Alternative la ultraviolete

Alternative la ultraviolete

Cremele sau pilulele bronzante pot fi o alegere mai sanatoasa decat bronzul natural, afirma specialistii.

Daca vrei un ten ciocolatiu, cremele si pilulele bronzante sunt de preferat soarelui, sustin dermatologii. Cremele stimuleaza colorarea primului strat al pielii, in timp ce betacarotenul din pastile stimuleaza capacitatea pielii de a se apara de razele UV. In plus, pastilele pot fi folosite si ca atare. Ele coloreaza insa pielea intr-o masura mai mica decat o pot face cremele.

Fa-ti mai intai un gomaj!

Cremele autobronzante contin substante active care reactioneaza cu aminoacizii din piele. „Se formeaza o serie de compusi care dau aceasta pigmentare ce rezista aproximativ sase zile”, explica Carmen Salavastru, medic dermatolog la Spitalul Colentina. Cu cat stratul de la suprafata pielii este mai gros, pigmentarea va fi mai puternica.

Aplica un strat mai subtire de crema pe genunchi sau coate, unde pielea este mai groasa. „Inainte de aplicarea cremei, fa un dus si apoi un gomaj. Astfel, se indeparteaza straturile superficiale ale pielii care oricum se descuamau, aceasta devenind uniforma”, adauga dermatologul.

Cele mai bune sunt cremele care te bronzeaza treptat. Ca sa eviti deshidratarea pielii, aplica mai intai o crema hidratanta sau alege o crema bronzanta care are si aceasta calitate.

Specialistii nu exclud aparitia unor reactii alergice. „Fiind produse chimice, este posibil ca persoanele sensibile sa dezvolte reactii alergice. Copiii nu ar trebui sa le foloseasca. In plus, daca nu sunt aplicate corect, pot ramane pete, care se duc intr-un timp mai lung”, apreciaza Ana Maria Agache, medic dermatolog.

„Nu recomand autobronzantele celor care fac si tratamente cu laser sau lumina intens pulsata. Riscurile sunt de ardere a pielii si de formare de cicatrice”, completeaza Mihaela Leventer, dermatolog la clinica Dermastyle.

Capsule de bronzat din import

Si pilulele de bronzat pe baza de betacaroten favorizeaza pigmentarea sanatoasa a pielii. „Cu cateva luni inainte de expunerea la soare, recomand o cura de o luna si jumatate. Betacarotenul stimuleaza capacitatea pielii de a se apara de razele UV”, spune Ana Maria Agache.

Nutritionistii recomanda pilule de bronzat daca nu contin multe substante artificiale. „Sunt bune capsulele pe baza de betacaroten la care se adauga substante antioxidante, cum ar fi vitamina E sau extract de tomate. Este bine ca pilulele sa fie fabricate in Franta, Germania, Anglia sau Danemarca, unde exista legi clare care nu permit introducerea a tot felul de coloranti”, subliniaza Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetari Alimentare.

Aceste pilule pot fi folosite si fara a fi combinate cu expunera la soare, mai spun specialistii, o cura echivaland cu consumul a cinci kilograme de morcovi.

PERICOL PENTRU PIELE

Solarul poate cauza cancer

Peste 80.000 de romani sufera de cancer de piele, arata statisticile. Un factor important in declansarea tumorilor de piele poate fi si solarul, avertizeaza specialistii. In plus, bronzul obtinut la solar imbatraneste prematur pielea si o deshidrateaza.

„Chiar daca se lucreaza cu lungimi de unde controlate, solarul are un efect nociv asupra tegumentului, deoarece impactul asupra organismului este direct. „In cazul expunerii la soare, puterea radiatiilor ultraviolete poate fi mai mica, depinzand de latitudine, altitudine sau ora”. Efectele se cumuleaza in timp, iar pielea „memoreaza”  toate expunerile la raze UV si astfel rezulta cancerele cutanate”, afirma Carmen Salavastru.

Ne puteți urmări și pe Google News