Valul americanilor nascuti dupa razboi, la pensiei. Kathleen Casey-Kirschling, oficial considerata in SUA primul copil al „baby-boom” (explozia demografica postbelica), se va pensiona in ianuarie, marcand inceputul unei miscari cu vaste repercusiuni economice.
Nascuta pe 1 ianuarie 1946, aceasta „tanara bunica” din New Jersey va fi urmata de un val de 80 de milioane de americani nascuti in perioada 1946-1964, o generatie care a provocat o revolutie sociala in anii ‘60 si care a schimbat preponderent in bine numeroase fatete ale societatii.
Potrivit mai multor estimari, costul acestei miscari demografice in materie de securitate sociala si de asigurari ar urma sa atinga o suma cuprinsa intre 40.000 si 76.000 de miliarde de dolari in cursul urmatorilor 75 de ani. „America se afla in fata unui tavalug demografic”, estimeaza Brent Green, consultant de marketing si autor al unui blog intitulat „Boomers”. „O treime din populatie va avea peste 50 de ani pana in 2010”, subliniaza el.
Rolul progresist al generatiei „baby-boom” continua
Acesti „baby-boomers” au transformat radical societatea, arata Leonard Steinhorn, profesor al Universitatii Americane, reamintind ca ei au initiat sau sprijinit cea mai mare parte a „marilor miscari cetatenesti care au determinat progresul valorilor americane si al libertatii”: miscarea pentru drepturi civile, cea feminista, cea pentru drepturile omului, cea ecologista, cea pentru apararea drepturilor consumatorilor. „Nu este o generatie care se va pensiona pe terenuri de golf si care nu va mai face nimic”, explica Steinhorn. In opinia sa, exponentii „baby-boom”-ului vor incerca sa orienteze putin cate putin politica spre o abordare mai progresista a societatii, pe masura ce vor inlocui generatia precedenta, mult mai conservatoare si inca dominanta.
Banii sunt la ei
In materie de consum, responsabilii cu marketingul raman la convingerea ca „persoanele mai in varsta raman fidele marcilor lor obisnuite, nefiind consumatoare interesante”, insa fara a uita ca „aceiasi consumatori varstnici sunt cei care au toti banii”, spune David Baxter, de la firma de consultanta Age Wave, specializata in problemele persoanelor de peste 50 de ani. Americanii care depasesc aceasta varsta dispun de mii de miliarde de dolari si controleaza 67% din bogatiile tarii.
Printre altele, aproximativ jumatate dintre viitorii proaspeti pensionari au proiecte de achizitii imobiliare pentru „restul zilelor”, in timp ce 71 la suta dintre ei au declarat ca vor continua sa lucreze intr-o forma sau alta. De asemenea, doua treimi dintre persoanele cu varste cuprinse intre 50 si 58 de ani dispuneau de acces la internet in 2004, proportie similara cu categoria de varsta 28-39 de ani.
TOT MAI MULTA MUNCA
Statele Unite, mai bine pregatite Expertii americani apreciaza ca Statele Unite sunt mai bine pregatite decat Japonia sau Europa pentru a face fata consecintelor economice ale valului de pensionari, in special printr-o legislatie a muncii mai supla si prin interdictia pensionarii din oficiu.
Nu trebuie uitat ca situatia a evoluat in timp relativ dramatic: daca, in 1942, in SUA existau 42 de angajati la un pensionar, astazi raportul este de trei la unu. Totusi, in baza actualului sistem de asistenta a pensionarilor, generatia „baby-boom” ar exercita o pondere atat de mare incat membrii generatiilor care ii vor urma nu-si vor mai permite sa se pensioneze in absenta unei reforme in domeniu.