Stapanul Everestului

Stapanul Everestului

Un serpas nepalez a cucerit "Acoperisul lumii" de 17 ori.

Un serpas nepalez si-a doborat propriul record mondial, escaladand varful Everest pentru a 17 oara. In ciuda vremii nefavorabile, Appa Sherpa, in varsta de 47 de ani, a ajuns marti dimineata pe acoperisul lumii, la 8.850 metri altitudine, in fruntea unei echipe de alti sapte serpasi ce insotea un alpinist strain.

„Este un moment istoric pentru alpinism. Appa a demonstrat inca o data ca este cel mai bun la escaladarea Everestului”, a declarat Gyalzen Sherpa, directorul asociatiei Expeditii de record mondial, care s-a ocupat de echipa de serpasi.

„Alpinistii straini o fac de dragul aventurii, dar majoritatea serpasilor fac acest lucru pentru a castiga o paine, pentru a-si intretine familiile”, declara Appa inainte de a porni in aceasta noua expeditie.

Dupa patru tentative nereusite, nepalezul a ajuns pentru prima oara pe varful Everestului in 1989 si de-atunci incoace a participat in fiecare an la cate o expeditie. Banii castigati de la alpinistii straini i-au fost suficienti pentru a-si hrani familia in restul anului, dar si pentru a-si trimite cei patru copii la scoala.

In 2003 a anuntat ca se retrage, dar nevoile l-au facut sa renunte la acest vis si sa-si continue periculoasa meserie. In plus, in acel an se sarbatorea jubileul cuceririi Everestului, de catre Sir Edmund Hillary. Desi nevasta sa se temea sa-l stie din nou plecat pe munte, Appa nu a rezistat sa stea deoparte, acceptand sa se alature unei expeditii americane in care avea mai multi prieteni.

Povara deschizatorului de drumuri „Cel mai greu este sa urci si sa deschizi drumul, cu rucsacul plin in spinare. Pentru cei care vin in urma ta este mult mai usor”, declara experimentatul serpas. Situat la granita dintre Nepal si Tibet, varful Everest a fost escaladat cu succes de 1.300 de persoane, iar alte peste 200 au murit pe pantele sale abrupte.

Serpasii nepalezi joaca un rol crucial in succesul expeditiilor straine. Nepalezii sunt cei care intind kilometri de corzi, ocolesc cu grija crevasele si cara in spinare poveri covarsitoare, constand din mancare, corturi si, mai ales, buteliile cu oxigen necesare la mare inaltime.

Ne puteți urmări și pe Google News