Chinezoaicele de la Bacau isi fac bagajele

Chinezoaicele de la Bacau isi fac bagajele

Confectionerele din China angajate de societatea de confectii Wear Company din Bacau au inceput, ieri, sa-si faca bagajele.

Vor sa se intoarca acasa, dupa sase luni petrecute in Europa. Femeile pleaca din Romania suparate. Acuzand conditiile de munca si nivelul salariului, ele l-au atacat pe directorul general al firmei, Sorin Nicolescu, cu cutite si furculite luate de la cantina fabricii.

In ciuda interventiei Consiliului Judetean Bacau, situatia a ramas tensionata. Astazi urma sa vina la fata locului Ma Jia, atasat al Ambasadei Chineze la Bucuresti, cu scopul declarat de a gasi o rezolvare amiabila a conflictului.

"In Cambodgia e mai rau ca-n Romania" Fabrica bacauana, situata la marginea orasului, in apropierea gropii de gunoi, este deopotriva loc de munca si loc de trai pentru cele 370 de femei venite din China la fabrica de confectii. Aici stau la masinile de cusut, timp de opt ore pe zi, aici mananca, aici dorm, aici joaca ping-pong.

Sosirea lor in Bacau, in iulie, a fost o enigma pentru mai mult de o luna. Conducerea fabricii nu a permis nimanui din exterior sa le vada, pe motiv ca inca nu au perfectate actele de munca. Au fost sfatuite de directorul roman sa nu iasa din incinta singure, ci doar in grupuri. Erau de vazut mai ales sambata, cand isi faceau cumparaturile sau cand isi rezolvau probleme medicale la clinicile private.

Locuiesc in camere cu pana la patru paturi, lucreaza opt ore pe zi, intr-un singur schimb, si au propriul bucatar, care le gateste exact ca in China. De mancarea romaneasca nu s-ar apropia nici in ruptul capului.

Aproape toate au familii de intretinut acasa, fie ca sunt casatorite, fie ca locuiesc cu parintii. "Am venit aici sa muncim si sa castigam bani pentru familiile noastre ramase in China", a spus Hu Lihua, in varsta de 32 de ani.

Acasa, castigau cel mult 100 de dolari pe luna. Multe dintre ele au mai lucrat in Japonia, Cambodgia, Arabia Saudita sau America Latina. "In Cambodgia e mai rau decat in Romania, iar vremea e mai proasta", a spus Hu Lihua.

"Romanii s-au purtat urat" Pana mai ieri, spuneau ca le plac locurile si felul de viata de pe aici. Mai ales bisericile ortodoxe si catolice care li se pareau foarte numeroase si cu totul diferite fata de lacasurile budiste de acasa. Au mai remarcat ca strazile din Bacau sunt mai mici decat cele din China. Oricum, pe strazile noastre, chiar si asa mici, nu au iesit decat in grupuri organizate, si niciodata singure.

"Nu cunoastem limba, nici orasul, asa ca evitam sa iesim singure, ca sa nu avem probleme. Nu am intampinat dificultati, dar am observat ca lumea se uita atent dupa noi, probabil fiindca toate avem parul negru", a explicat, cu ajutorul translatorului, Zhong Yuan Yuan, in varsta de 35 de ani. Acum, dupa numai sase luni, vor sa se intoarca in China pentru ca, reproseaza ele, romanii s-au purtat urat si le-au agresat.

Ce vor muncitoarele Muncitoarele din China au patru revendicari importante: majorarea salariilor, de la 400 la 700 de dolari, masa si cazare gratuite. In plus, patronul roman Sorin Nicolescu sustine ca ii cer sa recupereze, pentru ele, cei 5.000 de dolari pe care firma de recrutare din China i-a luat de la fiecare pentru a-si acoperi cheltuielile.

"Mai precis, ar trebui sa recuperez 1,5 milioane de dolari", declara Nicolescu. El acuza firma de recrutare ca percepe comision la negru de la femei, motiv pentru care acum colaboreaza cu alta firma.

Nicolescu spune ca va rezilia contractele cu muncitoarele care l-au atacat si le va da in judecata pentru tentativa de omor. Cele 300 de chinezoaice au venit la Bacau prin intermediul unei firme conduse de chinezi stabiliti in Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News