Odiseea ratustelor

Odiseea ratustelor

Zeci de mii de jucarii din plastic au strabatut oceanele lumii timp de 15 ani, manate de curentii marini pe toate continentele.

Este o poveste despre rezistenta si noroc, despre infruntarea furtunilor si ghetarilor intr-o calatorie care a durat 15 ani si de-a lungul careia au fost parcursi peste 27.000 de kilometri.

Eroinele acestei aventuri fara seaman sunt niste banale ratuste din plastic galben, pierdute de pe un cargou chinezesc in 1992 in timpul unei furtuni, undeva in nordul Oceanului Pacific.Containerele cu jucarii de baie trebuiau sa ajunga la o firma din Statele Unite pentru a distra copiii americani in timp ce fac baie.

Ratustele, broastele si castorii din transportul respectiv au avut parte de un destin mult mai aventuros decat au in general niste jucarioare. Majoritatea ratustelor au fost purtate de curenti spre sud ajungand in Australia sau America de Sud.

Alte 10.000 de jucarii colorate au fost insa luate de curenti spre nord, ajungand in 1995 in apele Oceanului Arctic. Aici au avut de indurat temperaturi foarte scazute si au fost prinse in capcana de gheata a calotei polare. Au petrecut ani intregi deplasandu-se incet-incet prin Oceanul Arctic, odata cu gheturile care le tineau prizoniere.

Vajnicele ratuste au rabdat de frig pana in 2000, cand cele mai norocoase dintre ele au ajuns in Atlantic, dupa ce au trecut prin stramtoarea Bering si au ocolit coasta de nord a Groenlandei.

Odata ajunse in apele Atlanticului, ratustele au inceput sa se dezghete si au pornit sa inoate spre sud, purtate de curenti. In 2003, niste jucarii din faimosul lot pierdut au fost observate in largul coastelor Canadei si Statelor Unite.

100 $ pentru o jucarie

Potrivit calculelor facute de oceanograful american Curtis Ebbesmeyer, „supravietuitoarele” acestei calatorii nemaivazute ar trebui sa ajunga anul acesta pe coastele britanice.

Oamenii de stiinta asteapta cu mare nerabdare debarcarea ratustelor de plastic deoarece aceasta le-ar permite sa verifice acuratetea predictiilor facute de Ebbesmeyer, bazate pe analiza curentilor oceanici si a vantului.

In egala masura, britanicii din zonele litorale au toate motivele sa astepte ratustelor, avand in vedere ca firma care le-a comandat acum 15 ani a promis 100 $ pentru fiecare exemplar recuperat.

Curtis Ebbesmeyer este convins ca jucariile calatoare isi vor face aparitia deoarece pana acum el a prezis corect aparitia lor in diverse puncte ale globului.

Alti experti se indoiesc ca mai exista ratuste „supravietuitoare”. In opinia cercetatorului californian Charles Moore, e de presupus ca jucariile au fost distruse in aceasta calatorie si reduse la simple bucatele din plastic ce si-au pierdut de mult culoarea.

Multe dintre aceste bucati au devenit probabil inghitite de pasari si vietati marine. „Daca mai apare una intreaga va fi extrem de fragila”, spune Moore.

Ne puteți urmări și pe Google News