"Capital", 15 ani in top

"Capital", 15 ani in top

Cele mai tari lovituri de presa date de revista economico-financiara pot fi citite intr-o editie aniversara. Aceasta va aparea pe piata pe 13 decembrie

Primul semnal referitor la prabusirea FNI, primul articol care arata facilitatile primite de compania austriaca OMV din partea statului roman prin contractul de privatizare a Petrom. Acestea si multe altele au fost publicate in paginile revistei „Capital” in cei 15 ani de existenta. Pe 13 decembrie va fi publicata editia aniversara „15 ani de „Capital”„, care reaminteste si marile dezvaluiri facute de revista.   1997 - O ampla ancheta desfasurata de „Capital” pe parcursul a cinci numere demonstreaza ca asa-zisa banca elvetiana Columna are, de fapt, actionari dubiosi din Romania, singura legatura a acestora cu tara cantoanelor fiind o casuta postala. In urma articolelor, politiile celor doua state demareaza anchete judiciare.

1998 - Revista trage primul semnal de alarma asupra posibilei prabusiri a FNI, printr-o analiza asupra fondului care oferea cresteri mult prea mari, in conditiile in care 70% din actiunile detinute erau necotate. „Pe fondul cresterii cererilor de rascumparare, societatea ar putea ramane fara lichiditati”, spunea „Capital”.

1999 - Revista a dezvaluit cum reuseau disponibilizatii sa-si incaseze in avans salariile compensatorii, investind pe piata de capital, cu sprijinul sindicatelor. Ei cumparau actiuni la un pret mult supraevaluat si, in acest mod, isi deblocau fondurile oferite de stat, dar si provocau cresteri de pana la 260.000% (!) unor companii obscure.

2000 - Redactorii „Capital” au demonstrat ca banii platiti pentru asigurari de sanatate sunt utilizati de alte institutii ale statului sau finanteaza afaceri private: medicamente achizitionate inutil sau preferential, prestatii inexistente platite generos sau produse si servicii de calitate proasta cumparate la preturi uriase.

2000 - Mai tineti minte cartile postale editate de Publirom, care, in urma unei trageri la sorti in noaptea de Revelion, te puteau face miliardar? „Capital” a descoperit ca organizatorii ii purtau cu vorba cu lunile pe castigatori si ca firmele lor se infiintau, se desfiintau si isi schimbau sediile cu o repeziciune cel putin suspecta.

2000 - Dupa ce „Capital” a scris timp de mai multe saptamani despre criza financiara din Turcia si despre implicatiile ei asupra Bancii Turco-Romane, care era pusa in imposibilitatea de a returna banii clientilor, a venit vremea sa tragem o concluzie: „La BTR miroase a faliment”. In acel articol se arata cum majoritatea creditorilor au sperat pana in ultima clipa ca isi vor recupera banii, unii dintre ei pacaliti si de atitudinea Bancii Nationale sau de comunicatele si declaratiile linistitoare venite din partea oficialilor BTR. Din pacate, asteptarile „Capital” au fost confirmate foarte curand, dupa falimentul bancii.

2001 - Un articol de la inceputul anului arata cum, prin propriile companii, dar si prin cele ale unor prieteni sau parteneri de afaceri, controversatul businessman craiovean Dinel Staicu ajunsese sa controleze 15% din SIF Oltenia si sa-si impuna propriii oameni in posturi-cheie in cadrul acestei societati.

2001 - Bazele de date continand informatii personale au devenit un bun cautat de multe companii autohtone, mai ales de cele care utilizeaza marketingul direct. La data scrierii articolului, nu exista inca o lege privind protectia datelor cu caracter personal, asa ca listele cu nume, adrese si numere de telefon se tranzactionau deschis (chiar si prin mica publicitate), la preturi cuprinse intre cateva sute si cateva mii de dolari, in functie de marime si de detaliile continute.

2002 - Mitrea TV. Doua numere consecutive din „Capital” au aratat cum incerca puterea PSD de la acea vreme sa isi subordoneze mass-media prin finantarea televiziunilor private din bani de la stat. Trei companii aflate in subordinea Ministerului Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei, condus de Miron Mitrea, au virat circa 5,6 milioane de dolari in contul firmei Romanian Investment & Development, controlata de Cristian Burci, directorul general al postului Prima TV.

2002 - Revista „Capital” a realizat, in premiera, primul clasament al celor mai bogati 100 de romani, calculand averile acestora dupa 13 ani de tranzitie. Editia a inclus si primul interviu acordat de Josif Constantin Dragan, cel mai bogat roman de la acea vreme. Tot tirajul topului s-a epuizat in numai cateva zile. Dinu Patriciu, azi cel mai bogat roman (3,1-3,3 miliarde de dolari), avea, in 2002, „doar” 150-200 de milioane de dolari.

2004 - In acest an a aparut pe piata MTS Leasing, prima firma care finanta constructia unei case in sistem leasing. Capital a avertizat populatia ca poate intampina probleme serioase daca semneaza contractele in conditiile impuse de firma respectiva. Sistemul de finantare reprezenta o noutate pentru piata autohtona si parea foarte atractiv. Compania, care a transmis amenintari autorilor articolului, a dat faliment la un an dupa aparitia acestuia.

2006 - „Capital” a dezvaluit, in premiera, facilitatile obtinute de compania austriaca OMV din partea statului roman, in urma contractului de privatizare al Petrom. Intre acestea, stergerea datoriilor istorice ale companiei si asumarea, din partea statului, a responsabilitatii pentru orice costuri care ar putea aparea in urmatorii 15 ani la Petrom din cauza poluarii inainte de privatizare.

Ne puteți urmări și pe Google News