Euro se apropie de 3,4 lei

Euro se apropie de 3,4 lei

Moneda nationala a continuat sa se deprecieze. Pe plan international, dolarul atinge minime-record, iar petrolul, maxime.

Leul a pierdut inca trei bani ieri in raport cu euro, cursul de schimb anuntat de BNR fiind de 3,3969 lei pentru o moneda unica. Pe piata interbancara, leul a testat pragul de 3,4 unitati pentru un euro. Evolutia leului a fost tot o urmare a perspectivei unui rating de tara mai scazut, respectiv a unei inflatii mai mari.

Dealerii si economistii bancilor nu cred ca va fi „spart pragul de 3,4 lei pentru un euro. Chiar daca se va intampla, cursul va ramane la acel nivel o perioada scurta”.

Pe de alta parte, analistii considera ca leul va continua sa se deprecieze. „Leul se va deprecia in continuare; sunt motive pentru aceasta depreciere, indiferent de conjunctura internationala. Aceasta doar grabeste deprecierea”, afirma directorul de cercetare al Grupului de Economie Aplicata, Liviu Voinea, amintind de faptul ca evolutia cursului s-a rupt la un moment dat de realitatile din economie.

Pe plan international, dolarul a atins un nou minim-record fata de euro (1, 4703 unitati) si fata de lira sterlina (2,1053 unitati). Un efect: cresterea cotatiei barilului de petrol.

BVB: a plans cu un ochi, cu altul a ras Doi indici ai Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut ieri, iar altul a crescut. Indicele BET-FI, calculat in functie de SIF-uri, a coborat cu 2%, iar indicele care arata evolutia generala a pietei a scazut cu 0,63%.

„Principalul factor care determina scaderile de pe Bursa este situatia tensionata de pe pietele internationale. La aceasta se adauga anunturile din aceasta saptamana, cel al S&P si ratarea tintei de inflatie”, a declarat Florica Venter, directorul departamentului Operatiuni cu firme al SSIF Broker Cluj.

CARBURANTI Creste pretul la pompa

Petrom a anuntat ieri ca va majora preturile la toate produsele comercializate, incepand de astazi. Majorarile sunt intre 6 bani si 9 bani pe litru si „vin ca urmare a cresterii cotatiilor internationale”.

Pe de alta parte, reprezentantii Petrom afirma ca marirea cotatiei internationale a barilului de petrol pana la doi dolari sub pragul de 100 de dolari nu va afecta foarte mult pretul la pompa pentru carburantii vanduti in Romania. Potrivit datelor companiei, pretul benzinei nu a urmat acelasi curs ascendent cu cel al titeiului pe pietele internationale deoarece peste 50a din pretul acestui produs este continut in accize (n.r. - 1,005 lei pentru un litru de benzina pentru 2008), TVA si Fondul Special al Produselor Petroliere.

In 2004, un baril de titei costa 35 de dolari, iar acum a ajuns la 98 de dolari, ceea ce inseamna o crestere de 180%. Pe de alta parte, convertit in lei, pretul titeiului a crescut de la 101 lei la 225 lei in acelasi interval, datorita aprecierii leului. Pentru benzina pretul a crescut cu doar 18%, de la 2,8 lei in 2004 la 3,3 lei in prezent, ceea ce arata ca pretul la pompa nu urmeaza acelasi nivel de crestere ca pe Bursele internationale. Din pretul benzinei, doar jumatate este impus de companie, iar in aceasta valoare intra cotatia internationala, dar si costuri de procesare, costurile cu investitiile si cu salariatii. Astfel, daca pretul barilului creste cu 30a pe pietele internationale, pretul benzinei creste cu mai putin de 10%.

Dinu Patriciu, presedintele Rompetrol, a estimat ca barilul va ajunge la 150 de dolari, in timp ce Mariana Gheorghe, director executiv al Petrom, a spus ca acesta nu va depasi anul viitor 80 de dolari. (Catalin Balan)

COTATII-RECORD

Influentat de cotatia petrolului Pretul aurului a atins un nou record istoric, iar investitorii au anticipat cresteri ale cererii de metal galben in urmatoarele zile. Pretul aurului a ajuns marti la 814,10 dolari pe uncie, cel mai ridicat nivel inregistrat din ianuarie 1980 pana in prezent. Cresterea cotatiilor a fost cauzata de cresterea barilului de petrol. Acesta a ajuns la 98 de dolari, influentat de cotatia redusa a dolarului in raport cu moneda europeana. Un alt factor care contribuie la cresterea cotatiei petrolului a fost orientarea investitorilor catre plasamente mai sigure, in urma conditiilor dificile de pe piata creditelor.

Ne puteți urmări și pe Google News