Cei mai buni nu sunt cei dintai

Cei mai buni nu sunt cei dintai

Institutul pentru politici publice. Partidele nu si-au pus cei mai buni oameni in fruntea listelor pentru Parlamentul European.

Un studiu dat publicitatii de Institutul de Politici Publice (IPP) releva ca cei mai activi europarlamentari care candideaza pentru un nou mandat in PE nu au primit locuri in varful listelor.

„In alcatuirea listelor pentru Parlamentul European, partidele nu au tinut in totalitate cont de activitatea de pana acum a europarlamentarilor, in multe dintre cazuri prevaland alte criterii, legate de relatiile de putere din interiorul partidelor si de ratiuni de politica interna”, a concluzionat IPP.

PSD-istii, cei mai harnici, PRM-istii, cei mai lenesi

Realizat in perioada 1 ianuarie-30 octombrie 2007, studiul a evaluat activitatea a 19 dintre cei 35 de europarlamentari, adica cei care vor putea fi votati la alegerile de duminica viitoare.

In clasamentul partidelor, pe primul loc se plaseaza PSD/PSE (Adrian Severin, Adriana Ticau si Gabriela Cretu), urmat de PD/PPE (Roberta Anastase, Jean Marian Marinescu, Maria Petre), PC/ALDE (Silvia Ciornei), PNL/ALDE (Adina Valean).

La coada listei, cu o activitate sub medie, se afla Rovana Plumb si Daciana Sarbu (PSD/PSE) si toti europarlamentarii PRM.

Initial, printre codasi se afla si Monica Iacob Ridzi (PD). La solicitarea acesteia, IPP si-a rectificat pozitia spunand ca „este de apreciat activitatea in sine a doamnei Ridzi in Parlamentul European, activitate care (pe baza noilor informatii puse la dispozitie de catre Domnia Sa) o plaseaza peste medie in toata delegatia Romaniei”. In cazul lui Silviu Busoi (PNL), acesta a explicat ca plasarea sa la coada listei se datoreaza celor cateva luni de cand a fost numit europarlamentar.

Dintre cei mai activi europarlamentari, Adrian Severin ocupa locul 2 pe lista PSD pentru Parlamentul European, Adriana Ticau locul 6, iar Corina Cretu locul 8.

In cazul PD, Roberta Anastase este pe pozitia 2, Monica Iacob-Ridzi pe 4, Marian Jean Marinescu pe 5, iar Maria Petre pe 6. PNL a pus-o pe Adina Valean pe locul 3, iar in cazul PC, Silvia Ciornei ocupa pozitia 4.

Monitorizarea IPP a fost facuta in functie de prezenta la lucrarile de plen si in comisiile PE, amendamentele depuse, rapoartele intocmite, interventiile in sedintele plenare, propunerile de rezolutii si declaratiile scrise depuse.

Potrivit fiselor intocmite de IPP, prezenta europarlamentarilor romani la PE este mai mare decat in Parlamentul Romaniei. Temele comune ale acestora, indiferent de partid, privesc intensificarea relatiilor UE-Moldova, revigorarea Politicii Europene de Vecinatate la Est si scaderea dependentei energetice fata de Rusia.

DACIANA SARBU (PSD) CV > Varsta: 30 de ani

> Studii: Facultatea de Drept din Timisoara (2000), doctorand in drept procesual (2001)

> Activitatea profesionala: consilier in corpul de control al premierului (2001), presedinte al Autoritatii Nationale pentru Tineret (2003), euroobservator (2005), europarlamentar PSD (2007)

> Activitate politica: membru PSD (1996), secretar general al Tineretului Social-Democrat ( 2002), deputat PSD de Arges (2004)

O prezenta mai degraba mondena, decat politica

Daciana Sarbu este membru al unei cunoscute familii de politicieni din care fac parte Ilie Sarbu, tatal, si Victor Ponta, sotul, ambii vicepresedinti PSD si fosti ministri.

Asemenea mezinei presedintelui Basescu, Daciana si-a dorit o cariera politica. Si a obtinut-o, chiar daca, deseori, este considerata de mass-media un mai bun subiect de monden decat politic. Asa a fost si situatia de la inceputul anului 2005, cand revista glossy „One” a convins-o sa pozeze invesmantata doar cu steagul UE, prezentand-o astfel ca viitoare reprezentanta a Romaniei in Parlamentul European.

Candidatura pentru un post de europarlamentar o ataca cu experienta celor doi ani petrecuti deja la Bruxelles si Strasbourg.

Printre initiativele sale la Parlamentul European se numara adoptarea unor declaratii privind stoparea folosirii cianurilor la expoatarile miniere de la Rosia Montana, constructiilor de langa Catedrala „Sfantul Iosif” din Bucuresti si prezervarea parcului Bordei.

