Mayweather, victorie nemeritata cu De La Hoya

Mayweather, victorie nemeritata cu De La Hoya

"Meciul secolului" a fost o lupta surda, cu un rezultat controversat.

Pugilistul american Floyd Mayweather Jr. a castigat titlul de campion mondial la categoria semimijlocie, versiunea WBC, dupa ce l-a invins la puncte, ieri-dimineata, in Las Vegas, pe compatriotul sau Oscar De La Hoya.

Desi campionul „en-titre” a fost mai ofensiv si a lovit mai mult, doi dintre cei trei arbitri-judecatori l-au vazut castigator pe Mayweather, fapt contestat de public, de tabara lui De La Hoya, dar si de o multime de specialisti. Atat Mayweather, cat si De La Hoya au anuntat ca se vor retrage dupa „meciul secolului”, dar mass-media americana anticipeaza deja o revansa.

Revansa cu bani si mai multi

Ne puteți urmări și pe Google News

Arogantul Floyd Mayweather (30 de ani), invincibil in cele 37 de partide disputate anterior, si-a dezamagit suporterii, adoptand inca din start o tactica defensiva. Pugilistul de culoare a preferat sa „fuga” prin ring si sa isi hartuiasca adversarul cu lovituri sirete. Mai varstnic cu patru ani, Oscar De La Hoya a incercat sa incheie meciul cat mai repede, s-a napustit asupra lui Mayweather si a cautat cu disperare lovitura de gratie.

Primele reprize i-au apartinut, fara echivoc, lui De La Hoya, dar, incet-incet, acesta a obosit si a cedat initiativa. Statistica oficiala arata ca De La Hoya a expediat 587 de lovituri, dintre care doar 21 la suta au atins adversarul, in timp ce 43 la suta dintre cele 481 de „torpile” ale lui Mayweather au lovit tinta.

„Oscar a dat mai multe lovituri, dar ele n-au ajuns la destinatie, fiindca eu anticipam si ma feream”, a declarat, la final, Mayweather, care si-a adjudecat inca o centura mondiala, la a cincea categorie.

Arbitrul-judecator Tom Kaczmarek i-a dat castig de cauza lui De La Hoya, cu 115-113, Chuck Giampa a dat decizie pentru Mayweather, cu 116-112, iar Jerry Roth, al treilea arbitru, a fost tot de partea pugilistului de culoare, cu 115-113. Modul in care a punctat Roth a fost insa foarte ciudat, el acordandu-i ultima runda lui Mayweather, desi parerea generala a fost ca De La Hoya a castigat repriza a 12-a.

Daca arbitrul Roth ar fi judecat corect, atunci decizia lui ar fi fost 114-114, meciul se incheia la egalitate, iar De La Hoya si-ar fi pastrat centura de campion. „Am sentimentul ca am castigat. Loviturile mele au fost mai puternice. Am incercat sa termin meciul inainte de limita”, a spus De La Hoya, care s-a ales totusi cu 25 de milioane de dolari.

Mayweather a anuntat ca se va retrage pentru ca nu mai are „nimic de dovedit”, dar este greu de crezut ca el va rezista tentatiei de a se bate din nou cu De La Hoya pentru o bursa de 20 de milioane de dolari, dublu decat a incasat acum.

Directa

Doroftei: „Trebuia sa castige Oscar”

Leonard Doroftei, fost campion mondial si, totodata, cel mai titrat pugilist roman la profesionism, era ieri nemultumit de rezultatul partidei pentru titlul WBC, la categoria semimijlocie. „Sunt dezamagit total de decizia arbitrilor, dar si de prestatia lui Floyd Mayweather. Ma asteptam la un meci mai frumos. Nu pot sa inteleg dupa ce reguli au punctat arbitrii-judecatori. Din punctul meu de vedere, Oscar De La Hoya ar fi trebuit sa fie declarat invingator. Mayweather nu este cel mai bun din lume!”, a „punctat” Mosul.

In anii de glorie, Doroftei a fost la un pas sa lupte cu Floyd Mayweather Jr., pentru unificarea centurilor WBC si WBA, dar meciul a cazut din cauza unor neintelegeri financiare. „Intr-un fel, ma bucur ca n-am boxat cu Mayweather. Nu mi-a placut niciodata stilul lui. Fuge tot timpul de adversar, asa cum a facut si cu De La Hoya. Cred ca Mayweather, care este un afacerist, va accepta o revansa, fiindca el este tot timpul cu gandul la bani”, a adaugat Doroftei.

De La Hoya (stanga) a punctat doar la impresia artistica, nu si pe cartela de scor a arbitrilor