Omuletul din Bruxelles, cu chipiu de "marinel"

Omuletul din Bruxelles, cu chipiu de "marinel"

Manneken Pis, baietelul de bronz din centrul capitalei Europei, detine in garderoba 750 de costume, dintre acestea trei fiind donate de romani intre 1987 si 1995.

Cel mai cunoscut copil din lume, Manneken Pis, a colectionat o garderoba de haine impresionanta in „Maison du Roi”, cum este numit principalul muzeu din centrul orasului. Baietelul de bronz a fost imbracat de-a lungul timpului in Elvis, cosmonaut, papuas sau jucator de fotbal american, si toate costumatiile au ramas intr-un muzeu.

Printre aceste haine, facute cadou de institutii sau persoane fizice din intreaga lume, se afla si trei costume romanesti donate in perioade diferite.

Cel mai cunoscut, fotografiat si expus a fost „Ciobanasul roman”, dar pe langa acesta se mai afla si doua necunoscute: un costum folcloric, dar si unul de marinar donat in 1987, perioada in care si Traian Basescu isi lua in primire postul de la Agentia Navrom din orasul belgian Anvers. Presedintele a precizat insa pentru EVZ ca nu are nicio legatura cu aceasta donatie.

Copilul cu 750 de haine

Manneken Pis care, cu orice grija pentru traducere, tot „Omuletul piselcos” inseamna, este simbolul de bronz al orasului Bruxelles si niciun turist in trecere prin capitala Belgiei nu scapa ocazia de a se fotografia langa el.

Istoria si celebritatea i-au adus statuetei si o impresionanta garderoba - costume dintre cele mai ciudate si din aproape toate tarile lumii. In fapt, a devenit o moda ca vizitatorii oficiali ai orasului sa-l imbrace pe omuletul care se usureaza intr-o fantana din centrul capitalei belgiene. Manneken Pis a ajuns astfel sa posede in garderoba sa azi, in total, nu mai putin de 750 de costume.

Primul costum a fost regal

Cu origini obscure, statueta de doar 61 de centimetri a lui Manneken Pis nu are un parinte oficial. Se stie doar ca a aparut in Evul Mediu, cand fantana din centrul Bruxelles-ului se umplea cu bere in zilele festive. Statueta a suferit distrugeri din cauza vremii, iar cei care conduceau orasul Bruxelles in 1916 i-au cerut sculptorului Jerome Duquesnoy sa faca una noua.

Pentru ca Louis al XIV-lea, regele Frantei, a bombardat orasul in 1665, Manneken Pis a fost ascuns si astfel „a supravietuit” dezastrului. Mai tarziu, in secolul al XVIII-lea, soldatii Regelui Louis al XV-lea au furat statueta considerand ca este un trofeu, dar au abandonat-o intr-un cabaret din Paris.

Auzind despre aceasta intamplare, regele francez i-a pedepsit pe „rapitori” si l-a returnat pe Manneken Pis orasului Bruxelles, imbracat intr-un costum regal de la curtea sa. Acest costum este, de altfel, primul si cel mai vechi din colectia aflata in „Maison du Roi”.

„Marin”, donat in 1987

„In timp, garderoba a crescut constant, asa ca in 1918 Manneken Pis avea 11 costumase, dar adevarata explozie de donatii a inceput dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial”, spune Antonio Nieblas, secretar al „Maison du Roi”.

Din acel moment, copilul de bronz a fost imbracat in costume militare, folclorice si nationale din diferite colturi ale lumii, fiind cel mai la indemana cadou adus orasului belgian.

Asa au aparut si costumele romanesti. Din datele pe care le detine „Maison du Roi”, primul costum romanesc reprezinta un marinar din flota romana si a fost donat orasului Bruxelles in 1987 de catre Nava Scoala „Neptun”.

Numele sau este simplu, il cheama „Marin”, iar Manneken Pis a fost imbracat in aceasta uniforma o singura data, la ceremonia de donatie, si aici se opresc toate datele de arhiva.

Celelalte doua haine romanesti din garderoba simbolului Bruxelles-ului au fost donate dupa Revolutie. In 1993, un grup de vizitatori romani care au fost primiti la o scoala din Bruxelles au facut cadou orasului un costumas folcloric, iar in decembrie 1995, Biroul National de Turism a donat celebrul costum de ciobanas, prezentat in detaliu la vremea respectiva.

Ambele costume, ca si cel de marinar, de altfel, au fost expuse doar la ceremonia de donatie, iar acum sunt pastrate in garderoba lui Manneken Pis.

Rapit

Actorul si salbaticii

Celebritatea statuetei din bronz a atras si foarte multi rapitori care-au incercat sa fuga cu Manneken Pis in brate si sa lipseasca Bruxelles-ul de cel mai de pret simbol. Un criminal recunoscut, Antonie Lycas, a furat statuia in 1817, dar politia a reusit sa o recupereze, chiar daca partial distrusa.

In urmatorii ani, simbolul din bronz al capitalei Belgiei a mai fost furat de cateva ori, in special de studenti. Manneken Pis a aparut ca figurant in doua filme - „Daca e marti, e Belgia”, de Mel Stuart, si „Manneken Pis”, de Frank van Passel, dar si in jocuri pe calculator  „Playstation 2” si „Nintendo”.

Ne puteți urmări și pe Google News