Miracolul irlandez, la judecata urnelor

Miracolul irlandez, la judecata urnelor

Alegeri parlamentare intr-unul dintre cele mai bogate state europene.

Irlandezii au votat ieri in cadrul alegerilor legislative, care vor stabili cine va conduce in viitor tara, una dintre cele mai bogate din Uniunea Europeana (UE) si din intreaga lume.

Premierul Bertie Ahern, spun sondajele de opinie, are sanse de a castiga un al treilea mandat, dupa zece ani de guvernare care au avut drept rezultat o economie infloritoare si o crestere spectaculoasa a nivelului de trai, precum si o rezolvare, in colaborare cu Tony Blair, a conflictului sangeros din Irlanda de Nord.

Punctele slabe ale lui Ahern, evidentiate de Enda Kenny, seful principalului partid de opozitie - acuzatiile de coruptie la adresa premierului si ineficienta sistemului sanitar.  

Anii tigrului celtic Perioada anilor ‘80, in care Irlanda, intrata in UE in 1973, era inca una dintre cele mai sarace tari din Europa, s-a incheiat de mult. Anii 1990 au marcat o crestere economica sustinuta, care a continuat, ceva mai temperat, pana in prezent cu o medie de aproape 7% pe an.

 La ora actuala, Irlanda este, dupa Luxemburg, cel mai bogat stat european, luand in considerare PIB-ul pe cap de locuitor, apreciat la aproximativ 40.000 de euro, in anul 2004.

Emigrarea masiva din anii ‘80 a incetat, asta in conditiile in care somajul a scazut de la 18% la numai cateva procente. In schimb, statul european cu putin peste patru milioane de locuitori este acum una dintre tintele imigrantilor est-europeni, in special a polonezilor. Urmand tendinta prosperitatii, Irlanda se pregateste sa se transforme dintr-un beneficiar net al fondurilor UE intr-un contribuabil net.

Povestea de succes

Prezentata ca un succes al integrarii europene, Irlanda a constituit, in ultimii ani, un exemplu pentru politicienii, economistii si analistii din lume. Intr-adevar, reteta succesului a fost asigurata, cel putin partial, de aderarea la UE si de fondurile de care a beneficiat.

Ea a fost completata de o politica inteligenta guvernamentala care a vizat stabilirea unui impozit pe profit foarte scazut - 10%-12,5% in anii ‘90 -, precum si de alte initiative menite sa atraga investitorii. Existenta unei forte de munca formate din tineri, educati si vorbitori de engleza, a contat la fel de mult in asigurarea unei cresteri economice si a nivelului de trai, spun comentatorii.

CINE CASTIGA?

Ahern si jocul aliantelor 

Trei milioane de alegatori trebuie sa decida intre cei 466 de candidati care spera sa obtina unul dintre cele 165 de mandate in Dail, Camera inferioara a parlamentului irlandez.

Bertie Ahern se confrunta cu opozitia dura a coalitiei de centru-stanga, formata din Fine Gael si laburisti. Rezultatul este atat de nesigur, incat sprijinul partidelor mici - ecologistii si Sinn Fein - s-ar putea dovedi hotarator. In plus, analistii nu exclud o alianta a gruparii lui Ahern cu laburistii sau chiar cu Sinn Fein.

Numararea voturilor va incepe azi, dar data fiind lupta stransa dintre diferitele formatiuni politice si sistemul complex de reprezentare proportionala, rezultatele vor fi cunoscute abia dupa cateva zile.

Ne puteți urmări și pe Google News