"Phoenix nu are voie sa moara"

"Phoenix nu are voie sa moara"

Nicu Covaci si prietenii au sarbatorit "45 de ani de muzichie" printr-un concert-petrecere organizat la Teatrul National din Bucuresti.

Cei 45 de ani de cariera ai formatiei Phoenix au fost marcati luni, la Teatrul National, cu un show de aproximativ trei ore in care trupa, alaturi de invitati si de spectatori, a facut o incursiune in timp, pe „aripile muzicii”.

„Nu cred ca cineva din formatie si-ar fi imaginat ca vom rezista atat. Le multumesc tuturor celor care au fost in trupa, de-a lungul timpului. Phoenix nu are voie sa moara”, a spus Nicu Covaci, liderul trupei, intr-un discurs tinut la inceputul spectacolului.

Primul invitat care a urcat pe scena alaturi de Nicu Covaci a fost  Moni Bordeianu, solistul trupei la sfarsitul anilor ‘60, perioada in care Phoenix, in cautarea identitatii artistice, se inspira din muzica unor trupe din Occident. „Floarea stancilor”, in acompaniamentul la pian al lui Johnny Raducanu, si „De ce” au fost piesele interpretate in verva de Moni Bordeianu, care, desi imbracat in costum, nu s-a sfiit sa aiba o atitudine rock si o miscare scenica ce aminteau de Freddie Mercury.

Ne puteți urmări și pe Google News

Aplauze la scena deschisa

Ca un preambul la perioada in care Phoenix s-a intors la folclor, cu albumul „Cei ce ne-au dat nume”, punctata in concert cu melodii celebre ale trupei, pe scena au urcat Dumitru Farcas si Gheorghe Zamfir, aplaudati la scena deschisa.

Mani Neumann, supranumit si el, ca Nicolo Paganini, „violonistul diavolului”, a dezlantuit spectatorii, cu cateva piese din folclorul romanesc. Lui i s-au alaturat Tandarica, la tobe, Gheorghe Zamfir, la nai, Josef Kappl, la bass, dar si ceilalti membri ai trupei, pentru unul dintre cele mai bune momente instrumentale ale concertului, care a ridicat sala in picioare.

Bogdan Bradu, noul solist Phoenix, venit in locul lui Mircea Baniciu, care a parasit trupa in aceasta vara, si Tavi Colen au continuat spectacolul cu piesa „Paparuda”, de pe albumul „Cei ce ne-au dat nume”, la sfarsitul careia, Nicu Covaci a intrerupt show-ul pentru o „proba de sunet”.

Nemultumit de calitatea sunetului, liderul trupei a repetat gestul, asa cum a facut, de altfel, la ultimele concerte sustinute in Romania. Totodata, Nicu Covaci a precizat ca, de fiecare data cand vine in Romania, i se „stramba gatul” si i se „duce vocea”, justificand astfel prestatia sa de la ultimele spectacole.

„La multi ani, Phoenix!”

Show-ul s-a reluat cu un nou moment instrumental, sustinut de Ovidiu Lipan Tandarica si un alt invitat al Phoenix-ilor, Marius Mihalache, la tambal. Piesele „Fata verde”, „Mugur de fluier” si „Nunta” au reprezentat inca un prilej pentru Mani Neumann sa-si demonstreze virtuozitatea, la flaut si vioara, dupa care Stelu Enache a urcat pe scena pentru a interpreta „Cucuveaua”, de pe albumul „Cantafabule”.

„Baba Novak” si „Strunga” au marcat momentul „haiducesc” al show-ului Phoenix, continuat apoi cu „Mica Tiganiada”, chiar daca unii spectatori, care cereau piesele preferate, au fost apostrofati de Covaci: „Nu suntem la alimentara sa comandam ce vrem noi”.

Finalul concertului a apartinut in aceeasi masura publicului, care a cantat „La multi ani”, dar si trupei, care a incheiat spectacolul aniversar cu celebra melodie „Andrii Popa”. Tot la incheierea show-ului, membrii trupei (in actuala formula din Nicu Covaci, Ovidiu Lipan Tandarica, Josef Kappl, Mani Neumann, Bogdan Bradu, Ionut Contras si Cristian Gram) au primit din partea casei de discuri Roton discul de aur pentru vanzarea albumului „Baba Novak” in aproximativ 10.000 de unitati. Pe 7 decembrie, Phoenix va sustine un concert pentru publicul larg, la Sala Palatului din Bucuresti.

SURPRIZE

Concert cu Ludovic Orban

Organizat sub inaltul patronaj al presedintelui Romaniei, care saptamana trecuta i-a decorat la Cotroceni pe membrii formatiei, concertul s-a desfasurat in absenta sefului statului, Traian Basescu, dar a oferit spectatorilor o surpriza de proportii: liberalul Ludovic Orban, ministrul transporturilor, a urcat pe scena pentru a-i acompania la chitara pe cei de la Phoenix, pe celebra melodie „Vremuri”.

„Bill Clinton stie sa cante la saxofon si nu ii este rusine sa o faca. Ludovic Orban stie sa cante la chitara. Ia sa vedem daca ii este rusine sa vina pe scena”, a spus Nicu Covaci. Desi chitara „timida” a ministrului transporturilor nu s-a remarcat din multitudinea de instrumente, spectatorii au facut atmosfera, cantand celebrele versuri „Hei, tramvai, cu etaj si tras de cai...”.  O absenta regretata de unii spectatori, care nu s-au ferit sa-i strige numele pe parcursul show-ului, a fost Mircea Baniciu, care a parasit formatia in vara, in urma unor divergente cu Nicu Covaci.