O dezbatere apriga ii asteapta pe liderii statelor membre UE, care se intalnesc azi si maine la summitul UE de la Bruxelles, unde vor incerca sa ajunga la un acord privind reforma institutionala.
Incercarile cancelarului german Angela Merkel de a lansa un tratat care sa inlocuiasca Constitutia respinsa in 2005 de francezi si de olandezi se lovesc insa de viziunile diferite ale statelor membre.
Proiectul de tratat a fost primit cu nemultumire de Polonia, care acuza sistemul de vot ce ar favoriza statele mici si mijlocii si ameninta cu folosirea dreptului de veto.
Alte puncte, precum Carta Drepturilor Fundamentale, postul de ministru de externe sau deciziile luate prin majoritate calificata in domeniul justitiei si al afacerilor interne, au atras opozitia Londrei.
Propunerea Germaniei
„Tratatul de reforma”, noua denumire a documentului, propune pastrarea articolului constitutional privind sistemul de vot pe baza dublei majoritati in UE, criticat de Varsovia. Berlinul precizeaza insa ca „doua delegatii” - polonezii sustinuti de cehi - sunt impotriva acestui sistem si ar vrea ca acest punct sa fie rediscutat in timpul Conferintei Interguvernamentale care va definitiva Tratatul.
Proiectul raspunde si Londrei si propune un nou mecanism care le va permite statelor membre sa avanseze in adoptarea unor masuri comune in domeniul justitiei si al afacerilor interne, lasandu-le insa posibilitatea de a nu participa la cele pe care nu le vor.
Un acord preliminar obtinut de ministrii de externe a inlaturat deja termenul „constitutie”, cel de „ministru de externe” si simbolurile precum imnul si steagul UE.
Barroso avertizeaza Polonia
Marti seara, cu doua zile inaintea inceperii reuniunii, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a avertizat statele membre sa nu adopte pozitii dure, care ar putea bloca eforturile de relansare a reformei institutionale.
El a avertizat ca, in lipsa unui acord privind noul tratat, „mecanismele de coerenta la nivelul UE (...) si mecanismele de solidaritate vor fi in mod clar afectate”. EUObserver precizeaza ca declaratiile lui Barroso reprezinta un avertisment voalat la adresa Poloniei, cum ca ar putea pierde din fondurile comunitare, oferite de statele bogate, celor mai sarace din UE.
Intr-un interviu acordat Reuters, premierul Kaczynski a apreciat ca Polonia este dispusa la un compromis in privinta sistemului de vot, daca va primi asigurari ca va avea un cuvant important de spus in UE.
PREAMBUL
Basescu a discutat pozitia Romaniei Presedintele Traian Basescu s-a intalnit, ieri, cu ambasadorii statelor membre UE, la un dejun de lucru, unde a prezentat pozitia Romaniei la Bruxelles. In acelasi timp, premierul Calin Popescu-Tariceanu nu a mai informat parlamentarii privind pozitia Romaniei la reuniunea de astazi.
El a absentat ieri la lucrarile comisiei parlamentare pentru afaceri europene, unde trebuia sa prezinte pozitia Romaniei fata de Tratatul constitutional european, pe care a discutat-o la consultarile cu partidele. Absenta sa, a fost sanctionata dur de deputatul PSD Vasile Puscas care a acuzat ca parlamentul „este evitat, ca nu este co-decizional in ceea ce priveste pozitia Romaniei”.
Ministrul de externe, Adrian Cioroianu, declarase luni, ca Bucurestiul este dispus sa accepte renuntarea la termenul „constitutie”, si ca nu sustine pozitia Poloniei. Acesta este primul Consiliu European cu participare activa a Romaniei si Bulgariei. (Andi Manciu)