Bucurestenii pot afla de pe site-ul Politiei Capitalei ce probleme vor intampina in trafic.
De acum, atat soferii bucuresteni, cat si cei care vor sa tranziteze Capitala pot afla din vreme ce obstacole au de infruntat in trafic si, in functie de acestea, isi pot revizui traseul pentru a ajunge la timp acolo unde si-au propus. Si asta pentru ca Politia Capitalei le-a pus la dispozitie pe pagina de internet o harta a traficului - care poate fi accesata de pe orice computer sau chiar de pe telefonul mobil - la adresa: http://b.politiaromana.ro.
Practic, pe harta virtuala a Bucurestiului sunt semnalate, prin puncte de culori diferite, toate situatiile deosebite din trafic: accidentele (cu rosu), semafoarele defecte (roz), zonele si intersectiile in care se circula cu dificultate (galben), strazile pe care traficul este inchi (turcoaz) si zonele pe care se executa lucrari (negru).
Printr-un simplu click cu mouse-ul pe oricare dintre aceste puncte este accesata apoi harta intregii zone-problema. Spre exemplu, un click pe unul dintre punctele negre deschide o alta harta pe care este marcata cu rosu intrega portiune de strada aflata in lucru.
„Harta este reactualizata in timp real cu ajutorul agentilor de circulatie aflati pe teren si chiar cu ajutorul cetatenilor care pot anunta politia la numarul 9544 despre orice noua problema pe care o intampina in trafic”, sustin politistii. Toate masurile luate de politistii bucuresteni, in ultimele zile, pentru fluidizarea traficului au dat rezultate: desi in multe intersectii din Capitala (Piata Presei Libere, Piata Charles de Gaulle) semafoarele defecte erau inlocuite de agenti de politie, ieri-dimineata, multi soferi s-au declarat multumiti de modul in care au strabatut centrul Bucurestiului.
INAUGURARE
Pasajul de la Baneasa nu omoara aglomeratia
Cel de-al doilea pasaj rutier din zona Baneasa, dat in folosinta ieri, nu a fluidizat traficul din nordul Bucurestiului nici macar in ziua inaugurarii. La nivel de declaratii, pasajul este o realizare importanta, insa ieri, la amiaza, semaforul de la intrare pe pod si portiunea de la finalul pasajului, ingustata la doua benzi i-au facut pe soferi sa astepte zeci de minute pentru a trece de aceasta zona.
Vina pentru traficul insuportabil din Bucuresti apartine insa, potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu, prezent la inaugurare, „firmelor de casa de la Cotroceni” - Euroconstruct, Pa&Co si UMB Spedition - care nu-si respecta termenele, chiar daca pasajul a fost construit de compania portugheza Lena Construcoes. Contractul are o valoare de 97,3 milioane de lei (27,8 milioane de euro). Lucrarile la pasaj trebuiau incheiate la sfarsitul lunii octombrie 2006, insa constructorul a obtinut o prelungire cu un an a perioadei de executie.
Planul gandit de Ministerul Transporturilor pentru fluidizarea traficului din partea de nord a Capitalei se va continua pana in noiembrie 2008 cu un pasaj subteran ce va fi construit la intersectia dintre bulevardele Ion Ionescu de la Brad, Aerogarii si soseaua Bucuresti-Ploiesti. (Mihaela Dinca)