Cum a devenit milionar studentul Bogdan Buzaianu

Cum a devenit milionar studentul Bogdan Buzaianu

"Baiatul destept" a fost patron de SRL-uri inainte sa devina "mogulul energiei".

Bogdan Buzaianu si-a facut intrarea timid in lumea afacerilor, la inceputul anilor ‘90. Inainte sa devina „mogulul energiei”, acesta a pus pe picioare cateva SRL-uri.

Dupa ce in 1997 a fost numit ca reprezentant al companiei elvetiene Sulzer Hydro/Va Tech Hydro in Romania, Buzaianu a ajuns in scurt timp sa controleze piata energiei din Romania.

Acum, „baiatul destept” nu se mai afla la vedere in nicio companie din Romania si pare decis sa o rupa cu tara sa natala: luna trecuta a facut o cerere de renuntare la cetatenia romana.

Afaceri de familie

Bogdan Buzaianu s-a apucat de afaceri in Romania in 1993, la 25 de ani, pe cand era student. Emigrase in Elvetia in 1991, insa afacerile si le-a orientat spre tara natala. Prima firma a deschis-o alaturi de fratele sau, Constantin Mihail Buzaianu, alintat de prieteni Costi.

Firma se numea New East Business Consulting&Management SA. Fratii Bogdan si Costi Buzaianu aveau 55a. Partenerul lor, cu 10a, era elvetianul Anton Corpataux. Acesta impreuna cu Beat au fost administratorii firmei Energy Consult, societate infiintata de Bogdan Buzaianu in 1998.

Revenind la momentul infiintarii New East Business Consulting&Management, unul dintre actionari era Vasile Seclaman, actualul secretar general al Consiliului Concurentei. Compania a fost radiata in 2001.

In martie 1999, Bogdan Buzaianu a preluat jumatate din firma fratelui sau,  Baco Sercom Impex, si i-a schimbat numele in Baco Energy. Constantin Mihail Buzaianu impreuna cu sotia, Anisoara, au infiintat Baco Sercom Impex SRL in noiembrie 1991, fiind prima firma a familiei. Anisoara Buzaianu este avocat partener in cadrul casei de avocatura „Bostina si Asociatii”.

Avocatul coordonator de la „Bostina si Asociatii”, Doru Bostina, este cel cu care Buzaianu a infiintat Energy Holding. In octombrie 2002, Buzaianu s-a retras din companie.

Parteneri

In aceeasi zi in care a infiintat Energy Holding, Buzaianu a mai deschis o companie, Davidoff Romania SRL. Asociatul sau era actualul administrator al Energy Holding, Radu Alexandrescu. Intre timp, cei doi s-au retras din actionariat, locul lor fiind luat de Corneliu Visoianu, fostul partener al „baiatului destept” in compania care a facut strategia electorala in 2000 pentru PNL Prahova In 2005, Davidoff si-a schimbat numele in Delta Club.

Cea mai importanta firma infiintata inainte de Energy Holding a fost Hydro Energy. Buzaianu era si administrator, si actionar. In 2002, denumirea societatii s-a modificat in Energy Consult Romania, iar Buzaianu si-a cedat participatiile firmei sale din Elvetia cu acelasi nume - Energy Consult. Administratori au devenit Adrian Chebutiu si Daniela Staicu. Compania se numeste acum Ecro SRL.

Filiera Elvetiana

Firmele din Elvetia

Bogdan Buzaianu a emigrat in Elvetia la inceputul anilor ‘90, unde si-a dezvoltat o puternica divizie de companii. Beat Corpataux si Anton Corpataux sunt unii dintre oamenii de incredere care l-au reprezentat in multe din aceste firme.

Beat Corpateaux si Radu Boroianu, fostul ambasador al Romaniei in Elvetia, a infiintat in 2001 societatea Consulting Elvia SA, cu un capital social de 100.000 de franci elvetieni.

Radu Boroianu a fost unul dintre cei care au facut lobby in favoarea firmei Sulzer/VA Tech, in 1997, pentru retehnologizarea Portilor de Fier, potrivit fostului director al RENEL Aureliu Leca. VA Tech a primit, ulterior, si retehnologizarea Portilor de Fier 2 si a hidrocentralelor de pe Olt, doua contracte de peste 600 de milioane de euro.

