Spitalele de pediatrie sunt supraincarcate

Spitalele de pediatrie sunt supraincarcate

Medicii de familie ar putea prelua o parte din responsabilitati daca serviciile lor ar fi mai bine decontate de casele de asigurari.

Multi dintre copiii care ajung in spitalele de pediatrie din Bucuresti si din tara sunt consultati ca pe banda rulanta. Medicii sunt nevoiti sa se ocupe de prea multe cazuri deodata si, in loc sa le acorde atentie macar o jumatate de ora, cum ar fi normal, ii examineaza pe micuti cate 5-10 minute. Cele mai multe probleme apar in weekenduri, cand medicii de familie nu au program.

Giardia, platita mai bine decat septicemia

In timp ce medicii din spital sustin infiintarea unor centre de permanenta in policlinici, unde sa fie acordate consultatii copiilor inclusiv la sfarsit de saptamana, doctorii de familie afirma ca nu ar putea face de garda pentru ca au mii de pacienti pe liste, multi cu diabet, iar serviciile lor sunt decontate prost. O vaccinare de exemplu este decontata cu 2 lei, iar urgentele la domiciliu nu le sunt platite. „Pentru toate serviciile medicale dintr-o luna nu iau mai mult de trei milioane”, spune medicul Remus Lupu.

Nici medicii de spital nu sunt insa prea multumiti de modul in care sunt finantati pentru fiecare caz rezolvat. Ei spun ca sistemul de decontare pentru pediatrie nu este bine gandit si ca o afectiune simpla, cum este giardiaza, este mai bine platita decat afectiuni mari consumatoare de fonduri, precum septicemia, pleurezia ori rinofaringita.

Sute de consultatii pe zi Un pediatru de la Spitalul „Marie-Curie” consulta intr-o zi obisnuita cam 70-80 de copii, iar intr-o zi de weekend si cate 200 de micuti. Multi dintre acestia nu sunt cazuri de urgenta, dar, in lipsa unui medic de familie care sa le acorde atentie, medicii din spitale sunt nevoiti sa-i trateze.

„Se pierde mult timp la consultatii, in camera de garda, in conditiile in care in spital sunt internati copii cu boli grave, care trebuie supravegheati permanent”, explica medicul pediatru Denis Stanescu, de la Spitalul „Marie Curie”.

Pentru ca nu le pot prescrie medicamente gratuit, specialistii sunt de multe ori pusi in situatia de a interna cazurile sociale, iar asta consuma si din fondurile spitalelor.

„Nu le putem asigura copiilor retete gratuite, asa cum este cazul medicilor de familie, si atunci ii internam ca sa le putem da tratamente”, specifica medicul Denis Stanescu.

Situatia este similara si in alte spitale de copii. La „Grigore Alexandrescu” vin in timpul saptamanii cam 130 de copii, in weekend aproape 200, iar la Spitalul de pediatrie „Dimitrie Gomoiu”, se prezinta cam 60-70 de cazuri intr-o zi obisnuita, in timp ce peste weekend sunt si cate 400 de consultatii.

Desi cheltuielile intr-un spital de copii sunt similare celor din spitalele de adulti, medicii pediatri sustin ca sunt finantati aproape la jumatate. „Avem internati inclusiv copii de 15-16 ani care consuma cat un adult”, precizeaza medicul pediatru Dumitru Orasanu de la Spitalul de Copii „Grigore Alexandrescu”, din Bucuresti.

Nu sunt decontate vizitele la domiciliu Medicii de familie sustin, la randul lor, ca nu se pot ocupa de copii in weekend pentru ca nu le sunt decontate vizitele la domiciliu, au multe hartii de intocmit, iar numarul mare de pacienti pe care ii au inscrisi pe liste nu le permite si asigurarea unor servicii de urgenta.

„Daca in loc de 2.000 de pacienti am avea doar 500 pe liste si daca in locul zilelor de weekend am avea asigurate alte zile libere, poate ca ar fi o solutie. Medicii de familie se ocupa acum si de pacientii cu diabet, si de programul national de analize medicale. Infiintarea acestor centre de permanenta ar fi mult peste resursele noastre”, apreciaza medicul de familie Calin Ciubotaru din Bucuresti.

In Franta, medicul de familie este cel care asigura si rezolvarea urgentelor din afara orelor de program. Daca acesta nu este la cabinet, ii va raspunde robotul care ii va indica ce medic trebuie sa caute si la ce numar de telefon trebuie sa sune.

Ne puteți urmări și pe Google News