Petice pentru inima

Petice pentru inima

Un dispozitiv creat de cercetatorii englezi vindeca malformatiile cardiace deoarece stimuleaza tesuturile sa se refaca natural.

Un dispozitiv creat de cercetatorii de la Spitalul Regal Brompton din Londra trateaza unul dintre cele mai comune defecte ale inimii, o „gaura” asemanatoare unei supape. Pe seama acestei anomalii, aparute in timpul vietii uterine, sunt puse migrenele si atacurile cerebrale, informeaza BBC News.

Dispozitivul creat de englezi se implanteaza in inima si stimuleaza capacitatea naturala a tesuturilor de a se regenera, acoperind astfel gaura. Deocamdata, dispozitivul este testat de cercetatori. Acestia atrag atentia ca este nevoie de mai multe studii pana la comercializarea lui.

Unu din patru oameni are malformatii cardiace

Aceasta deschidere in inima, aflata intre cele doua camere superioare ale inimii (atrii), nu produce niciun simptom, dar la unele persoane creste riscul producerii atacurilor cerebrale si al migrenelor. In uter, gaura este esentiala fatului, deoarece permite circulatia sangelui si a oxigenului, inainte ca plamanii sa inceapa sa functioneze. Dupa nastere, deschiderea ar trebui sa se inchida pentru a separa cele doua atrii. Totusi, in unul din patru cazuri nu se intampla acest lucru, sustin cercetatorii englezi, citati de BBC News.

Anomaliile, tratate in 30 de zile

Anomalia se poate trata pe cale chirurgicala, insa pot fi afectate tesuturile vecine in timpul operatiei, atrag atentia medicii. „Grefele traditionale sunt permanente si pot cauza o reactie inflamatorie, care poate crea probleme mai mari”, adauga Michael Muller, medicul cardiolog care a testat metoda pe 70 de pacienti, toti cu risc ridicat de atac cerebral din cauza acestei ano-malii.

O parte dintre pacienti au resimtit si o reducere a migrenelor insotite de tulburari de vedere sau ameteala.

In schimb, dispozitivul creat de cercetatorii englezi, asemanator unui petic, se absoarbe in corp, dupa ce a fost stimulata repararea acelei deschideri din inima. Procesul de vindecare este asemanator modului in care corpul se vindeca in mod natural”, apreciaza doctorul cardiolog.

In prezent, dispozitivul este testat numai pe pacientii cu risc ridicat de atac cerebral. „Acest tratament, care dureaza aproximativ 30 de zile, nu este deocamdata indicat pentru tratarea migrenelor. In cazul atacurilor cerebrale este clar ca beneficiile sunt mai multe decat riscurile operatiei”, mai spune doctorul Michael Muller, citat de BBC News.

1. Implantul este introdus in solutie de anticoagulare si este pozitionat cu ajutorul unui cateter

2. Peticul se deschide ca o umbrela

3.  Dispozitivul este retras incet, incet pana cand peticul acopera gaura din inima

4. Un al doilea petic este pozitionat pe partea opusa. Peticul se dizolva si este acoperit de un tesut natural pe parcusul unei singure luni

Ne puteți urmări și pe Google News