Schimb valutar cu contract

Schimb valutar cu contract

Clientii trebuie sa completeze un formular la ghiseul de schimb valutar, in care va fi trecuta suma exacta pe care o vor primi in urma tranzactiei.

Angajatii caselor de schimb valutar care obisnuiau sa castige in urma neatentiei persoanelor care vin sa-si schimbe banii sau cu ajutorul comisioanelor ascunse si-au pierdut sansa de profit.

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorului (ANPC) a emis un ordin, publicat miercuri in Monitorul Oficial, care impune operatorilor caselor de schimb valutar sa le ofere clientilor toate informatiile referitoare la tranzactia care urmeaza sa fie efectuata.

Niste masuri suplimentare de securitate au fost necesare, sustin reprezentantii Biroului de presa al ANPC, deoarece, in ultimele cateva luni, au sosit sute de reclamatii de la persoane care au pierdut bani - ajungand uneori pana la sume de 5.000-6.000 lei - din cauza ca nu au stiut de la bun inceput ce suma vor primi in final.

Astfel, inainte de a da bancnotele din mana, omul trebuie sa completeze un „formular de acceptare a tranzactiei”, care va fi semnat atat de el, cat si de operatorul valutar.

Nu exista un model de formular emis de ANPC, fiind necesar ca fiecare casa de schimb sa-si creeze propriul formular, potrivit unor surse din cadrul ANPC.

Acestea ne-au spus ca reprezentantii Autoritatii au demarat deja controale la punctele de schimb valutar ca sa verifice daca operatorii de la „exchange” aplica noul ordin.

Cozi pentru schimbarea banilor

Ieri, majoritatea caselor de schimb valutar pe care le-am vizitat inca nu le dadeau clientilor sa completeze noile formulare de acceptare a tranzactiei. Cu exceptia unei operatoare de la o casa de schimb, care ne-a spus ca a primit deja formularele.

Unul dintre motive, invocat de cele mai multe case de schimb, a fost ca nu au auzit de noua norma a ANPC. Operatorii celorlalte case de schimb au aflat de publicarea Ordinului nr. 205 al ANPC si sustin ca Departamentul contabilitate lucreaza la conceperea formularelor.

Urmeaza ca, de indata ce vor fi gata, acestea sa fie folosite la ghiseele de schimb valutar. In opinia operatorilor de schimb valutar, completarea obligatorie a formularului de catre fiecare client va ingreuna procedura de schimbare a banilor. Astfel, se vor forma cozi mai mari, iar fiecare persoana va trebui sa astepte mai mult.

„Va dati seama ce-o sa fie? Cand vor vedea cozile uriase, clientii vor pleca in alta parte”, a spus casiera de la o casa de schimb.

Singura solutie sa se economiseasca timp ar fi completarea acestui act la calculator, ramanand sa fie adaugate doar semnaturile, considera anga-jata unei case de schimb valutar.

NORME

Verificati panourile caselor de schimb! > cursurile de schimb trebuie afisate in interiorul si in exteriorul casei de schimb valutar > atunci cand exista comisioane, acestea trebuie afisate cu rosu, avand dimensiuni egale cu celelalte informatii

> cerinte minime pentru afisarea in exterior: inaltimea literelor si cifrelor - 80 mm, grosime - 10 mm, distanta dintre litere - 10 mm, distanta dintre cuvinte - 20 mm

> cerinte minime pentru afisarea in interior: inaltimea literelor si cifrelor - 8 mm, grosime - 1 mm, distanta dintre litere - 1 mm, distanta dintre cuvinte - 2 mm

> noul formular contine denumirea si adresa casei de schimb valutar, data, numele consumatorului, seria si numarul actului de identitate al acestuia, suma tranzactionata, banii ce urmeaza sa fie incasati si comisionul practicat. Actul trebuie intocmit atat in romana, cat si in engleza, in doua exemplare, din care unul va ramane la consumator.

Ne puteți urmări și pe Google News