Leul romanesc a scazut in raport cu moneda europeana pentru a doua saptamana consecutiv, iar investitorii straini au inceput sa vanda investitiile bursiere de la bursa bucuresteana.
Leul a atins valoarea minima a anului saptamana aceasta, odata cu cresterea inflatiei la un record de 6,8 la suta si cu scaderea previziunii de rating a Romaniei de la “stabil” la “negativ”, hotarata de Standard&Poor’s.
Decizia agentiei de rating S&P va atrage si alte efecte negative, spun economistii citati de agentia Bloomberg.
“Este greu sa gasesti vreo veste buna in Romania in perioada aceasta” a declarat pentru Bloomberg, Lars Christensen, strateg economic sef al Danske Bank din Copenhaga. “Supraevaluarea leului este semnificativa in comparatie cu celelalte tari din centrul Europei, iar dobanzile raman inca mici” a mai spus Christensen.
Indicele bursier global NTX al celor mai mari 30 de companii care activeaza in Europa de Est a scazut pentru a treia saptamana consecutiv.
Efectele rating-ului de tara
Leul a scazut cu 3 procente de cand Standard&Poor’s a anuntat schimbarea previziunii de rating de tara, pe 5 noiembrie.
Motivele invocate de agentia de rating sunt cresterea cheltuielilor guvernamentale si adancirea continua a deficitului de cont curent al Romaniei.
Dobanda de referinta a fost ridicata si ea la 7,5 la suta, nivel egal cu Ungaria, care se confrunta la randul ei cu probleme inflationiste.
Leul a scazut cu 1,8 la suta in aceasta saptamana, si se tranzactiona ieri la un pret de 3,4829 lei pentru un euro.
Investitorii straini au realizat ca perioada de recuperare a investitiilor va creste, motiv pentru care ar putea deveni reticenti in urmatoarea perioada, iar speculatiile bursiere s-ar putea inmulti, sustin economistii citati de Bloomberg.
Politica de dobanda monetara va fi din nou discutata de Banca Nationala a Romaniei pe data de 7 ianuarie.