Israelul, pompier in razboiul interpalestinian

Israelul, pompier in razboiul interpalestinian

Trupele israeliene sunt pregatite sa intervina in Fasia Gaza.

Israelul ar putea declansa in cateva saptamani un atac in Fasia Gaza pentru a-i zdrobi pe militantii Hamas care au preluat controlul asupra acestui teritoriu. Potrivit „Sunday Times”, care citeaza surse militare israeliene, planul noului ministru al apararii, Ehud Barak, prevede desfasurarea a 20.000 de soldati cu scopul de a distruge in cateva zile mare parte din capacitatile militare ale miscarii islamiste.

Barak, care isi va prelua portofoliul cel mai probabil astazi, a cerut deja planuri detaliate in vederea desfasurarii a doua divizii armate si a uneia de infanterie, acompaniate de avioane de lupta pentru a contracara militantii Hamas. Ieri, mai multe unitati israeliene au fost pozitionate „preventiv” in nordul Fasiei Gaza, in apropierea frontierei cu Israelul.

„Pentru moment nu vom lua cu asalt Fasia Gaza”, a declarat adjunctul ministrului israelian al apararii,  Ephraim Sneh. Potrivit lui, aceste activitati ale armatei au loc in zona a doua foste colonii, desfiintate odata cu retragerea unilaterala a Israelului din teritoriu.

Ne puteți urmări și pe Google News

In plan politic, Israelul continua sa-l sprijine pe presedintele Autoritatii Nationale Palestiniene, Mahmoud Abbas, pentru a evita ca Hamas sa-si extinda influenta in Cisiordania. De cand islamistii Hamas au preluat controlul asupra Fasiei Gaza, toate punctele de trecere dintre acest teritoriu si Israel au fost blocate.

De asemenea, Israelul  a anuntat ca a inghetat furnizarea de carburanti pentru teritoriul palestinian, dar va continua sa livreze combustibil catre centralele termice din Gaza. In opinia israelienilor, benzinariile palestiniene ar mai avea carburanti abia pentru vreo doua saptamani.

Militiile islamiste, in afara legii

In acest timp, noul guvern palestinian de urgenta, condus de deputatul independent Salam Fayyad, a depus juramantul in fata presedintelui Mahmoud Abbas, la Ramallah. Militantii islamisti au reactionat imediat. „Este un guvern ilegitim. Singura legitimitate de care se bucura este cea pe care i-o acorda administratia americana si ocupatia israeliana”, a declarat un purtator de cuvant al Hamas, care a precizat ca miscarea nu recunoaste alt guvern decat cel demis de Abbas.

La randul sau, presedintele palestinian a emis ieri un decret prin care a scos in afara legii „militiile” miscarii islamiste, fiindca „au organizat o rebeliune armata impotriva legitimitatii palestiniene si a institutiilor sale”. In decretul prezidential se precizeaza ca „orice persoana ale carei legaturi cu militiile miscarii islamiste vor fi dovedite va fi pedepsita conform legilor in vigoare si dispozitiilor starii de urgenta”.

BATALIA DECLARATIILOR

Razboiul s-a mutat la televizor „Mercenari”, „asasini”, „sionisti”, „tradatori” sunt doar cateva dintre invectivele pe care si le arunca reciproc, prin intermediul televiziunilor, responsabili si partizani ai Fatah, respectiv Hamas. Atat televiziunea oficiala, loiala presedintelui Mahmoud Abbas, cat si canalul Al-Aqsa, care apartine Hamas, au adoptat un limbaj aspru in ceea ce priveste partea adversa.  Daca, pentru televiziunea oficiala, Hamas si gruparile sale armate sunt „militii puciste”, pentru Al-Aqsa, liderii Fatah sunt „obisnuitii tradatori”.