Romanii nu doneaza sange pentru ca se tem de boli

Romanii nu doneaza sange pentru ca se tem de boli

Un francez care face turul Europei crede ca de vina pentru aceasta mentalitate este trecutul comunist.

Calare pe bicicleta, cu rucsacul in spate, francezul Julien Ferrano, in varsta de 26 de ani, a pornit sa faca turul Europei pentru a-i convinge pe oameni sa doneze sange. Ieri a ajuns si in Romania, unde numarul donatorilor este de doua ori mai mic decat in celelalte tari europene. „Din cauza trecutului comunist”, crede Julien.

A scapat cu bine dintr-un accident datorita donarilor de sange

Pana acum, pe o distanta de 16.000 de kilometri, a convins 20 de oameni sa doneze sange, dar calatoria sa se va termina abia peste o luna si jumatate. „Cand calatoresti singur, oamenii se aduna mai usor in jurul tau pentru ca sunt curiosi. In felul acesta le pot transmite mai usor ca este bine sa doneze sange, mesaj pe care m-am hotarat sa-l raspandesc in jurul lumii”, spune Julien.

Acum zece ani, tanarul francez a fost lovit de un tractor, accident in urma caruia a pierdut foarte mult sange, fiind la un pas de moarte. Viata i-a fost salvata datorita donatorilor de sange, de aceea s-a si hotarat sa raspandeasca printre tineri ideea ca oricand „pot fi in situatia de a avea nevoie de sange”.

„In Franta, legea privind donarea de sange este foarte stricta. Daca ai primit sange, nu mai ai voie sa donezi. Riscul de a te contamina cu un virus, chiar si in cantitati nedetectabile, trebuie sa fie cat mai mic. Restrictiile au fost stabilite in urma cu zece ani, cand virusul vacii nebune a pus in pericol sanatatea populatiei”, explica Julien, care a donat sange anul trecut in Noua Zeelanda.

Romanii nu stiu unde pot dona sange

Medicii amintesc ca problemele numarului mic de donatori de la noi sunt mult mai complexe: romanii fac putine lucruri benevol, se tem sa nu ia boli, au fobie de ace, sunt „prea ocupati” sau pur si simplu nu stiu unde sa mearga pentru a dona sange.

„Tichetele de masa pe care cetatenii le primesc drept recompensa au mai rezolvat aceasta problema a donarilor de sange. Fata de trimestrul doi al anului trecut, numarul de donatori a crescut anul acesta cu 12,5a, ceea ce inseamna destul de mult. Pana acum, cele mai mari cresteri erau de 4a-5a”, afirma medicul primar Florentina Vladareanu, directorul Institutului de Hematologie din Bucuresti.

Medicii au reusit sa mareasca numarul donatorilor de sange si datorita colectelor mobile, pe care le organizeaza cel putin o data pe an. „Totusi, este de preferat ca oamenii sa vina la centru sa le luam sange. Recoltarea se face in conditii speciale, iar cand ne deplasam, organizarea dureaza destul de mult”, explica medicul Florentina Vladareanu.

Un numar mic de donatori se inregistreaza si in Serbia, Macedonia si Bulgaria, tari pe care Julien deja le-a vizitat. Donarea benevola de sange a fost adoptata in Europa imediat dupa razboi, fiind singura forma de donare care asigura securitatea transfuzionala. In Romania, incepand cu anul 2000, Fundatia Donatorilor Benevoli de Sange a organizat mai multe campanii nationale de promovare a donarii benevole de sange.

Obligatoriu

Conditii ca sa donati sange > Varsta cuprinsa intre 18 si 62 de ani

> Greutate: minimum 58 kg fetele si 60 kg baietii

> Sa nu fi avut sau sa nu aiba urmatoarele boli: hepatita (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie, ulcer, diabet zaharat, boli de inima, boli de piele, de tiroida, miopie - 4 dioptrii, anemie, gripa

> Sa nu fi suferit in ultimele luni interventii chirurgicale

> Sa nu fi consumat grasimi sau bauturi alcoolice cu cel putin 24 de ore inaintea donarii

> Sa fie bine odihnit

> Femeile sa nu fie insarcinate, in perioada de lauzie sau in perioada menstruala

Cei care doresc sa doneze sange o pot face la Centrul de Transfuzie din orasul in care locuiesc.

Ne puteți urmări și pe Google News