Europa fara bariere

Europa fara bariere

Politistul de frontiera, o specie pe cale de disparitie in Uniunea Europeana.

Uniunea Europeana a renuntat, ieri, la una din ultimele piedici din calea liberei circulatii a persoanelor prin extinderea spatiului Schengen de la 15 la 24 de tari. De joi spre vineri, la miezul noptii, 400 de milioane de europeni pot sa calatoreasca liber din Norvegia pana in Portugalia, fara a mai fi controlati la traversarea frontierelor.

Opt foste republici comuniste, devenite in 2004 membre UE - Estonia, Letonia, Lituania, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia si Cehia -, alaturi de Malta au eliminat controalele la frontiera cu tarile vecine, partenere Schengen, pastrand controalele numai la frontierele externe, cu statele care nu fac parte din acest spatiu.

Ceremonii itinerante

Pentru a marca evenimentul, la multe dintre punctele de frontiera care au fost desfiintate au fost lansate focuri de artificii si s-a baut sampanie, in prezenta a sute de oameni, care au venit sa vada cum dispar barierele din Europa, in ciuda frigului patrunzator. Din motive istorice, aproape peste tot in centrul continentului barierele vamale au fost demolate simbolic, pentru a marca evenimentul, perceput drept o ultima etapa a caderii Cortinei de Fier.

Aflat in vizita in capitala estona, Tallinn, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a calificat ziua extinderii drept „cea mai buna zi” din viata sa. „Libera circulatie a persoanelor constituie unul dintre principalele drepturi ale omului”, a subliniat acesta.

Barroso a participat si la ceremoniile din orasul Zittau, aflat la intersectia granitelor dintre Polonia, Cehia si Germania, care a adunat cel mai mare numar de inalti demnitari. Cancelarul german, Angela Merkel, premierii polonez, Donald Tusk, si ceh, Mirek Topolanek, au tinut sa indeparteze personal barierele si indicatoarele de frontiera. Celelalte obiecte devenite inutile, precum cladirile punctelor de control vamal ale celor 9 tari, vor fi fie desemnate pentru alte destinatii, fie dezafectate si scoase la licitatie ca suveniruri ale unei perioade apuse.

Incepand de ieri, o serie de oficiali europeni efectueaza un turneu simbolic pentru celebrarea desfiintarii controalelor la frontiera. Ei vor ajunge - evident fara a fi controlati - din Estonia pana in Malta.

LA INTRAREA IN SCHENGEN

Romanii, controlati doar la granita cu Ungaria

De acum, romanilor care vor calatori in Europa de Vest, cu autoturismul sau autocarul, le vor mai fi verificate documentele doar la granita cu Ungaria.

„Cetatenii romani vor fi nevoiti sa aiba asupra lor documentele de calatorie (pasaportul sau cartea de identitate), iar controlul la frontiera cu Ungaria se va face in aceleasi conditii ca si pana acum. Adica, un singur control comun (facut de politistii romani si cei ungari), atat la iesirea, cat si la intrarea in tara”, sustin oficialii Politiei de Frontiera.

Concret, potrivit acestora, romanii nu au de ce sa se sperie de aderarea Ungariei la Schengen, deoarece se vor face doar o serie de „verificari minime” ca si pana acum. Odata trecuti de frontiera cu Ungaria, romanii, si nu numai ei, nu vor mai fi controlati la frontierele interne ale UE. Abia dupa aderarea Romaniei la Schengen, programata pentru 2011, romanii vor putea trece spre Ungaria si Bulgaria fara a mai fi controlati.

Ne puteți urmări și pe Google News