa prima ora de cautari, femeia a cumparat o perdea „de calitate”, cu echivalentul a 80 de lei. „In Bucuresti n-o luam fara doua milioane”, ma asigura ea.

Colega acesteia, Marilena, are in sacosa doua treninguri din bumbac, pe care a dat, in total, 60 de lei. Iar doamna Veronica si-a luat pentru acasa o pilota, pe care a platit 50 de lei, si doua sticle cu braga, bautura dulce, specific bulgareasca (pret - 1,5 lei).

Pantofi si haine din piele foarte ieftine

La alimente, preturile sunt cu 10%-30% mai mici decat in Bucuresti si cu pana la 40%-50% mai reduse decat la Giurgiu, spun cumparatorii.

„E prima data cand venim. Sunt si produse la fel de scumpe ca la noi, dar si lucruri mult mai ieftine. Daca faci provizii pentru o luna, se simte la buzunar”, ma asigura Marian Nechita, din Bucuresti. A venit la Ruse mai mult de plimbare, dar a decis, impreuna cu nevasta si fiica, sa faca si aprovizionarea. A pus in portbagaj salata creata bulgareasca si pui congelati, cateva sticle cu bere si vin rosu si alte maruntisuri.

„Merita sa vina doua-trei familii cu o masina, ca sa iasa mai ieftin cu taxele”, spune bucuresteanul. Iar sotia ma asigura ca pantofii din piele sunt cu pana la 50a mai ieftini aici. La fel si hainele din piele, care costa intre 200 si 500 de lei.

Dupa cumparaturi

Relaxare in strada, la cafea sau inghetata

Daca ati obosit plimband cosurile cu alimente in supermarketuri sau proband haine in magazinele orasului, luati o pauza! In centrul vechi al „orasului celor 60 de corabii” - un fel de Lipscani al Capitalei, insa mult mai curat fata de acesta si lipsit de cersetori -, e placut sa admiri arhitectura cladirilor vechi.

Strazile pietonale sunt pavate cu piatra si pline de cafenele si restaurante care mai de care mai cochete. Copiii romanilor veniti la Ruse hranesc porumbeii si chicotesc ascunzandu-se dupa bancutele din lemn.

Daca ai chef de o pizza sau de o cafea cu lapte, ia loc la una dintre mesele scoase la soare in fata cafenelelor, printre care se plimba trecatorii romani si bulgari deopotriva! O cafea simpla nu costa mai mult de 4 leva (2 euro). Daca te plimbi in centru, n-ai cum s-o ratezi pe vanzatoarea de inghetata, o femeie grasuna, cu ochi negri si ras molipsitor.

O inghetata la cornet costa aproximativ 2 leva (1 euro) si poate satura doua persoane. Bulgaroaica de la inghetata nu stie romaneste: umple cornetul cu ce doresti daca ii arati cu degetul spre sortimentele din vitrina si-ti spune pretul in bulgareste. Tot in centru te poti bucura si de o shaorma imensa, cu numai 4-5 leva (aproximativ 7 lei)

Ne puteți urmări și pe Google News