Spital privat, exclusiv pentru femei

Spital privat, exclusiv pentru femei

Unitatea medicala va fi deschisa in Capitala anul viitor de Centrul Medical Unirea.

Noul spital privat se va intinde pe 2.000 de metri patrati, va fi construit in zona Baneasa, iar investitia se ridica la 12 milioane de euro, bani care includ si un centru modern de diagnostic.

Noua unitate medicala a CMU va trebui sa faca fata concurentei altor spitale private care au sectie de maternitate, Euroclinic si MedLife, dar si maternitatilor din unitati medicale de stat.

O nastere: intre 1.500 si 2.700 de euro

Ne puteți urmări și pe Google News

Lucrarile la spitalul de obstetrica-ginecologie al CMU au inceput in urma cu o saptamana. „Vor fi gata in luna aprilie 2008”, estimeaza medicul cardiolog Wargha Enayati, fondatorul Centrului Medical Unirea. Spitalul va avea 26 de saloane, dintre care 20 vor avea un singur pat, doua sali de nasteri si doua de operatie, dotate cu aparatura de ultima generatie.

Viitoarele mamici vor beneficia de parcare privata, acces la internet, televizor si zona de relaxare pentru cei care le insotesc. „O nastere va costa intre 1.500 si 2.700 de euro, in functie de tipul de nastere: cele naturale vor fi mai ieftine, cezarienele mai scumpe”, completeaza medicul Wargha Enayati.

Noul spital va fi chiar langa un centru de diagnostic, cel mai mare din tara, pe care CMU isi propune sa-l deschida luna viitoare.

Ambele unitati sunt situate in apropierea Lacului Baneasa, investitia ridicandu-se la 12 milioane de euro. Banii provin din credite, fonduri proprii si prin aportul de capital al unui actionar britanic, fondul 3i Plc.

STATISTICI Sute de nasteri in maternitatile de lux Maternitatea CMU va avea de infruntat concurenta Euroclinic si MedLife, care au la randul lor astfel de sectii. „De la deschiderea Euroclinic, in iunie 2005, peste 500 de femei si-au adus pe lume bebelusii la noi”, afirma Bogdan Pana, director economic la Euroclinic, unde o nastere costa intre 1.500 si 2.000 de euro. Si la spitalul MedLife se nasc intre 60 si 70 de bebelusi in fiecare luna.

„Am deschis din aprilie. La inceput erau una-doua nasteri zilnic, acum sunt in medie trei. Indiferent de modalitatea in care femeile aleg sa nasca (natural sau prin cezariana), costul este acelasi: 1.000 de euro”, explica Mihai Marcu, presedintele Consiliului de Administratie MedLife, care afirma ca numarul mare de pacienti care aleg serviciile oferite de MedLife este explicabil prin faptul ca au acces la toate investigatiile necesare in sarcina, inclusiv teste genetice. Din octombrie 2007, preturile vor mai creste la MedLife.

LA STAT

Boomul bebelusilor

Piata privata a maternitatilor acopera insa o mica parte din necesar. Cele mai multe mamici aleg in continuare sa-si aduca copiii pe lume in spitalele de stat, unde costurile sunt mai mici.

„Estimam ca, in acest an, vor avea loc 4.500 de nasteri, mai mult decat anul trecut, cand au fost 4.400”, afirma managerul Spitalului de obstetrica-ginecologie „Panait Sarbu”, Bogdan Marinescu.

Medicul afirma ca numarul nasterilor a crescut semnificativ fata de anii ‘90, cand se nasteau sub 3.000 de copii pe an. Foarte solicitata este si maternitatea Spitalului  Universitar, unde vin pe lume anual in jur de 4.500 de copii,

ca si spitalele Filantropia, Polizu sau Pantelimon. In ultimii ani, natalitatea „si-a revenit” in Romania, iar numarul nasterilor a crescut lent. In 2002, indicele de natalitate a fost de 9,7 nascuti la o mie de locuitori, in 2003, de 9,8 la mia de locuitori si a ajuns la 10 la mie, in 2004.