DESPRE EUROPA EVZ: Care sunt competentele legislative ale PE? Daciana Sarbu: Aproba sau nu propunerile legislative venite de la Comisia Europeana. Parlamentarii europeni nu au drept de initiativa legislativa, dar pot depune amendamente de modificare a propunerilor venite de la Comisie, pot face rapoarte privind propunerile Comisiei. Raspuns corect.

EUROPROMISIUNEA „Ca membru in Comisia de mediu, voi avansa o initiativa pentru sporirea sanctiunilor pentru depozitarea ilegala a deseurilor toxice. Voi face o scoala de ecologie in Romania”.

 MONICA IACOB-RIDZI (PD)

 

 

 

 

  CV > Varsta: 30 de ani

> Starea civila: casatorita

> Studii: Universitatea din Petrosani, Facultatea de Stiinte (2000), Universitatea „1 Decembrie”, Alba-Iulia, Facultatea de Drept (2003), doctor in stiinte ingineresti (2006)

> Activitate profesionala: consilier judetean Hunedoara, consilier parlamentar

> Activitate politica: membru PD din 1997, deputat (2004-prezent), europarlamentar - membru Comisia de buget

A contribuit la cresterea fondurilor pentru Romania Ocupanta locului 4 pe lista PD, Monica Iacob Ridzi face parte din categoria tinerilor politicieni care au preferat sa-si construiasca o cariera departe de Bucuresti.

Aleasa deputat in 2004, ea a optat, un an mai tarziu, sa plece ca euroobservator la Parlamentul European. Dupa aderarea Romaniei la UE, cand se punea problema alegerii intre statutul de deputat si cel de europarlamentar, a fost printre putinii care s-au aratat dispusi sa renunte la legislativul roman in favoarea celui european.

Daca la Bucuresti vizibilitatea sa este una relativ redusa, acelasi lucru nu este valabil cand vine vorba despre activitatea de la Bruxelles sau Strasbourg. Ca membru al Comisiei de buget, si-a impus o serie de amendamente la perspectiva financiara a Uniunii pentru 2008, ceea ce a dus la cresterea cu 250 de milioane de euro a fondurilor destinate Romaniei.

Performanta sa a fost apreciata atat de liderii PPE, grup politic din care PD face parte, cat si de conducerea democratilor de la Bucuresti, care a ales sa o promoveze in continuare ca europarlamentar.

DESPRE EUROPA EVZ: Cate comisii sunt la nivelul Parlamentului European? Monica Iacob-Ridzi: 20. Raspuns corect.

EUROPROMISIUNEA „Principalul meu obiectiv este ca in Romania sa ajunga cat mai multi bani din fondurile Uniunii Europene, iar romanii sa afle cum ii pot accesa. (...) Am ca obiectiv accesarea de catre Romania a tuturor fondurilor care sunt puse la dispozitia statelor membre, nu numai cele structurale, care tin de cresterea nivelului de trai si a performantei economice.”

CRISTIAN BUSOI (PNL) CV

> Varsta: 29 de ani;

> Starea civila: casatorit;

> Activitatea profesionala: medic rezident (din decembrie 2004);

> Activitatea politica: deputat PNL de Timis (din decembrie 2004), deputat in Parlamentul European (din aprilie 2007) Un medic liberal exportat in Parlamentul European

Cristian Busoi este unul dintre tinerii liberali promovati de  conducerea PNL in baza promisiunii ca si organizatia de tineret va beneficia de locuri eligibile.

El a ajuns sa fie unul dintre beneficiarii acestei politici in baza relatiilor pe care si le-a construit in partid, dar si in virtutea experientei in domeniul extern. Busoi a fost consilier al lui Tariceanu in perioada 2002-2004, cand actualul sef al liberalilor era vicepresedinte al partidului.

Dupa 2004 a devenit deputat si s-a inscris atat in Comisia pentru sanatate, cat si in Comisia pentru integrare europeana (transformata ulterior in Comisia pentru afaceri europene). De asemenea, a devenit secretar executiv al Tineretului National Liberal pentru coordonarea relatiilor externe.

A intrat in Parlamentul European pe locul ramas vacant dupa nominalizarea lui Adrian Cioroianu in fruntea Ministerului Afacerilor Externe. (Romulus Georgescu)

 

DESPRE EUROPA EVZ: Care este la ora actuala stadiul ratificarii Tratatului Constitutional? Cristian Busoi: Tratatului Constitutional urmeaza sa fie supusa procedurilor. Raspuns corect.

EUROPROMISIUNEA

„Vreau sa militez pentru o Carta Europeana a Drepturilor Pacientului. De asemenea, voi incerca sa sustin Interesele Romaniei in Comisia pentru afaceri externe”.

Cititi si:

Ei se bat pe votul tau Specialistii intra in arena Examenul lui Stolojan si Becali Necunoscutii cu sanse

 

Ne puteți urmări și pe Google News