La aproape 40 de ani de la primul meci in esalonul de elita al fotbalului romanesc, Cornel Dinu a avut ieri parte de un nou debut, de data aceasta in lumea literelor.
Relatia lui Cornel Dinu cu generatia tanara a ziaristilor n-a fost si nici nu este, cu unele exceptii, una foarte cordiala. Orgolioase, cele doua tabere s-au ciocnit adesea, iar unele tentative de rubrica sportiva ale Procurorului n-au fost suficiente pentru ca partile sa ajunga la un numitor comun.
Ieri insa, pasul facut de fostul international dinamovist, lansarea cartii autobiografice „Zambind din iarba” - primul volum - a strans in aceeasi teaca aceste sabii taioase.
„Liantul” care a reusit aceasta reconciliere: un volum excelent scris, plin de culoare, opinie, umor si nerv, cu care Cornel Dinu chiar are toate motivele sa se mandreasca.
Pret accesibil pentru o carte excelenta
Printre zecile de standuri ale Targului de Carte Gaudeamus, de la Complexul „Romexpo”, Cornel Dinu si zecile de participanti la eveniment s-au simtit ca pestii in apa. De la Dinamo - care peste doar cateva ore urma sa intalneasca Steaua, in Ghencea - a participat presedintele Nicolae Badea (nu si directorul general Cristi Borcea, cel despre care Dinu remarca faptul ca are o biblioteca fara carti).
„Este o carte pe care am scris-o usor, cu verb, incercand sa apelez la propozitii scurte. Veti intalni intre aceste pagini intamplari nestiute, socante, ale unei lumi pe care numai cei de-o seama cu mine au mai apucat-o, dar care va asigur ca sunt adevarate. Veti afla sueta subtire care astazi, din pacate, a disparut”, s-a destainuit autorul, vizibil emotionat, pe acordurile muzicii de fanfara „a la Bregovici” izbucnite de la un stand vecin.
Cornel Dinu si-a dat intalnire cu cititorii sai din nou la anul, „cam tot pe vremea aceasta”, pentru a doua parte a pasionantei sale povesti. Din pacate, de la moment a lipsit celebrul Fanus Neagu, nasul si mentorul lui Dinu, tintuit la pat de o chinuitoare suferinta.
Cartea, aparuta la editura „Minerva”, costa 21,6 lei si s-a vandut bine inca din primele minute.
INEDIT
Fotbalul, pretextul unui curs de istorie adevarata
Asa cum observa si academicianul Augustin Buzura, prezent ieri la lansarea cartii, „Zambind din iarba” nu adaposteste doar fotbal si viata, ci si observatii - unele deloc magulitoare - despre trecutul poporului nostru. Remarci despre istoria adevarata, necoafata de propaganda zecilor de ani de comunism, a romanilor. Capitolele copilariei lui Cornel Dinu sunt incarcate de aprecieri pline de amaraciune, ilustrate plastic cu dialoguri (uneori inspirat plasmuite) pline de substrat. Un stil care lui Augustin Buzura i-a amintit de Mateiu Caragiale. Mai aproape de zilele noastre, in condeiul lui Cornel Dinu se pot distinge nenumaratele carafe impartite cu genialii Fanus Neagu si Ion Baiesu, dar si o umbra din umorul lui Vlad Musatescu. Prin demersul sau, Dinu reuseste un pas pe care majoritatea intelectualilor romani l-au ratat: ambalarea unei lectii de cultura si istorie intr-un invelis atragator si spectaculos, usor de digerat chiar si pentru generatia fast-food.
Cititi si: