Ca sa "arzi" calorii, evita mesele copioase, antreneaza-ti muschii, bea cel putin zece pahare de apa pe zi si consuma frecvent lactate.
Un metabolism bun te ajuta sa-ti mentii greutatea, sustin medicii citati de site-ul eDiets. Ei te sfatuiesc sa-ti pui muschii in miscare, sa nu mananci nici prea mult, dar nici prea putin si sa dormi in jur de opt ore pe noapte.
1 Ridica greutati. Muschii sunt esentiali pentru un metabolism rapid. Muschii consuma mai multe calorii decat grasimi chiar si in timpul somnului.
2 Fa exercitii pentru sistemul cardiovascular. Organismul are un stoc de grasimi in valoare de 100.000 de calorii, suficiente cat pentru a alerga 200 de ore, sustin medicii. Pentru ca grasimile sa fie transformate in energie, trebuie sa se produca oxigen.
Persoanele cu o capacitate cardiovasculara ridicata sunt capabile sa arda grasimile foarte repede, deoarece organismul lor transporta eficient oxigen catre celulele musculare.
„In fitness exista expresia „dupa ardere”. Aceasta se refera la caloriile care se ard la 24-48 de ore dupa exercitiile fizice”, explica expertul in fitness Raphael Calzadilla, citat de site-ul eDiets.
3 Alearga repede 30 de secunde. Studiile au aratat ca aceia care fac „antrenamente la intervale” de doua ori pe saptamana si exercitii pentru sistemul cardiovascular pierd de doua ori mai multe kilograme decat cei care fac doar ultimul tip de exercitii. Un exemplu de „antrenament la intervale” este alergarea rapida timp de 30 de secunde la fiecare cinci minute in timp ce faci jogging.
4 Nu taia caloriile brusc. Cand mananci prea multe calorii risti sa te ingrasi. Pe de alta parte, cand restrictia este prea mare, este posibil sa nu slabesti deloc, te avertizeaza specialistii.
Desi poate parea ciudat, acesta este modul organismului de a se proteja. In functie de cata activitate faci zilnic, poti pierde in mod sanatos intre 250 de grame si aproape un kilogram pe saptamana.
5 Ia micul dejun. Metabolismul incetineste in timpul somnului si se accelereaza abia dupa ce mananci. Daca sari peste micul dejun, vor trece 18-20 de ore de la ultima masa, ceea ce poate dauna organismului. Incepe-ti mai bine ziua cu un meniu cu 300-400 de calorii, de preferat bogat in fibre.
6 Programeaza-ti mesele. Daca observi ca simti frecvent nevoia de gustari, ai grija sa-ti imparti alimentatia zilnica in cinci-sase mese mici, in loc de trei mai mari.
Mananca in jur de 200-400 de calorii la fiecare trei ore. In acest fel, organismul va consuma mai multa energie pentru a digera alimentele, iar rata metabolica va creste.
Daca sase mese ti se par prea multe, revino la cele trei, dar ai grija sa fie mai mici si programeaza-ti gustarile dimineata si dupa-amiaza.
7 Dormi opt ore. Studiile arata ca lipsa somnului creste senzatia de foame si afecteaza metabolismul, ceea ce te va impiedica sa slabesti.
Cei care dorm prea putin simt ca le este foame desi mananca suficient, deoarece lipsa somnului afecteaza secretia de cortizol, hormon care regleaza apetitul. Solutia este sa dormi cel putin opt ore in fiecare noapte.
8 Bea apa. Cercetatorii germani au descoperit ca daca bei apa creste rata metabolica si vei arde calorii. Rata metabolica a participantilor la studiu a crescut cu 30a dupa ce au consumat aproximativ jumatate de litru de apa. Daca esti activ, bea cel putin zece pahare de apa pe zi.
9 Nu consuma alcool inainte de masa. Mai multe studii au aratat ca obiceiul de a bea un pahar cu alcool inainte de masa aduce in plus in jur de 200 de calorii.
Alte cercetari au indicat ca organismul arde mai intai alcoolul, iar caloriile din mancare sunt stocate sub forma de grasime. Daca mergi la un cocktail, opteaza pentru un pahar cu vin, deoarece are doar 80 de calorii.
10 Bea lapte. Femeile care consuma lapte, iaurt sau branza, de trei-patru ori pe zi, pierd cu 70% mai multe grasimi decat cele care nu mananca deloc astfel de produse, arata un studiu publicat in American Society for Nutritional Sciences Journal of Nutrition. Potrivit cercetatorilor, calciul impreuna cu alte substante din lactate si branzeturi accelereaza metabolismul.