MANOLESCU: FRF, arbitrajele si cluburile

MANOLESCU: FRF, arbitrajele si cluburile

Cu putine zile in urma, presedintele FRF a declansat un violent atac contra situatiei din arbitraj.

Atacul vine pe neasteptate. Nivelul scazut al prestatiei arbitrilor romani, trucajele, protestele cluburilor sunt foarte vechi. Semnificativ este ca, de cate ori in fruntea CCA a fost numita o personalitate puternica si nedispusa la concesii, primul federal cu care aceasta a intrat in conflict a fost insusi presedintele FRF.

Ce-l va fi manat pe Mircea Sandu sa adopte abia acum un ton atat de critic, numindu-i fara ezitare pe acei arbitri care n-ar mai avea ce cauta in fotbal, e greu de inteles. Unul dintre motivele explicite ale unei eventuale eliminari a acestora este varsta. Sa fi ajuns si in fotbal batalia intre generatii?

Pe de alta parte, Mircea Sandu a aratat cu degetul si spre cativa arbitri tineri care, intamplator sau nu, sunt fiii unor fosti arbitri, astazi observatori federali ori membri in diferite comitete si comitii. Sa fi inceput Mircea Sandu lupta impotriva coruptiei? Explicatia cea mai favorabila pentru „iesirea” presedintelui FRF ar fi o dorinta brusca de reformare a fotbalului romanesc.

In acelasi timp, incheierea campionatului 2006-2007 repune pe tapet legislatia confuza in materie de promovari si de retrogradari. Exista deja precedente cat se poate de urate: echipe care si-au cumparat pur si simplu locul in prima liga ori care, prin fuziune cu altele, au ramas in liga din care retrogradasera. Situatia se repeta si vara aceasta.

Delta Tulcea nu indeplineste conditiile de inscriere intre echipele esalonului principal, desi a dobandit dreptul de participare pe teren. Conform regulamentului, cel putin in interpretarea FRF, locul ramas vacant, dupa o promovare-retrogradare pe hartie, ar urma sa revina Ceahlaului. Il revendica si Petrolul. 

Echipa din Piatra-Neamt e cel mai bine situata intre codasele ligii intai. Echipa din Ploiesti, intre fruntasele ligii a doua. Criteriul care o prefera pe Ceahlaul nu functioneaza si in cazul echipelor-satelit ale unor cluburi din liga intai, care nu au dreptul sa promoveze, locul lor fiind luat de echipe care le urmeaza in clasamentul ligii respective.

Oricum am lua-o, nici Delta Tulcea nu poate fi mai intai promovata si apoi retrogradata, conditia promovarii lipsind, ca si in cazul echipelor-satelit. Din pacate, FRF n-a facut nimic pentru a impiedica in principiu producerea unor astfel de situatii.

Mai mult, un regulament permisiv (ca sa nu zic orb) ingaduie unor patroni de cluburi sa bage bani si in alte cluburi, care devin in acest fel sateliti, fara ca totusi sa li se aplice si lor interdictia de a promova.

Si iata cum faimoasa „Cooperativa” e pe cale sa se refaca. Marirea recenta a numarului de echipe in liga intai a fost semnalul renasterii fotbalului bazat pe sprijin mutual care ne-a scos, cu cativa ani in urma, din toate competitiile europene si mondiale.

Daca FRF ar dori cu adevarat o reforma, ar fi bine nu doar sa protesteze contra arbitrajului, ci si sa-i controleze pe acei patroni si lideri de cluburi aflati in conflict de interese. Sigur, n-ar fi si electoral profitabila pentru Mircea Sandu o astfel de atitudine. De aceea ma simt cuprins de cel mai negru scepticism.

Ne puteți urmări și pe Google News