Lacrimi de Regina

Lacrimi de Regina

Actrita Helen Mirren infrunta, in "The Queen", criza din Casa Regala a Marii Britanii.

Cu „The Queen”, film al carui DVD va fi distribuit miercuri impreuna cu „Evenimentul zilei”, Stephen Frears a pasit intr-o zona practic interzisa, insa regizorul nu s-a intimidat prea tare. Strategia lui a fost sa se concentreze pe latura umana a povestii si personajelor.

„Sa faci un film despre Regina (n.r. - Elisabeta a II-a) e aproape ca si cand ai face un film despre mama ta - si, in Anglia, Regina chiar e, simbolic, mama acestei tari”, a declarat Frears intr-un interviu. 

Imprejurarile in care a murit Diana ar fi putut fi, la prima vedere, mult mai ofertante ca subiect: urmarirea de catre cruzii paparazzi si o poveste de dragoste controversata, intrerupta inainte sa se poata concretiza din plin. Scenaristul si regizorul au ales insa o abordare mult mai rafinata, dar care nu l-a ferit de complicatii. Planul lui Frears a fost sa mearga in directia opusa asteptarilor legate de un film despre cel mai faimos monarh al lumii.

O moarte care a zguduit o natiune

In august 1997, Printesa Diana, una dintre cele mai cunoscute si idolatrizate femei din lume, a murit intr-un accident de masina la Paris. Toata lumea a fost socata de acest eveniment, mass-media a abordat evenimentul din toate unghiurile posibile, iar in Anglia, rezerva si raceala proverbiale ale englezilor au fost inlocuite cu un val de sentimente prin care populatia si-a exprimat durerea in mod deschis si absolut emotionant.

Pe coridoarele puterii insa, in spatele usilor inchise, lucrurile au avut o cu totul alta dimensiune. Primul-ministru recent ales si familia regala s-au angajat intr-un conflict subtil legat de felul in care incidentul trebuie abordat in public.

Pentru familia regala, faptul ca, dupa despartirea ei de Printul Charles, Diana a refuzat sa se retraga din viata publica si a continuat sa atraga privirile presei, in masura in care a facut-o, a fost o sursa de stres considerabila.

In timp ce Regina a decis sa se retraga la Balmoral, tratand moartea Dianei ca pe o chestiune absolut privata, Blair, maestru al relatiilor publice, incerca sa o convinga sa actioneze altfel. 

Intalnirea cu cerbul

Una dintre scenele care au atras cele mai multe comentarii a fost cea in care Regina are o intalnire aproape suprarealista cu un cerb.

Momentului i-au fost atribuite cel putin doua interpretari: ca Regina si-a acordat o secunda de simpatie - vazandu-se haituita, dar totusi nobila; sau ca Regina i-a acordat o secunda de simpatie Dianei, simbolizata de cerbul speriat de vanatori. Felul in care Frears „decodifica” semnificatia scenei este mai precis de-atat: in Scotia, oamenii incearca sa reduca numarul cerbilor pentru ca distrug vegetatia. Primii care sunt omorati sunt cei mai batrani.

„Daca ai 14 puncte, cat are cerbul din film, esti mai batran; cu alte cuvinte, o caprioara care are acest numar de puncte este una mai in varsta, care ar fi trebuit sa fie omorata. Asta inseamna ca a trecut data de expirare...”

IMPACT MEDIATIC

Diana, de la stiri

Cele mai multe dintre imaginile cu Printesa Diana sunt din programele de stiri. Dar echipa a angajat o dublura pentru a recrea scena cu paparazzi care o urmaresc in Paris.  Cei doi printi joaca roluri minore in film, pentru ca lui Frears i s-a parut deplasat sa le analizeze reactiile. „Mi s-a parut ca, in cele din urma, e vorba de doi copii care si-au pierdut mama. Trebuie sa tragi o linie aici.” „Intreaga institutie a monarhiei pare cam absurda, asa ca e destul de usor sa-i faci sa para mai ridicoli decat sunt. In Anglia se face mereu haz. Dar noi ne-am concentrat exact in directia opusa.”

DIN CULISE

Filmari in afara Palatului

> Echipa de filmare nu a putut sa se apropie de Palatul Buckingham. Celebra scena cu muntii de flori care au imbracat portile a fost, de fapt, filmata tot in Londra, dar in exteriorul Palatului Greenwich, ale carui pietre sunt similare cu cele de la Buckingham.

> Inainte de „The Queen , Frears mai facuse un film despre Tony Blair, in care rolul premierului britanic era jucat tot de Michael Sheen.

> Nimeni insa nu se mai avantase inainte sa faca un film despre Regina. Ca supus al regatului britanic, lui Frears intreprinderea i s-a parut complexa: „E o femeie pe care o stiu, intr-un fel, de 60 de ani, asa ca a fost destul de dificil sa investighez toate sentimentele astea mult mai complexe decat ma asteptam sa fie. De curand, Regina a implinit 80 de ani si, in timp ce institutia e stupida si nelalocul ei, femeia este extraordinara”. 

„Evenimentul zilei” iti aduce filme de Oscar, in fiecare miercuri. Saptamana viitoare, veti putea cumpara Dvd-ul cu filmul „The Queen”, care a obtinut Oscarul pentru cea mai buna actrita in rol principal.

Cititi si:

Un sergent afemeiat

Politisti contra politisti

Carnagiu de Anul Nou

Crima la miezul noptii

Servitori contra stapani

Sex si iad

Helen Mirren, de trei ori Regina

Evenimentul zilei iti aduce filme eveniment

Ne puteți urmări și pe Google News