In 2003, firma lui Boroianu si Corpataux si-a schimbat denumirea in B&B Consulting. In acelasi an, firma a fost vanduta unei alte companii, Buzmann Industries SA din Elvetia, detinuta atunci de Bogdan Buzaianu. In 2004, compania infiinteaza o societate cu acelasi nume in Romania.

200 de milioane de euro

Buzmann Industries Romania a incheiat un contract de preluare de energie ieftina de la Hidroelectrica, pentru zece ani, in valoare de aproximativ 200 de milioane de euro, conform datelor furnizate de Nicolae Dragos, directorul firmei, la comisia de audiere de la Senat. Energy Consult, o alta companie elvetiana infiintata de Buzaianu, a fost administrata de Beat Corpataux.

Corneliu Visoianu, maestru mason, fost membru PNL, in prezent, potrivit premierului Calin Popescu-Tariceanu, trecut la PSD, a fost numit in 2006 general manager la Energy Consult Romania.

Beat Corpataux

„Sunt amic cu Buzaianu de 20 de ani”   Beat Corpataux, umbra lui Bogdan Buzaianu in afacerile derulate in Elvetia, a acordat un interviu, in exclusivitate, pentru EVZ. In calitate de partener si administrator, Corpataux s-a ocupat de cele mai importante companii ale lui Buzaianu. Printre acestea s-a numarat si  Energy Consult, societatea care controla Energy Holding in momentul semnarii contractului de preluare de energie de la Hidroelectrica, in valoare de 1,3 miliarde de dolari.

EVZ: Sunteti administratorul grupului de firme al lui Bogdan Buzaianu in Romania. Cand si cum ati inceput aceasta colaborare? Beat Corpataux: Sunt amic cu domnul Buzaianu de peste 20 de ani. El a fost in Elvetia, si-a facut studiile aici. Eu sunt expert contabil diplomat. I-am oferit toate serviciile ca sa-si poata finanta afacerile cu bani din bancile elvetiene. Intre timp, domnul Buzaianu, care este o persoana inteligenta si pregatita profesional, mi-a devenit un bun prieten.

Cum se numesc bancile de la care a imprumutat acesti bani? Este secret profesional. Nu va spun. Domnul Buzaianu si-a luat o mare responsabilitate - aceea de a fi finantat de o banca elvetiana. De un consortiu.

Cati bani a investit domnul Buzaianu in Romania?Enorm, suma este enorma! Nu va spun cat.

Care este rata de profitabilitate a investitiei? Singura societate profitabila este Energy Holding. Noi utilizam profitul de aici pentru a face profitabile celelalte societati din grup, din Romania.

In ce alte domenii ati mai investit, in afara de energie?Intr-adevar, energia este domeniul principal. Ne-am implicat si in industria auto, a metalelor dure, a utilajelor grele si in alte domenii de afaceri care au aparut dupa integrarea in UE, cum ar fi convertoarele de caldura.

In cati ani va veti amortiza investitia in Romania?In cinci-zece ani.

Aveti legaturi de afaceri cu VA Tech, firma care a retehnologizat Portile de Fier 1 si 2? Da, avem o legatura comerciala. VA Tech este un client ca multi altii pe care ii avem pe mapamond. Cum sunt si Portile de Fier.

Portile de Fier sunt detinute de o companie de stat, a statului roman. Sunt clientii dumneavoastra?Habar nu am cine sunt proprietarii. Sunt clienti obisnuiti, ca si multi altii. Nu e nimic ascuns.

Cum comentati ancheta demarata de autoritatile din Romania care vizeaza afacerile statului derulate cu firmele domnului Buzaianu? Nu am spus ca sunt ale domnului Buzaianu.

Presedintele Romaniei a nominalizat firma Energy Holding si pe domnul Buzaianu intr-o emisiune TV.E politica pura. Eu sunt antreprenor. Eu ma ocup de afaceri, interesul meu este sa dezvolt afaceri in Romania. Restul nu ma intereseaza.

Totusi, este presedintele Romaniei...Aici, in fata ferestrei mele, acum canta pasarelele. Ce pot sa fac? Le las sa fluiere... Daca una canta diferit, o las si pe ea sa cante.

Cum comentati aceasta interventie a autoritatilor intr-un business privat? Politica e politica peste tot. Pe mine nu ma intereseaza cine se cearta cu cine. (Marius Draghici)

Ne puteți urmări și pe Google News