Problemele cu distributia au provocat seceta din hipermarketuri.
Lipsa apei din hipermarketuri, resimtita cu precadere la sfarsitul saptamanii trecute, a fost generata de o serie de probleme cu aprovizionarea, din cauza restrictiilor impuse camioanelor de mare tonaj pe timp de zi, potrivit reprezentantilor industriei de apa minerala din Romania.
Conform regulilor impuse de Ministerul Transporturilor, camioanele mai mari de 7,5 tone au interdictie la transportul produselor, cu exceptia celor perisabile, intre orele 11.00 si 20.00, pe principalele drumuri nationale si pe centura Capitalei. Apa nu poate fi transportata pe timp de zi decat in zonele calamitate, astfel ca marfa a ajuns cu greutate in marile magazine din Capitala.
„Dorna” vine cu trenul
„Bauturile si apele minerale continua sa nu se afle pe listele de exceptii comunicate de Ministerul Transporturilor. Vom initia un dialog cu autoritatile pentru a lamuri situatia”, ne-au declarat reprezentantii ANBR, asociatie care reuneste cei mai mari imbuteliatori din Romania.
Si presedintele Romaqua, cel mai mare imbuteliator de la noi si producatorul apei „Borsec”, spune ca nu este o problema de productie. „Noi avem capacitate suficienta de imbuteliere. Cererea este insa foarte mare, iar marfa ajunge mai greu la destinatie, din cauza restrictiilor de transport”, ne-a declarat Octavian Cretu.
Directorul Companiei de Autostrazi si Drumuri Nationale, Mihai Grecu, sustine insa ca pana in prezent nu a primit nicio informare din partea distribuitorilor de apa. „Adaptarea la noile cerinte a impus eforturi logistice, astfel ca o parte din cantitatile livrate cu camioanele le-am transferat pe trenuri”, a spus Mugurel Radulescu, directorul de relatii publice al Coca-Cola HBC Romania, care controleaza Dorna.
DINCOLO DE TEJGHEA
Bani din apa de izvor
Intr-o luna de vara, romanii consuma circa 120 de milioane de litri de apa imbuteliata, iar profiturile producatorilor cresc ametitor. Romaqua Group, cel mai mare producator de apa minerala de pe piata, a realizat anul trecut un profit brut de aproximativ 6 milioane de euro, valoare aproape tripla fata de cea inregistrata in 2005, potrivit datelor din Monitorul Oficial.
Anul acesta, presedintele companiei, Octavian Cretu, se asteapta la rezultate si mai bune, mai ales ca productia s-a majorat, de la circa 220 de milioane de litri de apa anul trecut la 250 de milioane in acest an.
Iar sursele de apa nu sunt nici pe departe utilizate la capacitate maxima. Potrivit presedintelui Societatii Nationale a Apelor Minerale (SNAM), Iosif Nagy, in Romania exista in prezent doua surse de apa neexploatate, in zona Harghita si in Maramures, din lipsa de beneficiari. „Am gasit de curand un beneficiar pentru o sursa de apa in zona Brasovului, dupa ce respectivul obiectiv a fost scos la concurs in urma cu un an si jumatate”, a spus presedintele de la SNAM.
Importurile, nesemnificative Din totalul celor aproximativ 1,5 miliarde de litri de apa care se produc anual in Romania, apa minerala carbogazoasa reprezinta circa 60a, in timp ce apa minerala necarbogazoasa (plata) detine o pondere de 40%.
Asa se face ca importurile sunt aproape nesemnificative si reprezinta doar 2%-3% din totalul consumului de apa de la noi. „Se importa atat apa plata, asa cum e Evian, cat si minerala, de exemplu, Perrier. Aceste produse se vand cu precadere in HORECA (hoteluri, restaurante, cafenele - n.r.)”, a mai spus Iosif Nagy.
Mai scumpa decat la vecinii unguri Apa imbuteliata de la noi este mai scumpa decat in multe dintre tarile din regiune, in principal din cauza costurilor de transport si logistice mai ridicate, insa piata se va aseza in cativa ani, spune Iosif Nagy, presedintele Societatii Nationale a Apelor Minerale.
„Apa imbuteliata este mai ieftina in Ungaria, Polonia sau Letonia, de exemplu. La noi, costurile sunt mai ridicate cu transportul, iar distribuitorii sunt mai putini”, spune Nagy.
Potrivit acestuia, industria apei imbuteliate trece in prezent printr-o perioada de tranzitie, determinata de aderarea la Uniunea Europeana, iar in cativa ani preturile se vor aseza. In Europa, apa imbuteliata e mai scumpa in tari ca Austria sau Italia.