Reducerea impozitelor in zona euro la nivelul celor din Statele Unite ar putea stimula cresterea economiei, potrivit unui raport emis de Banca Centrala Europeana (BCE).
Planul prevede si micsorarea costurilor asigurarilor sociale. Acest lucru ar duce in cele din urma la o crestere economica medie de 12% si la majorarea cu 25% a salariilor in Uniunea Europeana (UE).
In zona euro, impozitele si costurile aferente asigurarilor sociale sunt aproape de doua ori mai mari decat in Statele Unite. Scaderea lor ar duce la cresterea productivitatii angajatilor, dar si la incurajarea initiativei private.
Taxele pentru achizitionarea de bunuri, impozitul pe venit si contributia la asigurarile sociale platite de angajati si de muncitorii independenti echivaleaza cu 64% din castigurile medii ale unui angajat din zona euro, comparativ cu 37% in Statele Unite.
„Aducerea impozitelor percepute in zona euro la nivelurile din Statele Unite ar conduce la cresterea numarului de ore lucrate si la avansul productiei cu peste 10% pe termen lung”, sustin autorii studiului, Guenter Coenen, Peter McAdam si Roland Straub.
Astfel, costurile cu forta de munca ar scadea cu 1,6%, in timp ce consumul ar spori cu 11a. Toti acesti factori ar conduce la cresterea produsului intern brut al UE cu 12%.