Pronosticul sondajelor: finala Sarko-Sego

Pronosticul sondajelor: finala Sarko-Sego

Dupa 12 ani cu Chirac, francezii aleg duminica un nou presedinte. Singura certitudine: turul doi. 40a dintre francezi sunt nehotarati.

Candidatii la alegerile prezidentiale din Franta au lansat, vineri, un ultim apel la sprijin din partea electoratului, in ultima zi de campanie inaintea primului tur de scrutin de duminica, Nicolas Sarkozy si Segolene Royal fiind considerati candidatii cu cele mai mari sanse de a ajunge in turul doi.

Milioane de alegatori sunt inca indecisi, astfel ca niciunul dintre candidati nu are certitudini, dupa luni de lupte politice. Campania electorala, care s-a concentrat mai mult pe personalitati decat pe politici, s-a desfasurat pe fondul ingrijorarilor privind locurile de munca.

Imigratia si securi-tatea au fost cel putin a doua tema in conditiile in care francezii au inca proaspete in memorie violentele care au marcat suburbiile franceze in 2005.

La alegeri s-au inscris 12 candidati si daca, asa cum preconizeaza sondajele, niciunul nu va obtine majoritatea absoluta duminica, primii doi clasati se vor intalni in cel de-al doilea tur de scrutin, pe 6 mai.

Sarkozy, calare pe situatie

Conform sondajelor, candidatul de dreapta, Nicolas Sarkozy, supranumit „Sarko” de presa franceza, continua sa fie pe primul loc in sondajele de opinie, cu 27%-30% din intentiile de vot. Cu toate acestea, socialista Segolene Royal - „Sego”, conform jargonului campaniei electorale - a redus decalajul in ultima perioada, situandu-se la 22,5%-26%, potrivit diferitelor institute socio-logice.

Mai mult, din cauza nehotaratilor care, cu doua zile inainte de alegeri, ramaneau undeva la peste 40% din electorat, este posibil ca atat candidatul de centru, Francois Bayrou, cat si liderul de extrema-dreapta, Jean-Marie Le Pen, sa provoace surprize. In ultimele cercetari, Bayrou avea 15%-20% din intentiile de vot, iar Le Pen, 13%-16%.

Ultimele aparitii publice ale candidatilor au avut conotatii simbolice puternice: pentru a-i seduce pe tarani, Sarkozy a calarit la o ferma de vaci din sudul tarii, Royal a mers la Toulouse, dar si intr-o piata din Paris, iar Bayrou a vizitat monumentul din Verdun dedicat eroilor Primului Razboi Mondial.

FRANTA ALEGE

Candidatii cu cele mai mari sanse in primul tur

Nicolas Sarkozy

Liderul UMP este de departe pretendentul cu cele mai multe sanse la fotoliul de la Palatul Elysee. Autointitulat „un reformator care vrea sa rupa Franta de trecut si sa puna capat influentei cercurilor elitiste aflate la putere”, Sarkozy este un personaj controversat, iubit si urat in egala masura de francezi.

Desi este fiul unui aristocrat ungur care a imigrat in Franta si al unei frantuzoaice de origine greco-evreiasca, Sarkozy a provocat valuri in 2005 dupa ce a adoptat o linie dura impotriva imigratiei si i-a calificat pe tinerii revoltati in suburbii drept „gunoaie”. Iesirile intempestive care ii indeparteaza pe o parte din francezi ii atrag insa ca un magnet pe altii. Sarkozy a fost primar al localitati Neuilly din 1983 p‰na 2002, apoi ministru de interne.

Segolene Royal

Reprezentanta Partidului Socialist, prima femeie-candidat la alegerile prezidentiale franceze, a avut un start fulminant in campania electorala, reusind sa-i invinga clar pe asa-numitii „dinozauri” din gruparea sa politica. Popularitatea lui Royal a mai scazut in ultimele luni, iar reprezentanta socialistilor trebuie sa lupte acum pentru a obtine votul stangii franceze.

Campania sa a vizat apropierea politicului de electorat si inglobarea ideilor cetatenilor in viitorul program prezidential. Criticii au atras atentia asupra lipsei sale de experienta, in special in domeniul politicii externe, in care Royal a gafat de mai multe ori. Segolene Royal este partenera de viata a secretarului general al Partidului Socialist, Francois Hollande.

Francois Bayrou

Politicianul francez, reprezentantul Uniunii Pentru o Democratie Franceza, a mai participat la alegerile din 2002, fiind eliminat in primul tur de scrutin, dar ascensiunea sa rapida in campania electorala de anul acesta a reprezentat o surpriza pentru analisti si pentru clasa politica din Hexagon.

Bayrou a intrat in cursa electorala la inceputul lunii martie si a reusit, in numai o luna, sa urce pe locul trei in preferintele electoratului si sa reprezinte un adevarat pericol pentru Segolene Royal. Promisiunile lui Bayrou sunt construirea unei punti intre stanga si dreapta franceza si formarea unui guvern care sa cuprinda politicieni din ambele tabere politice. Bayrou a precizat chiar ca, in cazul in care va fi ales, va fi desemnat un premier socialist.

Jean-Marie Le Pen

Desi anul viitor implineste 80 de ani, liderul formatiunii de extrema-dreapta Frontul National este la fel de controversat ca in anii ‘50, cand s-a lansat in politica in fruntea unui partid al buticarilor. In 1972, Le Pen infiinteaza partidul actual si, de atunci, in fiecare campanie a vorbit de „zero imigratie” si de valul de venetici nord-africani care ar ameninta stilul de viata francez.

De la 0,74%, cat a castigat la prezidentialele din 1974, Le Pen a ajuns in 2002, in turul al doilea al alegerilor cu 18%, pentru a pierde in final in fata lui Jacques Chirac. „Holocaustul a fost un detaliu al istoriei” sau „rasele sunt inegale... pentru ca negrii sunt mai buni la alergat, iar albii la inot” sunt numai cateva dintre teoriile sale de natura extremista.

Ne puteți urmări și pe Google News