La noapte locuintele ai caror proprietari au ales sa plece in vacanta devin o prada usoara pentru spargatori.
Hotii nu-si iau liber nici de Revelion. Si asta pentru ca locuintele ai caror proprietari au ales sa petreaca noaptea dintre ani la munte, la restaurant sau la prieteni reprezinta o prada usoara si bogata.
„De altfel, aceasta situatie este valabila pe toata perioada vacantei de Sarbatori. Doar in primele doua zile ale Craciunului, in Capitala, spargatorii au atacat cinci case. (...) Victime sigure sunt cei care fac greseala sa se laude in gura mare ca pleaca pentru mai multe zile de-acasa. Astfel, informatia se transmite mai departe”, avertizeaza judiciaristii.
Termopanele si usile metalice, atractii pentru hoti
Cum nu orice casa reprezinta o prada buna, hotii si-au format unele repere pentru a da lovituri de succes: se ghideaza dupa termopane si aparate de aer conditionat. „Nu-i incurca nici usile metalice. Ba din contra, acestea ii atrag deoarece le arata ca in spatele lor se afla valori pe care proprietarul incearca sa le protejeze.
Hotul gandeste foarte practic: „Daca a avut bani sa-si puna toate astea, atunci inseamna ca are bani si valori si in casa, deci dau lovitura”. Se uita pana si la marca aparatelor de aer conditionat”, sustin politistii. In 90 la suta din cazuri, hotii sparg locuintele celor despre care au informatii sigure ca au plecat de-acasa.
Modurile de operare ale „vanatorilor” de vile si apartamente sunt diverse si se schimba regulat. „Ultima tendinta a fost cooptarea copiilor in bandele de spargatori. In primul rand, acestia sunt mici si pot fi strecurati cu usurinta pe geamurile de la baie sau de la balcon, iar in al doilea rand beneficiaza de reducerea pedepselor in cazul in care sunt prinsi”, arata oamenii legii.
De regula, hotii intra in locuinte prin escaladarea unei ferestre sau a balconului, prin ruperea butucului de la usa sau chiar cu chei potrivite. Ei sunt „inarmati” cu ustensile speciale de spargere a usilor, pe care le modifica in functie de incuietorile folosite de proprietari.
Atentie si la portofele si genti
Pe langa spargerile de locuinte, in ultimele zile ale anului se inmultesc si talhariile, furturile din buzunare si cele din autoturisme. „Multi aleg sa-si faca cumparaturile pe ultima suta de metri, iar graba si stresul provocate de aglomeratia din marile centre comerciale ii determina sa uite sa mai fie atenti si cu lucrurile personale. Neatentia poate fi cuvantul de ordine si pentru bucurestenii care-si vor petrece Revelionul in Piata Constitutiei, spre exemplu. De regula, in astfel de momente, oamenii vorbesc mai mult la telefon, isi lasa gentile la vedere, chiar deschise, nu-si mai feresc buzunarele. Astfel, le dau posibilitatea infractorilor sa-i „usureze” de portofele sau de bani fara prea mari batai de cap”, apreciaza unul dintre judiciaristii bucuresteni.
SFATURILE POLITISTILOR
Lasati lumina aprinsa in bucatarie! Oamenii legii au si cateva sfaturi pentru cei care care au ales sa plece de acasa de Revelion. Astfel:
> Nu spuneti nimanui ca plecati de-acasa pentru cateva zile;
> Lasati o lumina aprinsa in bucatarie;
> Securizati-va geamurile cu grilaje, daca locuiti la parterul blocului;
> Lasati aprins televizorul sau radioul;
> Asigurati-va casa cu o alarma;
> Rugati un vecin de incredere sa va supravegheze locuinta si, la orice zgomot suspect, sa anunte de urgenta politia.