Raportul Observatorului European privind Drogurile si Toxicomania arata cresterea cu un milion a numarului de consumatori de praf alb.
Cresterea consumului de cocaina, nivelul ridicat al deceselor provocate de droguri si amenintarea generata de productia crescanda de opiu din Afganistan „umbresc” bunele rezultate ale luptei impotriva consumului de canabis in Europa, arata raportul anual european privind consumul de stupefiante in spatiul comunitar, dat publicitatii ieri la Bruxelles.
„Iarba”, in criza de popularitate
Noile date compilate de Observatorul European privind Drogurile si Toxicomania (OEDT) arata faptul ca, in cazul canabisului, consumul se sta-bilizeaza in spatiul Uniunii Europene (UE) plus Norvegia si Turcia. Dupa o crestere sustinuta a consumului acestui drog in anii 1990 si la inceputul noului mileniu, popularitatea ierbii sau a produselor tinde sa scada in randul tinerilor europeni.
Cu toate acestea, in Europa, nu mai putin de 70 de milioane de oameni cu varsta intre 15 si 64 de ani au incercat cel putin o data acest drog, in timp ce 23 de milioane au facut acest lucru in ultimul an.
In pofida scaderii relative a numarului de fumatori de „iarba”, studiul atrage atentia asupra numarului mare de consumatori intensivi - cei care consuma canabis zilnic - care se ridica la 3 milioane de oameni. Pe tari, la grupa de varsta cea mai expusa, 15-34 de ani, Spania si Republica Ceha ocupa primele locuri cu 20% si respectiv 19,3% dintre tineri care au consumat in ultimul an, in timp ce Romania, Bulgaria si Malta se afla la coada statisticilor cu o prevalenta a consumului de sub 3%.
Praful alb e pe val
„Mesajul pozitiv” privind canabisul este insa „umbrit de numeroasele decese legate de droguri si consumul crescand de cocaina”, afirma un raport OEDT. Cu toate ca este cel mai scump drog ilegal, praful alb este tot mai apreciat de consumatorii de pe Batranul Continent, statisticile aratand o noua crestere: circa 4,5 milioane de europeni au declarat ca au consumat cocaina anul trecut, comparativ cu 3,5 milioane cu un an mai inainte. In total 12 milioane de europeni - circa 4a din totalul adultilor - au consumat cel putin o data acest drog.
Agentia UE noteaza printre altele ca „stabilizarea sau ameliorarea generala constatata a consumului de heroina in Europa este repusa in chestiune de cresterea productiei de opiu in Afganistan”, care ar putea avea ca efect o crestere a consumului. Efectele dramatice ale acestor vicii nu sunt de neglijat. OEDT afirma ca decesele provocate de droguri, in general cauzate de opiacee, ajung la 7.000-8.000 pe an.
RAPORT
Romania, sub media europeana
Numarul romanilor care au decedat in urma consumului de droguri in 2006 a crescut la 25, de la sase cazuri inregistrate in 2005. Romania este totusi sub media europeana atat la consum, cat si la decese, spune presedintele Agentiei Nationale Antidrog (ANA), Pavel Abraham. Potrivit ANA, in tara sunt aproximativ 35.000 de consumatori de droguri, iar 24.000-28.000 dintre acestia sunt consumatori de heroina injectabila, concentrati in Capitala.
Aceleasi date arata ca un total 1.912 persoane au fost admise la tratament. Drogul principal raportat pentru 48% dintre cazuri a fost heroina, urmat de alcool - 18%, medicamentele cu efect hipnotic sau sedativ - 10%, tutun - 11%, canabis 2%, substante volatile 1%, metadona si alte opiacee 1%, stimulente 0,5 %, cocaina 0,1% si 8,4% alte substante.