eBay, revolutia cumparaturilor in Romania

eBay, revolutia cumparaturilor in Romania

Odata cu introducerea sistemului de plata Pay-Pal, romanii pot cumpara online orice, de la telefoane iPhone la bilete pentru meciurile din Cupa UEFA.

Avantajele incontestabile sunt varietatea si preturile mai mici practicate online decat pe piata din Romania.

e-Bay este cel mai mare portal de licitatii online din lume, la care au acces utilizatori din peste 190 de tari. Utilizatorii romani intra pe site-ul e-Bay si, dupa crearea contului de utilizator, trebuie sa isi creeze un cont PayPal. Apoi cauta ceea ce ii intereseaza din cele 36 de categorii de produse disponibile pe e-Bay.

PayPal este divizia online a e-Bay, care intermediaza in timp real plati pe Internet, prin intermediul cardului bancar, cetatenilor din peste 190 de tari.

O pereche de pantofi sport marca Globe, care, in magazinele cu haine pentru skate ar costa in jur de 600 de lei, poate fi cumparata si adusa in la usa oricarui roman cu mai putin de 200 de lei.

Articole vestimentare de la firme greu de gasit in Romania, dar foarte populare printe tinerii romani,  precum DVS, Oakley, sau SPLIT, pot fi cumparate online prin intermediul Pay-Pal la preturi considerabil mai mici fata de piata romaneasca.

Orice roman poate licita pentru a cumpara un poster cu autograf al Pamelei Anderson, pentru suma de 15 dolari, iar licitatia pentru un bilet la meciul Anglia-Croatia la Euro 2008 incepe de la suma de 10 dolari.

Gadgeturi de ultima generatie, la preturi accesibile

Daca nu ai timp sa umbli dupa un cadou pentru cei dragi, poti gasi un iPod nano, din a doua generatie, la pretul de 2,5 milioane de lei (echivalent in dolari), iar costurile de transport pana in Romania ajung la circa 40 de dolari. In magazinele din Romania, acelasi gadget ar costa cel putin dublu.

De asemenea, cei mici s-ar bucura sa primeasca de Craciun un elicopter teleghidat, care va scoate din buzunarele parintilor in jur de 150 de dolari. Iar o masina teleghidata Maybach, minutios realizata in cele mai mici detalii, poate fi cadoul perfect pentru pasionatii de masini care nu au cateva sute de mii de euro in buzunar. O replica de 30 /60 de cm a limuzinei lui Becali l-ar costa pe un roman aproximativ 200 de lei.

Cu doar 100 de dolari, incluzand transportul, orice roman isi poate cumpara un gadget de marimea unei brichete, care se conecteaza wireless la orice calculator si proiecteaza prin intermediul unor raze laser o tastatura perfect functionala.

Romanii care nu mai au rabdare pana la lansarea iPhone in Romania isi pot comanda un astfel de gadget cu 530 de dolari. Cel mai ravnit telefon mobil al momentului in America se vinde la un pret de circa 2000 de lei in Romania prin intermediul a doar doi jucatori din piata de IT&C. Totusi, telefonul trebuie decodat cu ajutorul unor programe speciale pentru a functiona in retelele de telefonie mobila autohtone.

Cu doar 75 de dolari canadieni (circa 1,8 milioane de lei), romanii cu veleitati de detectivi particulari isi pot cumpara un sistem wireless de supraveghere audio-video dotat cu o camera de luat vederi de marimea unei monezi de 5 bani.

Romanii care nu sunt dispusi sa dea peste 2000 de lei pe un laptop isi pot cumpara de pe e-Bay un laptop IBM Thinkpad la mana a doua, fara garantie, cu aproape 200 de dolari.

Site-urile de licitatii online romanesti, in competitie cu gigantul american

In Romania, sistemul de licitatii online s-a facut cunoscut prin site-uri precum okazii.ro, minim.ro sau e-plazza.ro, unde in ultima vreme unii utilizatori isi pun la dispozitie conturile de PayPal pentru a intermedia cumparaturi de pe e-Bay. Aceste site-uri de licitatii se aseamana cu un hypermarket, din care romanii pot cumpara aproape orice.

In 2006, okazii.ro a intermediat aproximativ 950.000 de licitatii online, iar in primele 6 luni ale anului curent s-au inregistrat peste 1,5 milioane de licitatii, a declarat pentru EVZ, Alexandru  Andrei, project manager la okazii.ro..

Responsabilii okazii.ro au mai declarat ca valoarea totala a obiectelor tranzactionate a depasit 421 milioane euro in primul semestru al anului 2007 si estimeaza un numar de peste 3 milioane de licitatii pana la sfarsitul anului current.

”Credem ca avantajul OKazii.ro fata de eBay este faptul ca romanii au acces la o interfata in limba romana si la un instrument de intermediere gratuit si personalizat in jurul nevoilor utilizatorilor romani”, a mai spus Alexandru Andrei.

Valoarea tranzactiilor prin intermediul Pay-Pal a atins o cifra de 7,72 miliarde de euro in primul trimestru al anului curent, compania detinand 143 de milioane de conturi de utilizator.

De asemenea, sisteme de plata online locale, precum DotComerce sau ePayment, intra in directa competitie cu sistemul american PayPal, care presupune taxe minime pentru transferul de bani. Inainte de intrarea PayPal in Romania, cetatenii romani puteau folosi serviciile MoneyGram sau Western Union pentru a achizitiona online produse din alte tari.

Restrictii ridicate

Pana pe data de 29 septembrie, romanii puteau sa cumpere doar prin intermediul PayPal, insa astazi pot primi si plati online.

Restrictiile de plata pe care romanii le-au suportat aproape 4 luni de la lansarea PayPal in Romania s-au datorat ratei mari de atacuri online comise de hackerii de origine romana la nivel mondial.

Restrictiile au fost ridicate in ciuda faptului ca, in 2006,  numarul fraudelor pe Internet la nivel mondial realizate din Romania s-a dublat fata de 2005, ajungand la 1,6%, potrivit unui studiu al Internet Crime Complaint Center (ICCC) din cadrul FBI (ICCC).

Potrivit unui alt studiu al FBI, publicat la inceputul anului, in Romania exista o mare comunitate de hackeri, acesta fiind si unul dintre motivele pentru care PayPal a fost introdus atat de tarziu in Romania, in comparatie cu alte tari europene precum Ungaria, Grecia sau Italia.

Ne puteți urmări și pe Google News